Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Δείχνει τα… δόντια του ο πάλαι ποτέ αλβανο-τουρκικός άξονας

Share this:

Της Στεφανίας Μουρελάτου από τον ant1.gr

Ο πάλαι ποτέ αλβανο-τουρκικός άξονας δείχνει τα…  δόντια του προκαλώντας συστηματικά την Αθήνα με την αλυτρωτική ρητορική του.

Ράμα και Ερντογάν σέρνουν τον “χορό” των προκλήσεων με τον τούρκο πρόεδρο να φιλοδοξεί όπως “ξαναγράφει” την λειτουργία των θεσμών στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, να ξαναγράψει και την συνθήκη της Λωζάννης διαμηνύοντας πως «δεν είναι ιερό κείμενο, που δεν επιδέχεται διαπραγμάτευση»

Στο νέο αναθεωρητικό παραλήρημα Ερντογάν απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό. Η συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται  από κανέναν στον κόσμο, πρέπει να το καταλάβει η Τουρκία. Δεν αμφισβητούμε εμείς τα σύνορα και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να το αμφισβητεί» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Έντι Ράμα: Συνεκμετάλλευση στην ΑΟΖ

Σε διαπραγμάτευση- πακέτο για όλα τα διμερή θέματα επιχειρεί να σύρει την Αθήνα ο αλβανός πρωθυπουργός. Σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ ο Έντι Ράμα όχι μόνο επανέφερε το ανύπαρκτο ζήτημα της Τσαμουριάς αλλά υπονόησε ευθέως ότι προσδοκά σε συνεκμετάλλευση στην ΑΟΖ στο Ιόνιο.

«Μιλάμε για μια αμφισβητούμενη περιοχή όπου τουλάχιστον υποθετικά υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου. Αυτό που πάντα λέω είναι γιατί δεν το βλέπουμε ως μια μεγάλη ευκαιρία να το επιλύσουμε μαζί» είπε ο Ράμα. «Η κυβέρνηση δεν έχει εθνική στρατηγική» εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΚΟ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης και στην προσφυγική κρίση. Τους Ευρωπαίους δηλ. να μην δέχονται πρόσφυγες και την Τουρκία να απειλεί ότι θα σπάσει την ευρωτουρκική συμφωνία, αποκτούν άλλο νόημα οι λεονταρισμοί Ερντογάν ότι η αυριανή ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία της γείτονος δεν τον αφορά. «Αυτή η ψηφοφορία για μας δεν έχει καμία αξία , καμία σημασία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκία

“Σπασμένο τηλέφωνο”

Οι πρώτες ωστόσο κυβερνητικές αντιδράσεις ήταν αμφίσημες και όχι της ίδιας έντασης.Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως «δεν υπάρχει δήλωση Ερντογάν, αλλά ένα δημοσίευμα» και ότι «είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας για τη Συνθήκη της Λωζάννης».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την αμφισβήτηση της Συνθήκης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ. «Στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας. Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες», υπογράμμισε ο  Στράτος Ευθυμίου 

Το «σπασμένο» τηλέφωνο στην κυβέρνηση προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια της αντιπολίτευσης. «Μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε, τις δηλώσεις Ερντογάν! Τουλάχιστον στα εθνικά θέματα σοβαρευτείτε…» σχολίασε μέσω του Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.  

«Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται ούτε για παιχνίδια, ούτε για διαγωνισμό ατάκας. Χρειάζεται σύνεση και σοβαρότητα, αρετές τις οποίες στερείται η ΝΔ και ο εκπρόσωπος της. Η ΝΔ είναι επικίνδυνη για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Να βάλλει μυαλό» κάλεσε την κυβέρνηση ο Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε τη σύγκληση εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής

«Η Ευρώπη πρέπει να επαναφέρει τον Ερντογάν στην τάξη. Έχουμε τρία μέτωπα. Το μέτωπο της Κύπρου. Το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων κι έχουμε και το ζήτημα της αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάννης», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης στον ΑΛΦΑ 98,9.

« Το μόνο πραγματικό ζήτημα είναι η απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τίποτε άλλο» σημείωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.«Να μην έχει αντανακλαστικά Ρανταπλάν για τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα» ζήτησε από την κυβέρνηση η Ένωση Κεντρώων.

http://ift.tt/2fRRkLL

Πηγή: http://ift.tt/2gmrw8U

November 23, 2016 at 10:04PM


Στο:Τελευταίες Ειδήσεις Tagged: #ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος