Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

"Παιχνίδια" Έϊντε. Πήγε στην τουρκική πρεσβεία πριν συναντήσει τον Κοτζιά

Share this:

Σε πλασιέ των τουρκικών θέσεων και συγκεκριμένα της απαίτησης της Αγκυρας, αλλά και του Ακιντζί, για εφαρμογή στη Κύπρο των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για όλους του Τούρκους πολίτες, μετατράπηκε στην ουσία ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Εσπεν Μπαρθ Εϊντε. 

Στην προσπάθεια του, να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει τελικά επανασύγκλιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, καθώς όπως εδώ και μέρες μεταδίδει ο ΑΝΤ1, η τουρκική πλευρά στο Μοντ Πελεράν, έθεσε ως προϋπόθεση για την συμμετοχή της, την εκ των προτέρων αποδοχή της αξίωσης της για τις τέσσερις ελευθερίες, ο Νορβηγός διπλωμάτης επιχείρησε χθες, στη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, να διασυνδέσει το ζήτημα με την αναβάθμιση της τελωνιακής Ένωσης της Τουρκίας – ΕΕ. 

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε πως οι δύο από τις τέσσερις ελευθερίες που ζητά η τουρκική πλευρά - διακίνηση προσώπων και αγαθών - προβλέπονται στην συμφωνία τελωνιακής ένωσης και συνεπώς το μόνο ζήτημα είναι η ελευθερία εγκατάστασης, η οποία και πάλι μπορεί να ρυθμιστεί μέσα από την σύγκλιση για διατήρηση της δημογραφικής αναλογίας στο 4:1. 

Σύμφωνα με πηγές από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η αντίδραση του Νίκου Κοτζιά ήταν αποστομωτική. Αφού απέρριψε ως μη σοβαρή την επιχειρηματολογία του κυρίου Έιντε, του υπέδειξε πως δεν είναι δουλειά του η προώθηση των τουρκικών απαιτήσεων, επιστώντας του παράλληλα την προσοχή. Στην αρχή της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κος Κοτζιάς έθεσε θέμα διπλωματικής τάξης για την ενέργεια του Νορβηγού διπλωμάτη να περάσει προηγουμένως από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. 

Να σημειωθεί, πως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως από τη Λευκωσία, για την προσπάθεια του κου Έιντε, να υποβαθμίσει στην ουσία τη σημασία των τουρκικών αξιώσεων, καθώς την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία, διασύνδεσης των τεσσάρων Ελευθεριών με την Τελωνική Ένωση ΕΕ- Τουρκίας, είχε αναπτύξει και στην συνάντησης της Τρίτης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εισπράττοντας την έντονη αντίδραση τόσο του πρόεδρου Αναστασιάδη όσο και του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. 

Πρόθεση πάντως του κ. Έιντε όπως ο ίδιος ανακοίνωσε είναι επισκεφθεί τόσο την Τουρκία όσο και την Βρετανία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας Διάσκεψης της Γενεύης. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, μέσα από το πήγαινε έλα σε Λευκωσία-Αθηνα-Αγκυρα και Λονδίνο, ο κος Εϊντε, επιχειρεί να διαμορφώσει τρεις προτάσεις τις όποιες θα καταθέσει ως τροφή προς σκέψη στη επικείμενη διάσκεψη, ειδικότερα στη περίπτωση μη συμμετοχής του ΓΓ. Αντόνιο Γκουντέρες. Η πρώτη, θα αφορά ακριβώς στο θέμα των 4 ελευθεριών, η Δεύτερη στο θέμα των εγγυήσεων όπου θα προτείνεται η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και η τρίτη στο θέμα της ασφάλειας όπου θα παίζει με τον αριθμό των τούρκων στρατιωτών που θα παραμείνουν και τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των υπολοίπων. 

Άλλο τελωνειακή ένωση άλλο τέσσερις ελευθερίες...


Πέραν του απαράδεκτου του χαρακτήρα τους οι μεθοδεύσεις του κυρίου Έϊντε, ο ισχυρισμός του δηλαδή ότι οι δύο από τις τέσσερεις ελευθερίες που ζητά τη Τουρκία για τους πολίτες της, προβλέπονται έτσι και αλλιώς στην Τελωνιακή Συνδεση ΕΕ-Τουρκίας, είναι τουλάχιστον παραπλανητικός. 

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συμφωνίας, την οποία ας σημειωθεί η Τουρκία αρνείται να επεκτείνει και στην Κυπριακή Δημοκρατία, η ελευθερία διακίνησης δεν αφορά το σύνολο των Τούρκων υπηκόων, αλλά συγκεκριμένες ομάδες ακαδημαϊκών και επιστημόνων. Γι αυτό και η Τουρκία ζητά επίμονα την άρση της βίζας. 

Ομοίως και για την διακίνηση αγαθών, προβλέπεται απλά η κατάργηση των δασμών μόνο για την εισαγωγή στην ευρωπαϊκή αγορά βιομηχανικών προϊόντων από την Τουρκία. Κάτι βεβαίως που ο κος Ε΄¨ιντε ως έμπειρος διπλωμάτης όφειλε να γνωρίζει…
 
Οι πρακτικές του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία αφού σημειώνουν, ότι ο κος Ειντε στην προσπάθεια του να προετοιμάσει το έδαφος, για συζήτηση έστω της τουρκικής αξίωσης, καλούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να απορρίψει κατηγορηματικά την συζήτηση καν της τουρκικής απαίτησης. Κάποια κόμματα μάλιστα ζητούν και την απομάκρυνση του Νορβηγού διπλωμάτη. 



Πηγή: http://ift.tt/2kB76gF

February 04, 2017 at 10:17PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος