Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

«Ναι» της Βουλής στο διορισμό της Λοττίδου

Share this:

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σήμερα το διορισμό της Μαρίας Στυλιανού – Λοττίδου στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ο οποίος υποβλήθηκε στην Βουλή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου

H Ολομέλεια της Βουλής με 24 ψήφους υπέρ, 22 εναντίον και 4 αποχές ενέκρινε τον διορισμό της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδου, που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως.

ΑΚΕΛ και Οικολόγοι δήλωσαν την αντίθεση τους με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Αλληλεγγύη ψήφισε κατά βούληση, η ΕΔΕΚ, εκτός Κωστή Ευσταθίου και ΕΛΑΜ τήρησαν αποχή, τρεις Βουλευτές του ΔΗΚΟ ζήτησαν διαφοροποίηση από την αρνητική θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας και ΔΗΣΥ με Συμμαχία δήλωσαν ότι προκρίνουν την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αφού διαχώρισε το ζήτημα από το πρόσωπο της κ. Λοττίδου, είπε ότι η Κυβέρνηση όφειλε να διαβουλευθεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ώστε το πρόσωπο που θα διοριστεί στη θέση του πολύ σημαντικού θεσμού για τους πολίτες να απολαμβάνει της στήριξης όλων των κομμάτων, ωστόσο, πρόσθεσε ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση αποφάσισαν διαφορετικά. Δηλώνοντας ότι η ΕΔΕΚ θα τηρήσει αποχή, είπε ότι από τη θέση του κόμματος αποδεσμεύεται ο κ. Ευσταθίου

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στεφάνος Στεφάνου είπε ότι ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως είναι πολύ σημαντικός θεσμός, αφού στην ουσία είναι ο συνήγορος του πολίτη. Ανέφερε στη συνέχεια ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων του είναι να προάγει και να υπερασπίζεται το κράτος δικαίου και πρόσθεσε ότι η αποστολή διαγράφει και το σύνολο των προσόντων του ανθρώπου θα αναλάβει τα καθήκοντα.

Η παρουσίαση της επιλογής του Προέδρου για το διορισμό της κ. Λοττίδου δεν έπεισε ότι έγινε με τη δέουσα προσοχή, αντίθετα δημιούργησε πρόσθετα ερωτηματικά ότι έγινε με καθοδήγηση άλλων κριτηρίων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η προβληματική τεκμηρίωση, με αναφορά σε σπουδές και την επίκληση αόριστης εμπειρίας, δημιούργησε την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση εκπορεύεται από σκοπιμότητες που έχει, αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό και όχι μόνο.

Εντός της υπηρεσίας του Επιτρόπου Διοικήσεως υπάρχουν αναγνωρισμένοι καθολικά λειτουργοί, όπως τονίζουν μη κυβερνητικοί οργανισμοί, είπε επίσης ο κ. Στεφάνου παρατηρώντας ότι ο διορισμός ενός εξ αυτού θα υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον και θα διατηρούσε το θεσμό μακριά από πολιτικές εκλογικές και άλλες σκοπιμότητες.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι η Βουλή εγκρίνει η απορρίπτει την πρόταση για το διορισμό ενός προσώπου και δεν έχει να επιλέξει μεταξύ περισσότερων προσώπων. Αφού διερωτήθηκε αν η απόρριψη θα οδηγήσει τον Πρόεδρο να διορίσει τον καλύτερο, είπε ότι ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τη δική του αξία και δεν πρέπει η κρίση να κινηθεί στη λογική της όποιας συγγένειας έχει ή δεν έχει το προτεινόμενο πρόσωπο.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος συνήθισε σε διορισμούς, με κριτήριο τις κουμπαριές, και τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Είπε επίσης ότι η προτεινόμενη συμβαίνει να είναι σύζυγος εκδότη και παρατήρησε ότι δημιουργείται παράδοση να διορίζονται άτομα και σύζυγοι ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ.

“Δεν γνωρίζω την κ. Λοττίδου και δεν μπορώ να την κρίνω”, συνέχισε και προσθέτοντας ότι “φαίνεται να πληροί τα προσόντα από την υπηρεσία της, Νομική Υπηρεσία”, δήλωσε ότι η Συμμαχία θα εγκρίνει την πρόταση του Προέδρου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αφού ανέφερε ότι η πολιτεία επέλεξε στο πρόσωπο του Επιτρόπου Διοικήσεως να εντάξει δύο φορείς που σε άλλες χώρες είναι διαχωρισμένοι, είπε ότι ο Επίτροπος Διοικήσεως είναι και Επίτροπος Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπό αυτή την ιδιότητα έχει την εξουσία επιβολής διοικητικών προστίμων. Περαιτέρω ανέφερε ότι αφού η Βουλή έλαβε γνώση για την αντίθεση 10 μη κυβερνητικών οργανώσεων, προς το διορισμό της κ. Λοττίδου, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου που να περιλαμβάνει στα προσόντα του προς διορισμό προσώπου διαπιστωμένη δράση σε θέματα προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα λαμβάνοντας υπόψη και μελετώντας το θέμα δεν θα υποστηρίξει την πρόταση της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ενώπιον της οποίας τέθηκε ο διορισμός της κ. Λοττίδου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι έχει τηρηθεί η νομοθεσία τα προσόντα που διαγράφονται στο νόμο πληρούνται.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή συναντήθηκε με 10 μη κυβερνητικές οργανώσεις που κατέθεσαν προτάσεις για αλλαγή της νομοθεσίας και όχι για να διατυπώσουν ενστάσεις στο διορισμό της κ. Λοττίδου.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η κ. Λοττίδου έχει το επιστημονικό υπόβαθρο, είναι δικηγόρος της δημοκρατίας και έχει ενασχόληση με τις σχέσεις πολίτη – κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ακόμα πως η φιλοσοφία του θεσμού είναι να είναι ο συνήγορος του πολίτη για διαφορές με το κράτος και να γίνεται εξωδικαστική ρύθμιση τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε ακόμα πως είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολιτικός διορισμός και όχι προαγωγή. Τέλος ανέφερε ότι ο κόσμος θέλει νέους ανθρώπους και περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αφού ανέφερε ότι η θέση του ΔΗΚΟ είναι να απορρίψει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι 3 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζήτησαν διαφοροποίηση από την ομάδα. Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε επίσης ότι με βάση τις προδιαγραφές που τίθεται διεθνώς, απαιτείται πρότερη ενασχόληση με το αντικείμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με νομική επάρκεια. “Δεν αμφισβητούμε την κατοχή πτυχίου και τον καλό χαρακτήρα”, ανέφερε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας διευκρινίζοντας ότι “δεν θα αμφισβητούμε τα προσόντα”, πρόσθεσε ότι για τέτοιους διορισμούς πρέπει να προηγείται διαβούλευση της Κυβέρνησης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δήλωσε ότι η Αλληλεγγύη αποφάσισε ψήφο κατά βούληση,

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι ο διορισμός του συγκεκριμένου προσώπου αποτέλεσε διελκυστίνδα μεταξύ Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης. Προσθέτοντας ότι οι διορισμοί πρέπει να γίνονται με βάση την προσωπικότητα, δήλωσε ότι το Κίνημα θα μείνει αμέτοχο “στο συγκεκριμένο παιγνίδι” και θα τηρήσει αποχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Πηγή: http://ift.tt/2mVbNEl

March 31, 2017 at 02:01PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος