Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει ότι έκλεισε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Share this:

Παρά το οτι το Mont Pelerin δεν είχε το αποτέλεσμα που ολοι επιθυμούσαν, ωστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε αλλα κεφάλαια, οι προυποθέσεις για επίλυση του κυπριακού εξακολουθούν να υφίστανται. 

Αυτό ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας οτι το κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού και επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ελλάδος. 

«Βρισκόμαστε σε διαρκή και στενή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων, χωρίς να παρεμβαίνουμε. Στο μόνο που θα έχουμε άποψη και δικαίωμα χειρισμού είναι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Όποια κατάληξη και αν υπάρξει εξάλλου, θα τεθεί στην κρίση του κυπριακού λαού. Αυτή την στάση σημειώσαμε και στην επαφή που είχαμε την περασμένη βδομάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στην χθεσινή μας επικοινωνία, κατά την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης με ενημέρωσε αναλυτικά για την εξέλιξη των συνομιλιών και για τους λόγους που δεν επέτρεψαν μια συμφωνία», τόνισε. 

Πρόσθεσε οτι Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν να μην παίξουν το παιχνίδι επίίρριψης ευθυνών, βάζοντας ως προτεραιότητά τους την συνέχιση της προσπάθειας και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων. 

Στο μεταξύ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Δημήτρης Τζανακόπουλος κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου που έκαναν λόγο για τετ α τετ Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα στις 4 Δεκεμβρίου, τόνισε οτι δεν κλείδωσε συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας για το Κυπριακό 
 
«Για αυτή τη συνάντηση δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία και μετά την χθεσινή εξέλιξη θα δούμε τα επόμενα βήματα. Τώρα θεωρώ ότι υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα αυτό, με προσεχτικά βήματα θα προχωρήσουμε. Το κυπριακό είναι θέμα εξαιρετικά λεπτό και θέλει λεπτούς χειρισμούς», είπε. 

Η Αγκυρα, στην πρώτη της αντίδραση μετά την μη κατάληξη σε συμφωνία στο Μοnt Pelerin, εμμένει στον καθορισμό ημερομηνίας για πενταμερή διάσκεψη. Σε γραπτή δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Εκπρόσωπος Χουσείν Μουφτούογλου, επιρρίπτει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στη συζήτηση του εδαφικού στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 

«Πιστεύουμε ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση έχει χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία. Στο σημείο που φτάσαμε, θα πραγματοποιηθεί μια αναλυτική αξιολόγηση της κατάστασης μαζί με την τ/κ πλευρά. Θα είναι ωφέλιμο να οριστεί χωρίς καθυστερήσεις η ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και την παράλληλα συνέχιση των συνομιλιών. Η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητα για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», είπε. 

Πηγές από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν εξάλλου ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το κυπριακό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες δύο ημέρες και αφού γίνει αξιολόγηση των νέων δεδομένων. Η Τουρκία, ωστόσο, όπως υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνει και τον ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν την δεδομένη στιγμή τα Ηνωμένα Εθνη. 

Πηγή: http://ift.tt/2f7MOcX

November 23, 2016 at 09:12PM


Στο:Τελευταίες Ειδήσεις Tagged: #ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος