Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ο οδικός χάρτης της Ευρώπης για το Brexit

Share this:

Τον οδικό χάρτη των Βρυξελλών για την διαπραγμάτευση με την Βρετανία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση , παρουσίασε σήμερα από την Βαλέτα της Μάλτας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το έγγραφο, το οποίο αποτελεί προσχέδιο, ορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε, και τις επιδιώξεις της όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, θέτοντας παράλληλα όρους, για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου Βρυξελλών.

Όπως ανέφερε «Όταν και μόνο όταν θα έχουμε επιτύχει επαρκή πρόοδο για την αποχώρηση, μπορούμε να συζητήσουμε το πλαίσιο τις μελλοντικής μας σχέσης. Το να ξεκινήσουμε παράλληλο διάλογο για όλα τα ζητήματα την ίδια χρονική περίοδο, όπως εισηγούνται κάποιοι στην Μεγάλη Βρετανία, δεν θα γίνει.»

Οι Βρυξέλλες τονίζουν επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη συμφωνία για τα δικαιώματα των Βρετανών και των Ευρωπαίων πολιτών που επηρεάζονται.

Για την Κύπρο και τις Βρετανικές Βάσεις διευκρινίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγνωρίσει τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδίως ως προς το καθεστώς των πολιτών της ΕΕ που ζουν ή εργάζονται στις εν λόγω περιοχές.

Στην παρουσίαση του εγγράφου, ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε μήνυμα στο Λονδίνο και για τις οικονομικές του υποχρεώσεις, καλώντας το να τις τιμήσει και να εξοφλήσει τα χρέη του.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρωτήθηκε για το θέμα της ασφάλειας της Ευρώπης και τις ανησυχίες ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα το πρότασσε στο τραπέζι του διαλόγου. Εκτίμησε ότι η ασφάλεια δεν θα αποτελέσει αντικείμενο παζαριού, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

 «Η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για την άμυνα και την ασφάλεια αυτής της περιοχής, της Ευρώπης, είναι άνευ όρων. Και δεν αποτελεί κάποιο διαπραγματευτικό χαρτί σε καμία διαπραγμάτευση.»

Το κείμενο με τις κατευθυντήριες γραμμές θα τεθεί στο τραπέζι των 27 για μελέτη και έγκριση κατά τη σύνοδο κορυφής της 29ης Απριλίου.

Κι ενώ η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιεί τη διαδικασία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Σκωτία ζητά την έγκρισή της για διενέργεια 2ου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Η Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον απέστειλε σήμερα επιστολή στην Τερέζα Μέι, μετά την έγκριση της πρότασης από το τοπικό κοινοβούλιο. Μάλιστα η κυβέρνηση της Σκωτίας ανήρτησε στο twitter φωτογραφία με την Στέρτζιον να κάθεται στον καναπέ της και να υπογράφει την επιστολή, μιμούμενη με δόση χιούμορ την Βρετανίδα Πρωθυπουργό, η οποία προ 2 ημερών ανέβασε παρόμοια φωτογραφία υπογράφοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για το Brexit.



Πηγή: http://ift.tt/2nI5jag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος