Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Κιλά, πρωτεΐνη και light προϊόντα: To ένα και μοναδικό λάθος που μας κάνει να παχαίνουμε

Share this:

Πόσες φορές υποβάλλαμε τον εαυτό μας σε εξαντλητικές δίαιτες θεωρώντας τη δραματική μείωση των θερμίδων… το κλειδί της επιτυχίας; Πολλές. Κυρίως τους μήνες πριν το καλοκαίρι που η άφιξή μας στις παραλίες μας δημιουργεί περίσσιο άγχος για την εικόνα και τα (επιπλέον) κιλά μας.

Δίαιτα, δίαιτα και πάλι δίαιτα. Ό,τι λογής υπάρχει. Αποτέλεσμα μηδέν. Τα ερωτήματα πολλά, τα νεύρα ακόμα περισσότερα και η απορία όλων μας είναι πλέον κοινό μυστικό:

«Γιατί παρότι πεινάμε πολύ, το σώμα μας δε λέει να συμβαδίσει με τα »θέλω» μας»; Γιατί παρότι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε εντάξει για τα καλά στη διατροφή μας τα light προϊόντα, αδυνατούμε να χάσουμε βάρος;

Τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, μας δίνει η διαιτολόγος Δρ. Αναστασία Βανδώρου, απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και εξειδικευμένη στην Κλινική Διατροφή.

Η ίδια, από το 2009 έως και σήμερα ασκεί το επάγγελμα της κλινικής διαιτολόγου τόσο σε χώρους αισθητικής και πλαστικής χειρουργικής, όσο και σε χώρους ιατρικής περίθαλψης και υγείας.

Η πεπειραμένη διαιτολόγος μιλά στο Menshouse.gr όχι μόνο για τον τρόπο που θα χάσουμε το επιθυμητό βάρος, μα και για το πώς δεν θα τα ξαναπάρουμε τα κιλά που με τόσο κόπο ξεφορτωθήκαμε.

Τελικά, ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε με το σώμα μας;

Η απάντηση στη συνέντευξη που ακολουθεί!

Υπάρχουν μαγικές δίαιτες;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν δίαιτες μαγικές. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μοναδικό οργανισμό με τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Παράλληλα, όλοι έχουμε τον μοναδικό μας χαρακτήρα αλλά και καθημερινότητα. Επομένως, μια διατροφή που σέβεται όλα τα παραπάνω μπορεί να έχει «μαγικά» αποτελέσματα!

Κάθε χρόνο, λίγο πριν το καλοκαίρι, κάνουν την εμφάνισή τους οι δίαιτες express που υπόσχονται σημαντική απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Τι κινδύνους κρύβουν;

Το καλοκαίρι πάντα αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο να θέλει κανείς να χάσει βάρος. Ο ελαφρύτερος ρουχισμός και κυρίως η εμφάνιση με μαγιό προκαλούν για τους περισσότερους ένα μεγάλο άγχος.

Το «κίνητρο της παραλίας» δεν είναι κακό να υπάρχει αλλά όταν γίνεται αυτοσκοπός τότε συνήθως αναζητούνται και εφαρμόζονται λύσεις σπασμωδικές ακόμη και επικίνδυνες από λάθος πηγές. «Express δίαιτες», «θαυματουργές αποτοξινώσεις», «χημικές» – μονοφαγικές δίαιτες, συμπληρώματα «μαγικά»… κ.τλ γίνονται το θέμα της επικαιρότητας υπόσχοντας θεαματικά και συνήθως άπιαστα αποτελέσματα!

Δυστυχώς, τα σχήματα αυτά πολλές φορές όχι μόνο δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν από ήπια έως και σημαντικότερα προβλήματα υγείας. Επίσης, η ένδειξη της ζυγαριάς δεν είναι το πιο αξιόπιστο μέσο αξιολόγησης μιας σωματικής αλλαγής.

Δεν πρέπει δηλαδή να μας ενδιαφέρουν μόνο τα κιλά σαν νούμερο αλλά και τι επιμέρους αλλαγές έχουμε στη σύσταση του σώματος και κυρίως στο λίπος. Μια μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα υγιής και σπανίως είναι διατηρήσιμη.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε μια δίαιτα express;

Νομίζω ότι με τις παραπάνω απαντήσεις φαίνεται πως τα οφέλη αυτών των διατροφικών σχημάτων είναι λιγότερα από τους κινδύνους που κρύβουν. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να πειραματιστεί με μια τέτοια δίαιτα δεν θα συνιστούσα να γίνει για παραπάνω από μια εβδομάδα και πάντα με προσοχή, αν δηλαδή εμφανιστεί κάποιο σωματικό σύμπτωμα ή αδιαθεσία θα πρέπει να διακόπτεται άμεσα.

Ποια η γνώμη σου για τη δίαιτα Dukan ή για τη μόδα με τις πρωτεϊνικές δίαιτες;

Η δίαιτα του Dr. Dukan είναι ένα διατροφικό σχήμα που υπόσχεται μεγάλη απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, αποκλείοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τροφές από την ομάδα των υδατανθράκων, ενώ επιτρέπει σε απεριόριστες ποσότητες να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες κατά βάση ζωικής προέλευσης (βοδινό κρέας, μοσχάρι, κουνέλι, κοτόπουλο/γαλοπούλα, συκώτι, ψάρι, οστρακοειδή, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα).

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη δίαιτα -όπως και όλες οι πρωτεϊνικές- επιφέρουν γρήγορη και εντυπωσιακή απώλεια βάρους. Ωστόσο, όπως είπαμε και πριν, δεν μας νοιάζει μόνο ο αριθμός της ζυγαριάς αλλά κυρίως πόσο αλλάζει το λίπος και φαίνεται πως σε σχήματα τέτοιου τύπου, πρωτεϊνοφαγίας, από τα κιλά που χάνονται, περίπου το 60% είναι νερό ενώ μόνο ένα 20 – 30% είναι λίπος, ενώ παράλληλα χάνεται και σημαντικό ποσοστό μυϊκής μάζας.

Επομένως, ενώ το αποτέλεσμα θεαματικό, μετά τo πέρας του προγράμματος το πιθανότερο είναι πως τα χαμένα κιλά ή και περισσότερα θα επιστρέψουν και με ταχείς ρυθμούς.

Μονοδιάστατα διατροφικά σχήματα σαν τη Dukan κρύβουν αρκετούς κινδύνους. Μπορεί να μειώσουν τον βασικό μεταβολισμό αφού απουσιάζει το βασικό καύσιμο του οργανισμού (οι υδατάνθρακες). Παράλληλα μπορεί να προκληθεί έντονη αφυδάτωση επιφέροντας ατονία και κούραση. Οι υδατάνθρακες είναι μια ομάδα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η απουσία τους λοιπόν, μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία.

Η υπερκατανάλωση ζωικών τροφών σημαίνει αυτομάτως και υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οξεία αύξηση των λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλυκεριδία κ.τλ) αλλά και άλλων παραγόντων φλεγμονής που επηρεάζουν την πίεση.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει πως η μακροχρόνια υψηλή πρωτεϊνική πρόσληψη είναι ικανή να προκαλέσει νεφρική βλάβη ακόμη και σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία, επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας, επίμονη δυσκοιλιότητα, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κ.ά.

Τελικά πρέπει να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες;

Δεν υπάρχει κανένα έγκυρο και αξιόπιστο ερευνητικό δεδομένο που να υποδηλώνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες. Μάλιστα, στα πιο ισορροπημένα και υγιή διατροφικά σχήματα όπως είναι η Μεσογειακή διατροφή κατέχουν σημαντική θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Αποτελούν βασικό καύσιμο του οργανισμού τόσο σωματικά όσο και πνευματικά και νομίζω αυτό τα λέει όλα! Φυσικά, η ποιότητα αλλά και η ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Η ποικιλία, το μέτρο και η ισορροπία είναι αρχές που πρέπει να διέπουν όλες τις πτυχές τις διατροφής μας.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφών που μας παχαίνουν;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα. Ούτε «καλοί» και «κακοί» συνδυασμοί.

Πολλά τρόφιμα είναι συνώνυμα της απώλειας βάρους όπως τα φρούτα, τα λαχανικά κτλ ενώ άλλα αυτομάτως ενοχοποιούνται ως «παχυντικά» όπως είναι η πατάτα και το ψωμί, καθώς παρά την θρεπτική τους αξία είναι τα πρώτα που συνήθως αποκλείουμε από το διαιτολόγιο μας όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

Η αλήθεια είναι πως όλα τα τρόφιμα περιέχουν θερμίδες και μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους μας όταν υπερκαταναλώνονται.

Τα φρούτα για παράδειγμα έχουν περίπου 60-80 θερμίδες ανά μερίδα άλλες τόσες έχει και μια μικρή πατάτα (ψητή ή βραστή) ή μια φέτα ψωμί.

Το θερμιδικό πλεόνασμα που θα έχουμε λοιπόν είτε καταναλώσουμε 10 μήλα που είτε 10 μικρές φέτες ψωμί είναι περίπου το ίδιο.

Δεν πρέπει λοιπόν να βάζουμε ταμπέλες στα τρόφιμα χαρακτηρίζοντας τα ως «παχυντικά» ή «αδυνατιστικά» αλλά να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ποσότητες αλλά και στην ποιότητα όσων θα  καταναλώσουμε… διότι σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο θέση έχουν όλα τα τρόφιμα.

Παχαίνει το βραδινό φαγητό;

Ένας μεγάλος μύθος… δεν παίζει ρόλο το τι ώρα θα φάμε αλλά πόσες θερμίδες έχουμε καταναλώσει συνολικά μέσα στην ημέρα καθώς και πως τις έχουμε μοιράσει.

Αν ημερησίως τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που «καίμε», κάποια στιγμή αυτό το θερμιδικό πλεόνασμα θα οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους, είτε τρώμε το βραδύ είτε το πρωί.

Μάλιστα, αν μένει κανείς νηστικός από τις 7 ή 8 το βράδυ και μετά, θα πεινάει αρκετά το πρωί της επόμενης μέρας και θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υπερκαταναλώσει. Ένα ελαφρύ γεύμα το βραδύ βοηθά και στον ύπνο αλλά και στην διατήρηση της σιλουέτας.

Τα light προϊόντα μας αδυνατίζουν;

Τα προϊόντα light πολλές φόρες αποτελούν παγίδα καθώς οι περισσότεροι νομίζουν πως δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες και οδηγούνται στην υπερκατανάλωση τους πιστεύοντας πως είναι οι καλύτερες επιλογές για να διατηρήσει ή και να χάσει κανείς βάρος.

Εάν ένα προϊόν είναι 0% σε ζάχαρη, θα περιέχει θερμίδες από λίπος και αντίστροφα εάν είναι 0% και σε ζάχαρη θα περιέχει θερμίδες από τα υποκατάστατα λίπους ή/και ζάχαρης που έχουν πιθανώς προστεθεί προκειμένου να διατηρηθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουμε για να είμαστε σίγουροι για την ποσότητα αλλά κυρίως την ποιότητα των θερμίδων που λαμβάνουμε.

Τώρα ξέρεις ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος σου: Η υπερβολή. Τόσο στην κατανάλωση όσο και στην στέρηση των θερμίδων. Από τη μία πασχίζουμε να χάσουμε βάρος και… λιμοκτονούμε και από την άλλη, το ρίχνουμε στα light προϊόντα ξεχνώντας πως και αυτά περιέχουν «πονηρές» θερμίδες.

Μήπως να επαναπροσδιορίσεις κι εσύ τον ορισμό της λέξης «δίαιτα»;

The post Κιλά, πρωτεΐνη και light προϊόντα: To ένα και μοναδικό λάθος που μας κάνει να παχαίνουμε appeared first on Menshouse.gr.



Πηγή: http://ift.tt/2tGGBeh

July 05, 2017 at 02:09AM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος