Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Τίμησαν τη μνήμη των έξι ηρώων του Άγιου Σωζόμενου

Share this:

Τελέστηκε το πρωί το ετήσιο μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων στη μάχη του Αγίου Σωζόμενου Ανδρέα Χριστοφίδη, Χαράλαμπου Βαρνάβα, Ανδρέα Λουκά, Τάσου Κωνσταντίνου, Τάκη Μιχαήλ και Δημήτριου Χάματσου στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στην περιοχή Χαράκη στη Λεμεσό προϊσταμένου του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

Η περίοδος πριν αλλά και μετά τον Φεβρουάριο του 1964 ήταν μία περίοδος αβεβαιότητας για την Κύπρο. Ένοπλοι Τουρκοκύπριοι, βαριά οπλισμένοι απειλούσαν τους Έλληνες της Κύπρου και προσπαθούσαν να επεκτείνουν τον έλεγχο τους.

Τα φυλάκια των Τούρκων στον Άγιο Σωζόμενο, ήταν μια σοβαρή απειλή.

Το πρωινό της 6ης Φεβρουαρίου του 1964, οι Τούρκοι σκότωσαν κοντά στο χωριό Άγιος Σωζόμενος έναν αγροφύλακα και έναν αστυνομικό. Τα έξι παλικάρια, έσπευσαν να υπερασπιστούν το χωριό και να επιβάλουν τη νομιμότητα. Αστυνομικοί μαζί με εθελοντές ανέλαβαν την καταστολή της τουρκοανταρσίας.

 «Οπλισμένοι με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία της γενιάς του 1955, ρίχτηκαν στη μάχη και το αίμα τους πότισε το βρεγμένο κάμπο του Αγίου Σωζόμενου. Στις μάχες που ακολούθησαν οι ήρωες μας, επέδειξαν τόλμη, απαράμιλλο θάρρος και αποφασιστικότητα. Κτυπήθηκαν από τις Τούρκικες σφαίρες, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στο πεδίο της τιμής και της αξιοπρέπειας,» ανέφερε ο  Πανικός Λεονίδου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τρισάγιο στην προτομή του αγωνιστή της ΕΟΚΑ και ήρωα του Αγίου Σωζόμενου Ανδρέα Χριστοφίδη και εψάλη ο εθνικός ύμνος.



Πηγή: http://ift.tt/2kw4ZbI

February 22, 2017 at 02:00AM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος