Η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, το ενδεχόμενο λύσης, οι αποδεκτές και μη πρόνοιες μίας συμφωνίας, αλλά και το κόστος της λύσης, αποτέλεσαν αντικείμενο στις ομιλίες των αρχηγών των οκτώ κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τις οποίες και άρχισε η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε ότι υπάρχουν ανησυχίες για τη λύση, αλλά υπάρχουν και για την περίπτωση μη λύσης:
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι μετά από 42 χρόνια όλη η Κύπρος ως ενιαίος και ασφαλής χώρος να λειτουργήσει ξανά ως κοινή μας πατρίδα. Αυτοί που πολύ σωστά λένε ότι δεν πρέπει να εκβιάζουμε το λαό το μόνο που κάνουν με τις φοβίες και τους κινδύνους να τρομοκρατούν το λαό».
Έντονος ήταν ο προβληματισμός της πλειοψηφίας των κομματικών αρχηγών για την επόμενη ημέρα της λύσης, σε σχέση με την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ να τονίζει πως θα πρέπει πρώτα να μελετηθεί η συμφωνία και στη συνέχεια να διαμορφωθούν αντιδράσεις.
Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, «δεν δεχόμαστε εγγυήσεις ούτε εγγυητικά ούτε επεμβατικά δικαιώματα θα αφήσουμε όμως άλυτο το κυπριακό λόγω του κόστους, ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αποδεχόμαστε μνημονιακές λογικές. Πρέπει να πω ότι υπάρχει σύγκληση Χριστόφια- Ταλάτ όπου η κάθε κοινότητα αναλαμβάνει τα δικά της χρέη που δημιούργησε από το 63 και μετά».
Εντονότερος όλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος εξαπέλυσε βολές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για συσκότιση:
«Προφανώς φοβούνται να ενημερώσουν τον κόσμο. Η έλλειψη ενημέρωσης είναι επιλογή τακτικής γιατί στόχος τους είναι ο αιφνιδιασμός και στη συνέχεια ο εκβιασμός».
Το θέμα των εγγυήσεων, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και των εποίκων προβλημάτισαν τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγύη.
Όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, «η σημερινή κατάσταση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν δεν έχουμε μια καλύτερη λύση από αυτή που έχουμε σήμερα η σημερινή κατάσταση έχει και κάποια πλεονεκτήματα».
Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε: «Η μη λύση για εμάς δεν αποτελεί λύση. Η παράταση του στάτους κβο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το λαό μας. Ανησυχούμε και για την ποιότητα του περιεχομένου υπό διαπραγμάτευση λύσης».
Ο κ. Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε: «με τη λύση ουσιαστικά εξαφανίζεται η ΚΔ. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται το ψευδοκράτος πλέον ως Τ/Κ συνιστών κράτος».
Δεν αποδεχόμαστε μία άδικη λύση, υπέδειξε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ έκανε λόγο για λύση χειρότερη από το Σχέδιο Ανάν.
«Κάτι μαγειρεύεται το οποίοι είναι τόσο δύσοσμο και δύσπεπτο που υπάρχει ανάγκη να αποκρυβεί μέχρι της τελικής μοιραίας αποκάλυψης», είπε ο κ. Περδίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Χρίστο Χρίστου, «κανένας σε αυτό τον κόσμο δεν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον μας εμάς και των παιδιών μας εκτός από τον ίδιο το λαό μας».
Οι διαφωνούντες έκρουσαν κώδωνα κινδύνου για ενδεχόμενο η Κύπρος να μετατραπεί, μετά τη λύση, σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, ενώ στο σύνολό τους οι πολιτικοί αρχηγοί καυστηρίασαν τις πρακτικές του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερτογάν.
Πηγή: http://ift.tt/2f7SSNy
November 18, 2016 at 09:22AM
Στο:Τελευταίες Ειδήσεις Tagged: #ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου