Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Οι διαπραγματευτές προετοίμασαν τη συνάντηση των ηγετών

Share this:

Ούτε στην ατζέντα, αλλά ούτε και στην μεθοδολογία των επόμενων συναντήσεων κατόρθωσαν να συμφωνήσουν οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, που συναντήθηκαν σήμερα το πρωί, προκειμένου να καθορίσουν το πώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια μετά την Διάσκεψη της Γενεύης και το αρνητικά αποτελέσματα στο Μοντ Πελεράν.

Συνεπώς η προσπάθεια για καθορισμό της Ατζέντας και της μεθοδολογίας των διαπραγματεύσεων, θα μεταφερθεί μοιραία στη συνάντηση της Τετάρτης, μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Η κατ΄ αρχήν συμφωνία ωστόσο, στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την συζήτηση όλων των ανοικτών ζητημάτων, και από τα 6 διαπραγματευτικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του εδαφικού και της Ασφάλειας, όπου αναμένεται να συνεχιστεί το “brain storming”. Η άτυπη δηλαδή ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων, καθώς όπως επιβεβαιώθηκε τόσο στη Γενεύη, σε πολιτικό επίπεδο, όσο και το Μοντ Πελέραν σε τεχνοκρατικό, είναι η Άγκυρα και συγκεκριμένα ο Ερντογάν που χειρίζεται το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Την ίδια στιγμή καλά κρατεί στα κατεχόμενα η κόντρα μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί, και του ψευδοπρωθυπουργού Χουσείν Οζγκιουργούν, για την κατάθεση του χάρτη. Περνώντας στην Αντεπίθεση ο κατοχικός ηγέτης αφού κατηγόρησε τους  Οζγκιουργούν και Έρογλου, ότι δεν θέλουν λύση αλλά τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης, συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς την παραχώρηση εδάφους με την διασφάλιση της εκ περιτροπής προεδρίας.

«Η λύση στην Κύπρο είναι εφικτή μονάχα σε περίπτωση οι ε/κ μας επιστρέψουν την πολιτική ισότητα την οποία μας στερούν από το 1963 μέσα σε ένα ομόσπονδο πλαίσιο, και εμείς επιστρέψουμε στους ίδιους ένα κομμάτι των εδαφών που στερήθηκαν από τον πόλεμο του 1974 και μετά,» ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί.  

Αφού σημείωσε πως και ο Έρογλου είχε αποδεχθεί ένα ποσοστό της τάξης τους 29%, ο Ακιντζί επέμεινε πως το ζητούμενο παραμένει η μικρότερη δυνατή μετακίνηση πληθυσμού.

 «Σε περίπτωση που εξασφαλίσουμε λύση οι άνθρωποι μας που θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο κατοικίας να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι. Και όσοι υποχρεωθούν να αλλάξουν τόπο να εξασφαλίσουν ευκαιρίες στέγασης και εργασίας.»

Το πρωί ο Κατοχικός ηγέτης δέχθηκε την επίσκεψη του Βρετανού ύπατου Αρμοστή, Μάθιου Κιντ, ο οποίος, μετά τη Γενεύη, κινείται πιο έντονα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.




Διαβάστε περισσότερα → http://ift.tt/2k9LANo

January 30, 2017 at 07:50PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος