Κληθείς, σήμερα, να σχολιάσει τις επιπτώσεις της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη νομιμότητα της Οδηγίας 2002/58 για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε τρεις συναντήσεις των Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, στη Μάλτα, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, συζητήσαμε το θέμα αυτό και σε μια εξ αυτών παρευρέθηκαν τόσο η Επίτροπος Δικαιοσύνης και Vĕra Jourováκαι όσο και ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Συζητήσαμε για τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος γιατί οι συνέπειες όσον αφορά τη διερεύνηση, κυρίως του ηλεκτρονικού εγκλήματος αλλά και γενικότερα του εγκλήματος είναι μεγάλες, εφόσον επηρεάζεται η δυνατότητα να διατηρηθούν τηλεπικοινωνιακά δεδομένα αλλά και να αποκαλυφθούν τα δεδομένα αυτά για σκοπούς διερεύνησης ποινικών υποθέσεων και εγκληματικών ενεργειών.
Μας προβληματίζει όλους, ανησυχούν όλοι γιατί πολλές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα τα αδικήματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο, η παιδική πορνογραφία, το ηλεκτρονικό έγκλημα, θα είναι δύσκολο να διερευνηθούν. Γενικά, θα γίνει η δύσκολη η διερεύνηση άλλων εγκληματικών υποθέσεων, εφόσον οι ανακριτικές αρχές δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα».
Ο κ. Υπουργός αναφερόμενος σε σχετική απόφαση που έλαβε ο Γενικός Εισαγγελέας την περασμένη βδομάδα για απόσυρση υπόθεσης που περιείχε αναφορά σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, υπογράμμισε ότι «αν και του ασκήθηκε κριτική από κάποιους, ο Γενικός Εισαγγελέας πολύ σωστά ανέστειλε την ποινική δίωξη σε αυτή την υπόθεση με σκοπό να αποφευχθεί η εκδίκαση της έφεσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου γιατί εάν εκδιδόταν απόφαση που να ακύρωνε τη νομοθεσία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα είχε μια τέτοια νομοθεσία. Γι αυτό τον λόγο η διατήρηση της νομοθεσίας και η εφαρμογή των προνοιών εκείνων που δεν συγκρούονται άμεσα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα μας διευκολύνει στο να μπορούμε, σε κάποιο βαθμό, να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε αυτά τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που είναι αναγκαία για να διερευνήσουμε υποθέσεις που σχετίζονται είτε με το ηλεκτρονικό έγκλημα είτε με το έγκλημα γενικότερα».
Η κυπριακή νομοθεσία όσον αφορά την αποκάλυψη – και αυτό επεξήγησα και στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου – σε ένα μεγάλο βαθμό συνάδει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα προκύπτει με την διατήρηση των προσωπικών δεδομένων και είναι εκεί που συζητάμε με τους άλλους Υπουργούς για να δούμε πως θα το ξεπεράσουμε. «Έχουν δεσμευτεί οι δύο Επίτροποι ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα υποβάλουν τις απόψεις τους σε μια ανώτερη επιτροπή τεχνοκρατών και στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών, τον Μάρτιο, θα συζητήσουμε το θέμα και ίσως μας δοθεί μια νέα οδηγία, η οποία συνάδει με τα όσα έχει αποφασίσει το Δικαστήριο», κατέληξε.
Διαβάστε περισσότερα → http://ift.tt/2kLEDCb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου