Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Αντιδρούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τις τουρκικές αξιώσεις των 4 βασικών ελευθεριών

Share this:

Κατά της αξίωσης της τουρκικής πλευράς για απόλαυση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών από τους τούρκους υπηκόους στην Κύπρο, τάχθηκε το πρωί και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους της Αγκύρας.

 «Δεν μπορεί αυτή η βασική ελευθερία που ισχύει σε όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ να ισχύσει για τρίτο κράτος. Δεν μπορεί το Κυπριακό να χρησιμοποιείται ως όχημα από την Άγκυρα, για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ από την πίσω πόρτα. Άλλο ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, και άλλο το θέμα του Κυπριακού.»

Τα θέματα επενδύσεων, υπηρεσιών, εισαγωγών προϊόντων, πρόσθεσε, θα ρυθμίζονται μέσα από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει την τελωνειακή ένωση επειδή, όπως λέει δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κος Νεοφύτου, ο οποίος μιλούσε μετά το μνημόσυνο του Ήρωα της ΕΟΚΑ Πέτρου Γιάλλουρου, κλήθηκε να σχολιάσει και τις μεθοδεύσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες προωθεί στο παρασκήνιο την τουρκική αξίωση.

 «Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ηγέτης της ε/κ πλευράς και η ΕΕ που θα αποφασίσουν. Αν κάποιος μεταφέρει κάποιες απόψεις κάποιου δεν πρέπει να θεωρούμε ότι και ο ίδιος τις υποστηρίζει. Ακόμα και αν κάποιος τις υποστηρίζει δεν σημαίνει ότι εμείς θα τις δεχθούμε,» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.  

Την ίδια στιγμή από το Τρόοδος, και την Παγκύπρια Εκδρομή της ΕΔΟΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, καλούσε τα Η.Ε. να αποφύγουν τις βεβιασμένες κινήσεις στην παρούσα κρίσιμη όπως είπε φάση του κυπριακού.

«Έκκληση μας προς την Κυβέρνηση είναι να επεξεργαστούμε όλοι από κοινού θέσεις που ενώ θα βασίζονται σε διαχρονικές αρχές θα συμβάλουν στο ξεπέρασμα εμποδίων. Έκκληση μας στον ΟΗΕ είναι να επικεντρώσει την προσοχή του στη γεφύρωση αυτών των διαφωνιών και να αποφύγει βεβιασμένες κινήσεις που μόνο ζημιά θα προκαλέσουν», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Το ΑΚΕΛ πρόσθεσε θα συνεχίσει να στηρίζει, μέσα από εποικοδομητική κριτική αλλά και δημιουργικές προτάσεις, τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων προχώρησαν σημαντικά. Έχουν κατατεθεί χάρτες για το εδαφικό. Η Τουρκία συμμετέχει σε συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας, δηλαδή των στρατευμάτων και του καθεστώτος των εγγυήσεων. Εξακολουθούν να είναι άλυτα όμως μεγάλα και ακανθώδη θέματα.»

Ο κος Κυπριανού απεύθυνε εκ νέου έκκληση για ενότητα και ελάχιστη έστω συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.



Πηγή: http://ift.tt/2kg7wrR

February 24, 2017 at 02:00AM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος