Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Οι «μεγάλες» απούσες των Μουντιάλ

Share this:

Ο αποκλεισμός της Ιταλίας από το Μουντιάλ που θα φιλοξενηθεί το προσεχές καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας, είναι χωρίς αμφιβολία το βασικό θέμα στην διεθνή ποδοσφαιρική επικαιρότητα. Η «σκουάντρα ατζούρα» παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στην Σουηδία, δεν κατάφερε να ανατρέψει την ήττα που γνώρισε με 1-0 στην Στοκχόλμη και θα μείνει εκτός της κορυφαίας διοργάνωσης για -μόλις- τρίτη φορά στην Ιστορία της, μετά από τα Μουντιάλ του 1930 (δεν συμμετείχε) και του 1958!

Δεν είναι, όμως, μόνο η Ιταλία από τους «μεγάλους» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που έχει αποκλεισθεί από Μουντιάλ...

Το 1970, η Αργεντινή αποκλείσθηκε καθώς κατετάγη στην τελευταία θέση του προκριματικού ομίλου. Νίκησε εντός έδρας μόνο την Βολιβία με 1-0, ενώ ηττήθηκε με 3-1 στον επαναληπτικό. Παράλληλα γνώρισε δύο ήττες από το Περού που είχε ηγέτη τον θρυλικό, Τεόφιλο Κουμπίγιας. Βέβαια, η «αλμπισελέστε» πήρε «το αίμα της πίσω», όταν οκτώ χρόνια αργότερα ως «οικοδέσποινα» στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου, στον περίφημο τελικό κόντρα στην Ολλανδία με 3-1.

Η διοργάνωση του 1994 είχε δύο «μεγάλες απούσες». Την Αγγλία -είχε μείνει εκτός το 1974 και το 1978- που απογοήτευσε καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στους ομίλους, πίσω από την Νορβηγία και την Ολλανδία. Η «παρέα» του Πολ Γκασκόϊν και του ανερχόμενου στράικερ, Αλαν Σίρερ (τότε 23 ετών και μετέπειτα κορυφαίος σκόρερ) δεν κατάφερε να προκριθεί, με αποτέλεσμα την απόλυση του ομοσπονδιακού τεχνικού, Γκρέϊαμ Τέϊλορ. Εκτός Μουντιάλ 1994 έμεινε και η Γαλλία σε έναν από τους πιό αναπάντεχους αποκλεισμούς. Οι «τρικολόρ» ήταν επικεφαλής στον προκριματικό όμιλο και στις τελευταίες δύο αγωνιστικές, υποδέχθηκε το Ισραήλ και την Βουλγαρία. Φαινομενικά δύο εύκολες αναμετρήσεις, τις οποίες όμως έχασε αμφότερες, με 3-2 από τους Ισραηλινούς και 2-1 από τους Βούλγαρους. Ειδικά ο αγώνας με την Βουλγαρία, παραμένει ο πιό «δραματικός» και «καταστροφικός» για το γαλλικό ποδόσφαιρο, καθώς κρίθηκε από το γκολ του Εμίλ Κονσταντίνοφ στο τέλος της αναμέτρησης. Για πολλούς όμως, αυτή η αποτυχία ήταν η αρχή για την κατάκτηση του Μουντιάλ τέσσερα χρόνια αργότερα, με το εμφατικό 3-0 στον τελικό επί της Βραζιλίας.

Το 1996 η Πορτογαλία έφθασε μέχρι τον τελικό του EURO 1996 και όλοι περίμεναν μία αξιόλογη πορεία στο Μουντιάλ δύο χρόνια αργότερα. Ομως οι Ιβηρες με «αστέρες» όπως ο Πέδρο Παουλέτα, ο Λουϊς Φίγκο, ο Νούνο Γκόμες και ο Ρούϊ Κόστα, έμειναν «εκτός νυμφώνος» αφού τις προνομιούχες θέσεις στον όμιλο, πήραν η Γερμανία και η -έκπληξη- Ουκρανία. Η Πορτογαλία ηττήθηκε στο Κίεβο με 2-1 και αποκλείσθηκε, καθώς έμεινε στο 0-0 με την Αρμενία (!) και την Βόρεια Ιρλανδία (0-0).

Η τελευταία «μεγάλη» απουσία, αφορά στο Μουντιάλ του 2002 και την Ολλανδία. Η «χώρα της τουλίπας», διέθετε μία από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές «φουρνιές» στην Ιστορία της, όπως μαρτυρούσαν οι πορείες μέχρι τα ημιτελικά στο Μουντιάλ του 1998 και του EURO 2000. Με παίκτες όπως οι Φαν Ντερ Σάαρ, Σταμ, Οφερμαρς και Κλάϊφερτ, οι «οράνιε» αποκλείσθηκαν αφού δεν μπόρεσαν να νικήσουν την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Επιβεβαιώνοντας πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται, η Ολλανδία που στην διοργάνωση της Βραζιλίας έφθασε μέχρι τα ημιτελικά, δεν θα πάει ούτε στο Μουντιάλ της Ρωσίας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος