Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ενόψει δέιπνου: Επαφές προετοιμασίας Ειντε. Συνάντηση Γκουτέρες - Ακιντζί

Share this:

Κορυφώνεται η κινητικότητα σε διάφορα επίπεδα με σκοπό να ξεκαθαρίσει το σκηνικό αναφορικά με το μέλλον των συνομιλιών. Το απόγευμα η λεγόμενη προεδρία του ψευδοκράτους ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη 4 Απριλίου ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια ώρα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο για να επιτύχει θετική έκβαση του δείπνου της Κυριακής, μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ενημέρωσε τους πρέσβεις , των πέντε μονίμων μελών των Συμβουλίου Ασφάλεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε μια προφανή προσπάθεια να αυξήσει τις προσδοκίες για επιστροφή στο διάλογο. Προηγήθηκαν οι χωριστές συναντήσεις του Νορβηγού Διπλωμάτη με τους δυο διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, με σκοπό την προετοιμασία του δείπνου.

Την ελπίδα ότι η επιστροφή στο διάλογο θα γίνει πραγματικότητα εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με δηλώσεις στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τον σημαίνοντα ρόλο της Άγκυρας στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας.

«Ελπίζουμε μετά το δημοψήφισμα να έχουμε μια νέα στάση από πλευράς Τουρκίας. Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε σκλήρυνση των θέσεων της και υποχώρηση από συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Αναμένω ότι στο κοινωνικό δείπνο της Κυριακής θα μας δοθεί η ευκαιρία για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.»είπε.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες ώρες διπλωματικές διεργασίες. Το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον υφυπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξέι Μεσκόφ. Στην συνέχεια ο Ρώσος Διπλωμάτης, είχε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Κασουλίδη.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν των διευρυμένων διαβουλεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο υπουργείων ο κ. Μεσκόφ, επανέλαβε την σταθερή στήριξη της Μόσχας στις προσπάθειες δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού.

Όπως είπε «Εμείς ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ψηφίζαμε ανέκαθεν τα σχετικά ψηφίσματα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως συνέβη και φέτος το χειμώνα και είμαι βέβαιος ότι όποτε προκύψει η ανάγκη θα είμαστε εκεί.»


Τον ρόλο της Ρωσίας, επεσήμανε και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κυπριακής ομάδας στις διαβουλεύσεις.

«Είναι ένα σημαντικός παράγοντας όχι μόνο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλά και για όλα τα διεθνή ζητήματα. Θεωρούμε τη Ρωσία στρατηγικό εταίρο της ΕΕ.»

Τέλος τις επαφές του στην Κύπρο ολοκλήρωσε και ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας Τζόναθαν  Άλεν. Εκτός από τη χθεσινή συνάντηση του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο αξιωματούχος του Φόρειν οφις, συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ παρακάθισε και σε δείπνο με τον Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.



Πηγή: http://ift.tt/2nnuADm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος