Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Το δράμα των αγνοουμένων. Ιούνιο ερευνητές της ΔΕΑ στη Βρετανία

Share this:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ταξιδεύει τον Ιούνιο, κλιμάκιο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για μελέτη των αρχείων της βρετανικής Κυβέρνησης για την περίοδο 1963 -1974.

Το μέλος της ΔΕΑ Paul-Henri Arni ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε την πρόσβαση των μελών της ΔΕΑ στα αρχεία του Βρετανικού υπουργείου αμυνας και τα αρχεία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο

Η ανακοίνωση προέκυψε μετά την επίσκεψη του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Μatthew Kidd στο εργαστήριο της ΔΕΑ, ο οποίος παρέδωσε και επιταγή 124 χιλιάδων ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του έργου της επιτροπής .

Χρηματικό ποσό το οποίο η ΔΕΑ θα αξιοποιήσει για αποστολή μεγαλύτερου αριθμού δειγμάτων για γενετικές εξετάσεις αφού αρκετές είναι οι περιπτώσεις με περιορισμένο αριθμό δειγμάτων.

Όπως είπε ο κύριος Κίντ  «(Η ΔΕΑ) παίζει ένα πολύ εξειδικευμένο αλλά και ουσιαστικό ρόλο στο να βοηθά τον κόσμο να πετυχαίνει με σαφήνεια αναφορικά με τη μοίρα των αγαπημένων τους. Είμαστε πάρα πολύ εντυπωσιασμένοι από το έργο που η ΔΕΑ και οι ομάδες επιτελούν εδώ. Πολύ λεπτομερές και δύσκολο έργο.»

Ικανοποίηση για την πρόσβαση στα Βρετανικά αρχεία και την οικονομική στήριξη εξέφρασαν τα μέλη της ΔΕΑ

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, αφού αντιμετωπίζουμε την πίεση του χρόνου, να έχουμε αυτή την υποστήριξη, οικονομική αλλά επίσης πολιτική υποστήριξη από χώρες-κλειδιά οι οποίες βοηθούν στη διαδικασία και βοηθούν τις οικογένειες να φθάσουν στην τελική απάντηση.»

Ο Νέστωρας Νέστωρος  Ε/κ  μέλος ΔΕΑ είπε «Επίσης να τους ευχαριστήσω για την παραχώρηση πρόσβασης στα αρχεία τους σε σχέση με τα γεγονότα του ’63, ’67 και του 1974, για το ενδιαφέρον τους, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμα καλύτερα για να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων.»

Η Gülden Plümer Kücük, πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο νησί για την πρόσβαση στα αρχεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ την τελευταία δεκαετία , η συνολική οικονομική στήριξη της Βρετανίας προς τη ΔΕΑ ανέρχεται σε 297 χιλιάδες ευρώ ενώ συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί τα οστά 750 αγνοουμένων



Πηγή: http://ift.tt/2nIeF6d

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος