Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

«Κάθε μέρα καλύτεροι για να επιστρέψει η ομάδα εκεί που ιστορικά ανήκει»

Share this:

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον κυριακάτικο Φιλελεύθερο έδωσε ο Τεχνικός Διευθυντής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Νίκος Νταμπίζας. 

Πιο κάτω παραθέτουμε το κείμενο της συνέντευξης:

• «Ο κάθε προπονητής, όπως και ο κάθε ποδοσφαιριστής και ο κάθε άνθρωπος που έχει έναν υπεύθυνο ρόλο, κρίνεται σ’ έναν χρονικό ορίζοντα. Για μένα η αποτίμηση γίνεται στο τέλος της σεζόν»

• «Είναι σημαντικό να έχουμε στην ομάδα παιδιά από την ακαδημία, που έχουν μεγαλώσει μέσα στον σύλλογο»

• «Η ομάδα παίζει σε δυο γήπεδα. Το ένα είναι η κατάκτηση των τριών βαθμών σε κάθε ματς και η διεκδίκηση των αγωνιστικών στόχων και το άλλο έχει να κάνει με το οικονομικό»

• «Παραμένουμε απόλυτα συνεπείς με αυτό που είπαμε στην αρχή: σεβασμός στο οικονομικό. Για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο και θα το τονίζω συνέχεια»

• «Έχω πολύ καλή σχέση και συνεργασία με τη διοίκηση, η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την ειλικρίνεια. Οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες είναι ξεκάθαροι» 

Νίκο, είσαι σχεδόν 10 μήνες στη θέση του τεχνικού διευθυντή στην Ομόνοια. Πιστεύεις ότι το πρότζεκτ βαδίζει όπως το φανταζόσουν;
«Οι βασικοί άξονες που είχαμε αναφέρει στην παρουσίαση του πρότζεκτ δεν έχουν αλλάξει. Δεν μπορεί έναν σχεδιασμό να μπαίνεις στη διαδικασία να τον αλλάζεις μετά από 3-4 μήνες. Αυτό που είχαμε πει στην αρχή, αυτό ισχύει και τώρα. Πρέπει να είσαι σταθερός στις θέσεις σου, στο πλάνο σου και έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες. Δεν χρειάστηκε να μπούμε στη διαδικασία να αλλάξουμε κάτι από όσα είχαμε πει το καλοκαίρι».

Μετά από 21 αγώνες πρωταθλήματος, η Ομόνοια είναι στην 5η θέση της βαθμολογίας, έξι βαθμούς μακριά από τον στόχο της εξόδου στην Ευρώπη. Θεωρείς ότι είναι εφικτό να υλοποιηθεί ο πιο πάνω στόχος;
«Ο στόχος που τέθηκε ήταν να δημιουργηθεί μια ομάδα που να είναι ανταγωνιστική, τηρουμένων των αναλογιών. Η ομάδα πρέπει να θέσει τις βάσεις για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική. Δεν σκέφτεται μόνο το σήμερα, ούτε μόνο το αύριο, αλλά λίγο πιο μακριά, για να μπορέσει να λειτουργήσει με ένα τρόπο πιο ασφαλή και σίγουρο, σε πιο στέρεες βάσεις. Σαφώς και υπάρχουν στόχοι με άμεσο ορίζοντα, που έχουν να κάνουν με τη φετινή σεζόν. Θέλουμε την ευρωπαϊκή παρουσία περισσότερο για οικονομικούς λόγους αλλά και για πρεστίζ. Βαθμολογικά η απόσταση είναι τέτοια, που είμαστε μέσα στον στόχο που έχουμε θέσει. Αλλά να μην ξεχνάμε και το οικονομικό, που είναι αλληλένδετο».

Ποιο είναι το ταβάνι της επιτυχίας για σένα στην τρέχουσα σεζόν;
«Ταβάνι δεν μπορεί να βάλεις ποτέ. Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσεις να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους, για να έχεις συνέχεια και συνέπεια. Αυτή τη στιγμή αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι, να έχουμε μια ομάδα που μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο να είναι ανταγωνιστική. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ταβάνι είναι η έξοδος στην Ευρώπη και ότι αυτό μας φτάνει. Θέλουμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, για να μπορέσει σε βάθος χρόνου να επιστρέψει η ομάδα εκεί που έχει δομηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θέτουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Να θέτουμε στόχους στην πραγματική τους βάση και να έχουμε συναίσθηση τι γίνεται γύρω μας. Αν πούμε απλώς ότι η Ομόνοια είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Κύπρο λόγω όγκου οπαδών και κατακτήσεις τίτλων, αυτό είναι ένα δεδομένο. Δεν μπορείς, ωστόσο, να κινείσαι αποκλειστικά και μόνο με βάση αυτό. Για να θέσουμε στόχους θα πρέπει να κάνουμε αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, οικονομικά, κοινωνικά, εξωαγωνιστικά και αθλητικά. Με αυτή την πυξίδα κινούμαστε».

Θεωρείτε ότι η ομάδα είναι ανταγωνιστική;
«Θεωρώ ότι η ομάδα φέτος έχει αδικήσει κατάφορα τον εαυτό της. Στην καλή μας μέρα, μεσοεπιθετικά έχουμε δείξει τα καλύτερα δείγματα γραφής στην Κύπρο. Ταυτόχρονα είμαστε τόσο αυτοκαταστροφικοί που μπορεί να είμαστε ακριβώς και από την άλλη άκρη. Δηλαδή, η καλύτερη και η χειρότερη ομάδα στο ίδιο παιχνίδι».

Ο Κάρβερ αμφισβητήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις. Ακόμη και σήμερα πιστεύεις ότι το καλοκαίρι έγινε η καλύτερη δυνατή επιλογή;
«Για να κρίνεις κάποιον θα πρέπει να κάνεις μια αποτίμηση μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για μένα η αποτίμηση γίνεται στο τέλος της σεζόν. Μετά από 4-5 παιχνίδια ο προπονητής κρίθηκε αποτυχημένος για κάποιους. Για μένα αυτό δεν είναι αξιολόγηση. Ο κάθε προπονητής, όπως και ο κάθε ποδοσφαιριστής και ο κάθε άνθρωπος που έχει έναν υπεύθυνο ρόλο, κρίνεται σ’ ένα χρονικό ορίζοντα. Ο προπονητής, λοιπόν, όταν θα γίνει αξιολόγηση της σεζόν θα κριθεί με βάση τι είχε στη διάθεσή του και τι πέτυχε. Πρέπει να είσαι σταθερός και ταυτόχρονα ευέλικτος αλλά δεν μπορείς να παρεκκλίνεις από τις βασικές σου αρχές, υπό το βάρος 2-3 άσχημων αποτελεσμάτων». 

Υπήρξε στιγμή σ’ αυτό το διάστημα που είσαι στην Ομόνοια που ένιωσες την πίεση;
«Η πίεση είναι μέρος της καθημερινότητάς μου, μέρος της δουλειάς μου, του ρόλου μου και αυτό δεν θα αλλάξει. Ο βαθμός της πίεσης αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεσαι. Στην καριέρα μου έχω περάσει από ομάδες που είχαν ψηλές απαιτήσεις. Η πίεση και το υψηλό ποσοστό ευθύνης που μου αναλογεί, είναι και το κίνητρό μου».

Δεν υπήρξε στιγμή που να πεις, που ήλθα εδώ και τι κάνω, από τη στιγμή που ήλθες να επιτελέσεις ένα έργο και αμφισβητείται…
«Δεν μπορώ να μπω σε μια διαδικασία να αμφισβητήσω την επιλογή μου, επειδή εξωγενείς παράγοντες αμφισβητούν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτό για μένα δεν είναι το κριτήριο που θα μου δημιουργήσει αμφιβολία ή να με κάνει αν αμφιβάλλω γιατί έκανα αυτή την επιλογή. Το έκανα συνειδητά».

Αμφισβήτηση υπήρξε και στο πρόσωπό σου, κυρίως για κάποιες επιλογές που έγιναν, όπως πχ ο Νασιμέντο, αλλά και για κάποιες που δεν έγιναν, όπως του κεντρικού αμυντικού. 
«Για τη θέση του κεντρικού αμυντικού υπάρχει μια δαιμονοποίηση. Η ομάδα αποδεδειγμένα σ’ αυτούς τους μήνες πρωταθλήματος έχει δείξει μια ανισορροπία μεταξύ μεσοαμυντικής και μεσοεπιθετικής λειτουργίας. Αυτό δείχνουν και οι αριθμοί. Δεν το αμφισβητώ. Αλλά το πώς μπορεί να ερμηνεύσεις την αιτία ενός προβλήματος, είναι εντελώς διαφορετικό. Αν το προσωποποιήσεις, θα δεις το δέντρο, αλλά θα χάσεις το δάσος. Η ομάδα έχει δομηθεί μ’ ένα συγκεκριμένο στιλ, οι ποδοσφαιριστές έχουν χαρακτηριστικά για να υπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου. Είναι τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, για να δημιουργήσουμε ομάδα με βάθος χρόνου. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, ομάδα που να κερδίζει με μισό μηδέν. Θεωρώ ότι αυτό δεν αρμόζει στην Ομόνοια. Η ομάδα πρέπει να μπαίνει στο γήπεδο και να επιβάλλεται και να έχει το πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Από τη μέση και μπροστά  είμαστε αυτοί που θέλουμε. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί όμως εις βάρος της μεσοαμυντικής λειτουργίας. Εκεί υπάρχει μια ανισορροπία. Ο Νασιμέντο ήλθε, έπαιξε κάποια παιχνίδια στην αρχή, έκανε λάθη και βγήκε ένα πολύ γρήγορο συμπέρασμα. Δεν μου αρέσει η ανθρωποφαγία και η στοχοποίηση. Δεν είναι ο Ντάρμπισαϊρ, δεν είναι ο Χριστοφή, είναι η Ομόνοια που επιτίθεται καλά. Δεν είναι ο Νασιμέντο, ο Βύντρα, ο Όρσουλιτς, είναι η Ομόνοια που δεν αμύνεται καλά».

Τότε γιατί ο Νασιμέντο δεν παίρνει ευκαιρίες από τον προπονητή του;
"Ακυρώνουμε και ισοπεδώνουμε τα πάντα πολύ εύκολα και αυτό δεν μου αρέσει. Δεν θέλω να μιλάω ατομικά για παίκτες. Ο Νασιμέντο είναι ένας ποδοσφαιριστής που κουβαλά ένα βιογραφικό. Το 2013 πληρώθηκαν 700.000 ευρώ από την Κολωνία για να αποκτήσει το 50% των δικαιωμάτων του. Το λέω αυτό διότι συνεχώς γράφεται και συζητιέται για το πού τον βρήκαμε και τον φέραμε. Έπαιξε πέρσι 25 παιχνίδια στην Πορτογαλία, με την Τοντέλα, αγωνίστηκε στο Europa League με την Εστορίλ και εμείς εδώ από τα πρώτα 4-5 παιχνίδια, σ’ ένα διάστημα που η ομάδα ψαχνόταν, αφού είχε 15 νέους ποδοσφαιριστές, κατακρίθηκε. Όταν αγωνιζόταν ο Νασιμέντο, η ομάδα ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Μέχρι τώρα που μιλάμε, ο Νασιμέντο είναι στην ομάδα. Και δεν βρίσκεται χατιρικά". 

Ίσως ο προπονητής δεν του δίνει ευκαιρία γιατί αν κάνει ένα λάθος θα τα ακούσει ο ίδιος;
«Είναι ερασιτεχνικό να λέμε κάτι τέτοιο. Υπάρχει κριτήριο αξιολόγησης για τον καταρτισμό της ενδεκάδας. Ο καταρτισμός δεν βγαίνει ούτε από την κερκίδα, ούτε από τα δημοσιεύματα, ούτε από την πίεση που ασκείται. Την ενδεκάδα την επιλέγει ο προπονητής και είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Οι επιλογές γίνονται με βάση τα αγωνιστικά κριτήρια».

Αφού ολοκληρώθηκε η μετεγγραφική περίοδος Ιανουαρίου, θεωρείς ότι επιλογές που έγιναν θα συμβάλουν σε βελτίωση της μεσοαμυντικής γραμμής;
«Για εμάς αυτό που μετρά είναι η συλλογική δουλειά και προσπάθεια. Η βελτίωση μιας ομάδας δεν έρχεται μόνο με τις μετεγγραφές. Έχουμε την απαίτηση από τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές να βελτιώνουν την απόδοσή τους. Ο λόγος που κάνουμε τις μετεγγραφές είναι για να βελτιώσουμε την ομάδα. Δεν πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από ένα πρόσωπο. Ομάδες που είναι εξαρτημένες από ένα πρόσωπο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, είτε αμυντικά, είτε επιθετικά. Εμείς έχουμε μια ομάδα που βασίζεται στην ομαδικότητα και εκεί κινούμαστε στις επιλογές παικτών. Αυτός που θα έλθει θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις, αγωνιστικές και οικονομικές, για να μπορέσει να συνεισφέρει στη βελτίωση. Μετεγγραφή για να ηρεμήσει ο κόσμος ή γιατί υπάρχει πίεση, δεν θα γίνει και το λέω ξεκάθαρα. Αυτοί που ήλθαν θεωρούμε ότι θα δώσουν κάτι παραπάνω στη θέση που αγωνίζονται. Και είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της ομάδας. Δεν είναι ούτε δικαιολογία, ούτε άλλοθι. Είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να σεβαστούμε. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια αίσθηση ισότητας και ισοτιμίας και δεν θα διαταράξουμε την ηρεμία της ομάδας, όσον αφορά τις απολαβές των ποδοσφαιριστών». 

Με το υφιστάμενο έμψυχο δυναμικό, θεωρείς ότι το καλοκαίρι δεν επιβάλλονται πολλές προσθαφαιρέσεις για να είναι σε θέση η Ομόνοια να πει «πάμε για τίτλο»;
«Αυτό που θα κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε στο ρόστερ τους ποδοσφαιριστές που εμείς θέλουμε. Μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα δούμε τι μπορούμε να συμπληρώσουμε από την ακαδημία, μέσ από τις εισηγήσεις του κ. Φρέντμπεργκ. Θα ακολουθήσει η εισήγηση του προπονητή για ποδοσφαιριστές, για αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά κριτήρια και θα κινηθούμε αναλόγως. Θα δούμε αριθμητικά ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές που θέλουμε να έχουμε στην ομάδα και θα γίνει προσπάθεια να τους κρατήσουμε, παρόλο που δεν θα εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς μπορεί να εκφράσουμε πρόθεση να τους κρατήσουμε αλλά κάποιοι μπορεί να θέλουν να αποχωρήσουν. Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις προσθαφαιρέσεις».

Η αποχώρηση του Όρσουλιτς δεν αποδυναμώνει την ομάδα;
«Επειδή όλα είναι σε άμεση συνάρτηση με το οικονομικό, όλα μπαίνουν στη ζυγαριά. Προσφορά, αξιολόγηση, τι χάνουμε, τι κερδίζουμε. Για τον Όρσουλιτς έχει ληφθεί μια συνειδητή απόφαση, συνυπολογίζοντας ότι το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό του και υπήρχε μια συγκεκριμένη προσφορά, με αυτό που λαμβάνουμε  αντισταθμίζει αυτό που χάνουμε. Συνδέεται επίσης και με τις υπόλοιπες προσφορές που απορρίψαμε για παίκτες μας».
 
Κάνοντας αυτοκριτική, σ’ αυτό το διάστημα που είσαι στην Ομόνοια, θεωρείς ότι έκανες κάποιο σημαντικό λάθος;
"Σαφώς και έχω κάνει λάθη. Το λάθος για μένα είναι το πρώτο στάδιο της επιτυχίας. Αν δεν κάνεις λάθη δεν θα πετύχεις ποτέ, φτάνει να μην τα επαναλαμβάνεις. Το θέμα είναι πως ερμηνεύει ο καθένας το λάθος. Για μένα το λάθος είναι μέρος της δουλειάς. Και δείχνει ότι λαμβάνονται αποφάσεις. Δεν διεκδικώ το αλάνθαστο σε καμιά περίπτωση».

Βάσει του πρότζεκτ, ποιο είναι για την ώρα το μεγαλύτερο κέρδος;
«Αγωνιστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία με την ανταγωνιστικότητα, με τις ψηλές προσδοκίες που υπάρχουν και ταυτόχρονα να είμαστε συνεπείς σε όλους τους άξονες του πρότζεκτ. Έχει να κάνει με την παρουσία νεαρών παιδιών. Έχει να κάνει με συνειδητή επιλογή, που πιθανό στο παρόν ίσως να έχει κάποιο κόστος. Θα μπορούσαμε να επιλέγαμε έναν έμπειρο ανασταλτικό μέσο στη θέση του Κατελάρη, έναν έμπειρο τερματοφύλακα στη θέση του Παναγή, έναν πιο έμπειρο από τον Τουρέ. Ωστόσο, δεν κοιτάμε μόνο το παρών, αλλά περισσότερο το μέλλον. Μπορεί η απειρία να στοιχίζει σήμερα, όμως κτίζουμε για το μέλλον. Στο οικονομικό είμαστε ευχαριστημένοι γιατί κρατήσαμε το μπάτζετ στα επίπεδα που θέλαμε. Απόλυτα συνεπείς με αυτό που είπαμε στην αρχή: Σεβασμός στο οικονομικό. Για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο και θα το τονίζω συνέχεια. Η ομάδα παίζει σε δυο γήπεδα. Το ένα είναι η κατάκτηση των τριών βαθμών σε κάθε ματς και διεκδίκηση των αγωνιστικών στόχων και το άλλο έχει να κάνει με το οικονομικό».

Ο κόσμος της Ομόνοιας αναπόφευκτα κάνει σύγκριση της φετινής σεζόν με τις προηγούμενες και διαπιστώνει πως βαθμολογικά τουλάχιστον δεν υπάρχει διαφορά. Αντιθέτως, φέτος ο κίνδυνος η ομάδα να μείνει εκτός Ευρώπης είναι πιο ορατός. Πως απαντάς;
«Θα μιλήσω μόνο για πέρσι. Μέχρι τώρα έχουμε τέσσερις βαθμούς περισσότερους. Τα παιχνίδια που χάσαμε, είτε τα πάρουμε επιδερμικά είτε τα αναλύσουμε, πιστεύουμε πως θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστο 8 βαθμούς επιπλέον. Ματς χάθηκαν με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και συνθήκες. Είμαστε μέσα στον στόχο του κυπέλλου. Αυτό που θέλουμε είναι να ισορροπήσουμε, να μην χάσουμε το κομμάτι της επιθετικότητάς μας, αλλά και να την ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε την αμυντική μας λειτουργία. Ο στόχος μας είναι εφικτός. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε εκτός στόχων τη δεδομένη στιγμή. Η ομάδα έχει τεράστιες αρετές όσον αφορά στον τρόπο που αγωνίζεται, του πρέσινγκ, της κατοχής, της επιθετικότητας, της διάθεσης και της βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα. Ο κόσμος βλέπει τη βελτίωση. Βλέπουμε πράγματα συνολικά. Πώς θα λειτουργήσουν οι ποδοσφαιριστές στην προσωπική τους ζωή, στο πώς θα σεβαστούν το συμβόλαιο, τι υποχρεώσεις και τι απαιτήσεις έχουμε απ’ αυτούς, το πώς θα συμπεριφερθούν στον αγωνιστικό χώρο. Στον τομέα της πειθαρχίας τα παιδιά τα πάνε άψογα. Η ομάδα δεν έχει δεχθεί καμία κάρτα από διαμαρτυρία. Πέρσι ήμουν μάρτυρας παιχνιδιών που η ομάδα μπαίνοντας στο γήπεδο έχανε τον προσανατολισμό της γιατί είχε κάποια σφυρίγματα κατά. Ο κάθε ποδοσφαιριστής που μπαίνει στην ομάδα, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και να σέβεται τα λεφτά που παίρνει, που είναι από το υστέρημα του απλού κόσμου».

Είσαι έτοιμος από τώρα σε ποιες θέσεις θα ενισχύσεις την ομάδα το καλοκαίρι; Έχεις εντοπίσει μετεγγραφικούς στόχους;
«Δεν μου άρεσε ποτέ ο ενικός. Λειτουργούμε ως ομάδα. Ο σχεδιασμός έχει να κάνει και με τις εισηγήσεις του προπονητή. Περιμένω από τον προπονητή να κάνει τις αξιολογήσεις, ενώ και εγώ είμαι καθημερινά στο αθλητικό κέντρο και έχω κριτήριο αξιολόγησης. Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το ποσοστό λάθους. Το τεχνικό τιμ θα δημιουργήσει ένα προφίλ των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στην ομάδα, για να μπορέσουμε σύντομα να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να ξέρουμε τι χρειαζόμαστε. Είναι και κάποια δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Πχ ο Κωνσταντινίδης και ο Κότσαρης είναι δανεικοί και άρα δεν ορίζουμε εμείς το μέλλον τους. Έχουμε ποδοσφαιριστές που δεν μπορούμε να τους επηρεάσουμε άμεσα για να ξέρουμε εάν θα τους έχουμε και την επόμενη σεζόν, ασχέτως εάν τους θέλουμε ή όχι. Σίγουρα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας μια κατεύθυνση για τις ανάγκες της ομάδας. Τον Μάιο μπορεί να προκύψει πρόταση για ποδοσφαιριστή που να ανατρέψει τα δεδομένα. Υποχρέωσή μου είναι να είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για όποια ανάγκη προκύψει, να μπορέσουμε να έχουμε εναλλακτικές λύσεις».

Το μπάτζετ για τη νέα σεζόν θα είναι μεγαλύτερο. Αυτό άλλωστε έχει λεχθεί και από πλευράς διοίκησης.
«Αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια να το ξέρουμε από τώρα. Θεωρητικά πάντα, εμείς θα λειτουργούμε με το χειρότερο δυνατό σενάριο. Προετοιμαζόμαστε με το σενάριο ότι θα έχουμε τουλάχιστον το ίδιο μπάτζετ. Αν είναι κάτι παραπάνω θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο. Θα ήθελα να επενδύσουμε και σε τομείς πέρα από τα πρόσωπα. Σε τομείς που πραγματικά χρειάζεται βελτίωση η ομάδα, όπως η υλικοτεχνική υποδομή σε εξοπλισμό, τεχνολογία κτλ. Το λέω ξανά ότι την βελτίωση δεν την φέρνουν μόνο οι μετεγγραφές. Τους παίκτες που έχουμε και αυτούς που θα φέρουμε, να τους προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν και να αναδείξουν το ταλέντο τους». 
 
Η Ομόνοια τη νέα σεζόν θα είναι σε θέση να πει «πάμε για πρωτάθλημα»;
«Θα μπορούσα εύκολα να πω πάμε για πρωτάθλημα και να είμαι αρεστός. Όμως προτιμώ να είμαι ουσιαστικός και χρήσιμος. Αυτά που είπα χθες, θα τα λέω σήμερα, θα τα πω και αύριο. Για μένα ο στόχος είναι η ομάδα να βάλει τις βάσεις ώστε να είναι σε θέση, όσο πιο γρήγορα γίνεται, να υπηρετήσει αυτό που κουβαλά ιστορικά. Εάν ήξερα από τώρα ότι η ομάδα θα έχει και του χρόνου το 70% του ρόστερ της, θα είναι σαφώς σε καλύτερη μοίρα απ’ ότι ήταν πέρσι και θα υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες. Όλοι στον Σύλλογο θέλουμε να κάνουμε το άλμα κορυφής. Δεν θέλουμε, ωστόσο, αυτό το άλμα να είναι ένα πυροτέχνημα, ούτε η εξαίρεση του κανόνα. Θέλουμε να είμαστε σε πορεία πρωταθλητισμού σε μόνιμη βάση. Αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν πέρσι. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί. Πρέπει να υπάρχει πάντα ρεαλισμός. Με κάποιες προϋποθέσεις σαφώς και θα πούμε ότι είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε πράγματα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ομάδα να είναι ανταγωνιστική».

Έπαιξε το όνομα σου για τον Παναθηναϊκό, με τα σχόλια για το πρόσωπό σου να είναι κολακευτικά. 
«Είμαι μέρος ενός πλάνου, σ’ ένα πολύ σημαντικό πόστο και αυτό με απασχολεί και τίποτα άλλο. Στον Παναθηναϊκό έκανα το πρώτο μου βήμα αλλά τη δεδομένη στιγμή η Ομόνοια είναι το σπίτι μου και είμαι ψυχή και σώματι εδώ. Είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να είναι συνεπείς και ηθικοί σ’ αυτά που έχουν δεσμευτεί».

Ισχύει ότι η διοίκηση σε πίεσε για την απόκτηση κεντρικού αμυντικού;
«Η παραφιλολογία είναι μία πραγματικότητα. Δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά πράγματα και θα συνεχίσουν να γράφονται, που δεν έχουν καμιά βάση. Δεν μπορεί να γράφεται ότι η διοίκηση μου επέβαλε κάτι, γιατί είναι σαν να παρεμβαίνει στο κομμάτι του σχεδιασμού. Έχω πολύ καλή σχέση και συνεργασία με τη διοίκηση, η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την ειλικρίνεια. Ήλθα για ένα συγκεκριμένο σκοπό, υπάρχει ένας τρόπος λειτουργίας και ξεκάθαροι ρόλοι. Εξηγώ, δίνω τα επιχειρήματά μου και περιμένω να εισακουστούν οι εισηγήσεις μου, γιατί θεωρώ ότι με βάση αυτό που εισηγούμαι υπάρχουν επιχειρήματα να το υποστηρίξω. Περιμένω να κριθώ για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, μαζί με τον προπονητή και τους ανθρώπους στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Φιλοσοφία μου είναι πως θα ζήσω ή θα πεθάνω με τις δικές μου αποφάσεις. Όχι με την επιβολή αποφάσεων από κάποιους άλλους».

Δεν θεωρείτε ότι υπήρξε αργοπορία στις μετεγγραφές Ιανουαρίου;
«Κινούμαστε πάντοτε με βάση κάποιες προϋποθέσεις. Θέλουμε η όποια προσθήκη να ανεβάζει ποιοτικά την ομάδα. Θέλουμε ο ποδοσφαιριστής να είναι σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, να είναι ελεύθερος δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για αγορά και τέλος να είναι μέσα στο οικονομικό πλαίσιο της ομάδας. Συνεπώς, μιας μεταγραφής προηγούνται αυτές οι προϋποθέσεις οι οποίες επιδιώκουμε να πληρούνται. Αν ήμασταν ένας σύλλογος χωρίς οικονομικό πρόβλημα θα είχαμε τον ποδοσφαιριστή στην ομάδα μας από τις 2 Ιανουαρίου. Επιπλέον, στη διάρκεια μιας μεταγραφικής περιόδου πρέπει να είμαστε ευέλικτοι επειδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν νέα δεδομένα στα οποία θα πρέπει να ανταποκριθούμε ή να προσαρμοστούμε. Κινούμαστε πάντοτε με βάση τις προτεραιότητές μας και με το τι μπορει να μας δώσει ο κάθε ποδοσφαιριστής όχι μόνο τώρα αλλά και σε βάθος χρόνου.

Δεχθήκατε κριτική ότι δώσατε έμφαση στο ματς του κυπέλλου και με τον Απόλλωνα η ομάδα παρουσιάστηκε με σημαντικές αλλαγές…
«Όταν έχεις να δώσεις έξι παιχνίδια σε 18 ημέρες είναι αδύνατο να παίξουν οι ίδιοι ποδοσφαιριστές, με τον ίδιο βαθμό αγωνιστικότητας. Λαμβάνουμε υπόψη ότι  έχουμε ποδοσφαιριστές που έκαναν πέντε ή δέκα ημέρες διακοπές και κατευθείαν ξεκίνησαν την προετοιμασία στις 3 Ιουνίου. Αφού είχαν 7 μήνες φορτίο, φθάσαμε στον Ιανουάριο και καταστρώθηκε ένα πλάνο από την προπονητική ομάδα. Για να έχεις άποψη για κάτι πρέπει να έχεις και γνώση των δεδομένων. Ο κόσμος έχει ως κύριο δεδομένο ό,τι βλέπει στα 90 λεπτά του αγώνα. Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους. Με τη Δόξα έγιναν 2-3 αλλαγές, κερδίσαμε το ματς και δεν ειπώθηκε το παραμικρό. Εκεί ήταν επιτυχημένο το πλάνο; Όλα αυτά δημιουργήθηκαν όταν χάσαμε το ματς με τον Απόλλωνα. Το προπονητικό επιτελείο επέλεξε ένα πλάνο με γνώμονα τις αιματολογικές εξετάσεις, την κατάσταση που ήταν οι ποδοσφαιριστές καθ΄ όλη τη διάρκεια της βδομάδας, εάν είχαν κάποιο τραυματισμό ή εάν κινδυνεύουν να τραυματιστούν εάν αγωνιστούν. Αν η μπάλα πάει στο δοκάρι και έξω και χάσουμε, αυτό δεν κρίνει εάν είναι πετυχημένο ή αποτυχημένο το πλάνο. Η ομάδα δεν επιλέγει παιχνίδια, αλλά διαχειρίζεται παιχνίδια. Δεν έδωσε βαρύτητα στο ματς με τον Εθνικό και παρουσίασε πιο αδύνατη ομάδα με τον Απόλλωνα. Μας ενδιαφέρει το κύπελλο αλλά και να έχουμε σε κάθε ματς την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα. Π.χ. ο Κωνσταντινίδης προφυλάχθηκε με την Καρμιώτισσα και τελικά έβγαλε τραυματισμό».

Για την επιμονή του προπονητή στο 4-4-2 σε ρόμβο;
«Δεν πιστεύω σε σχηματισμούς, πιστεύουμε στην ομάδα, στη φιλοσοφία παιχνιδιού, είτε παίζεις με 4-2-3-1 είτε με 4-4-2. Είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε στην ομάδα ποδοσφαιριστές με χαρακτηριστικά που μπορούν να υπηρετήσουμε διαφορετικούς σχηματισμούς. Πιο πειστικές εμφανίσεις και με βαθμό δυσκολίας ήταν με το 4-4-2. Με την ΑΕΚ, που ήταν και πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, ήταν μια πολύ καλή εμφάνιση. Και με τη Σαλαμίνα εκτός έδρας το ίδιο. Αυτό που έχει σημασία είναι, η Ομόνοια να είναι κυρίαρχος στο παιχνίδι, με όποιο σχηματισμό κι αν αγωνίζεται».

Η απόφαση του προπονητή να στηριχθεί στο 4-4-2 σε ρόμβο ήταν ο λόγος για να φύγει ο Αγκάγιεφ;
Αυτός είναι ένας από τους λόγοuς που αποχώρησε ο Αμίρ. Δεν θα αποχωρούσε εάν μπορούσε να υπηρετήσει και αυτό το σύστημα. Θεώρησε ότι δεν έπαιρνε τον χρόνο που ήθελε και ζήτησε να φύγει. Στην ομάδα δεν θέλουμε και δεν έχουμε ποδοσφαιριστές που στέκονται στο συμβόλαιό τους. Είναι ποδοσφαιριστές που έχουν φιλοδοξίες και θέλουν να παίξουν μπάλα και το καταλαβαίνω απόλυτα να θέλει να αποχωρήσει. Δεν μπορεί να τους έχεις όλους χαρούμενους και ικανοποιημένους, κάτι θα πάρεις και κάτι θα χάσεις. Το ίδιο ισχύει για τον Παντελιάδη που δεν έπαιρνε χρόνο συμμετοχής και πήγε δανεικός στον Ατρόμητο, κάτι που δεν έχει να κάνει με τον σχηματισμό, αλλά με τη φιλοδοξία του να αγωνίζεται»

Για την παρουσία Κυπρίων ποδοσφαιριστών;
«Θέλουμε να είναι έντονο το κυπριακό στοιχείο στην ομάδα. Θα πρέπει να αντιληφθούν και τα παιδιά ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, ο κόσμος περιμένει πολλά απ’ αυτούς και πρέπει να είναι υπεύθυνοι απέναντι στην ομάδα. Πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση οι ποδοσφαιριστές μας, είτε είναι 18 χρονών είτε 30. Είναι σημαντικό να έχουμε στην ομάδα παιδιά από την ακαδημία, που έχουν μεγαλώσει μέσα στον σύλλογο».

Υπήρξε έντονη αντίδραση από τη διοίκηση για το κεφάλαιο διαιτησίας. Ποια η θέση σου;
«Το ποδοσφαιρικό τμήμα δεν πρέπει να έχει άλλοθι το οποιοδήποτε διαιτητικό λάθος, είτε είναι ανθρώπινο είτε όχι. Είναι θέμα της διοίκησης πως θα χειριστεί το κεφάλαιο διαιτησία».

Τι μπορείς να υποσχεθείς στον κόσμο της Ομόνοιας;
«Ο κόσμος είναι πολύ σημαντικό μέρος της προσπάθειας που κάνουμε. Και έχει μεγάλο μερίδιο στα αποτελέσματα της ομάδας. Και εξηγώ: Ο καθένας, ερχόμενος στο γήπεδο, έχει δικαίωμα να εκφραστεί. Αν θεωρεί πως με την αποδοκιμασία από τα πρώτα στάδια του παιχνιδιού στηρίζει την ομάδα, τότε είναι ελεύθερος να το πράξει. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και υποστηρίξει την ομάδα κατά τη διάρκεια του ματς και στο τέλος κρίνει ότι δεν ήταν αυτή που ο ίδιος θα ήθελε, έχει το δικαίωμα να το εκφράσει. Αν κάποιος έρχεται προδιατεθειμένος αρνητικά σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στην ομάδα. Κάποιους ποδοσφαιριστές μπορεί να τους επηρεάσει, άλλους να τους πεισμώσει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για τον ποδοσφαιριστή να τον υποστηρίξεις όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το βίωσα και ως ποδοσφαιριστής, αλλά και στον Παναθηναϊκό από το πόστο του τεχνικού διευθυντή.  Η πρώτη σεζόν ήταν παραπλήσια με φέτος στην Ομόνοια. Χαμηλό μπάτζετ, μεγάλη φανέλα. Στο πρώτο εξάμηνο υπήρξαν δυσκολίες, στο τέλος όμως κατακτήσαμε το κύπελλο και βγήκαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θεωρώ ότι ο κόσμος, ιδιαίτερα σε μεγάλους Συλλόγους, έχει μεγάλη συμβολή στα δρώμενα της ομάδας. Στην ουσία αγωνίζεται με την ομάδα, από το δικό του γήπεδο. Το χρειάζονται οι ποδοσφαιριστές, ειδικότερα στις δύσκολες στιγμές. Θεωρώ ότι στη φετινή χρονιά, μπορεί να είχαμε κάποια άσχημα αποτελέσματα και λάθη που μας στοίχισαν, όμως η ομάδα παλεύει, κάνει ανατροπές και ελπίζω στο τέλος της χρονιάς να πάρουμε αυτό που της αξίζει. 



Πηγή: http://ift.tt/2l6XFGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος