Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Αναμένοντας τις εξηγήσεις των ΗΠΑ για την τουρκική NAVTEX

Share this:

Εντολή στον Κύπριο πρέσβη στις ΗΠΑ έχει δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, προκειμένου να προχωρήσει σε διαβήματα και παραστάσεις προς την αμερικανική Κυβέρνηση, αναφορικά με την τουρκική NAVTEX 746/17, η οποία εμπλέκει τον αμερικανικό παράγοντα σε δραστηριότητα στην κυπριακή θάλασσα. 

Έτσι, ο πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης θα ζητήσει διευκρινίσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τουρκία δέσμευσε περιοχή, προκειμένου αμερικανικό πολεμικό πλοίο να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή σε θαλάσσια έκταση της κυπριακής ΑΟΖ, πρακτική η οποία παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου. 

Διαβάστε επίσης: Πολεμικό πλοίο με τουρκική NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ

Σημειώνεται ότι περιοχή που έχει δεσμευτεί, περιλαμβάνει και το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο η Τουρκία αξιώνει κυριαρχικά δικαιώματα. 

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, λόγω του ότι από την Παρασκευή το βράδυ, όταν εκδόθηκε η σχετική NAVTEX, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας μεσολάβησε Σαββατοκύριακο και λόγω της διαφοράς ώρας που υπάρχει με την Ουάσινγκτον, το ραντεβού του Κύπριου πρέσβη θα πραγματοποιεί εντός των επόμενων ωρών. 

Εν τω μεταξύ, η Κυβέρνηση δηλώνει άγνοια μέσω του Μιχάλη Σοφοκλέους, διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε στην κρατική τηλεόραση, ζητώντας να δοθεί η ευκαιρία, αλλά και ο απαιτούμενος χρόνος προς τις ΗΠΑ να δώσουν διευκρινίσεις για την εμπλοκή τους, αν αυτή υπήρξε. 

Άγνοια δήλωσε και η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα. 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από τις 15:00 μέχρι 20:59 το απόγευμα, οπότε, υπό κανονικές συνθήκες, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία, από τις τρεις το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα, έχει δεσμεύσει περιοχή μεταξύ των τεμαχίων πέντε και έξι της κυπριακής ΑΟΖ, για τη δραστηριοποίηση πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, μιλώντας στο SigmaLive, εκτίμησαν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται για αμερικανική άσκηση, αλλά για κοινή άσκηση ΗΠΑ - Τουρκίας στην περιοχή, ενδεχομένως υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ, την οποία η Τουρκία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να δημιουργήσει ένταση εκδίδοντας τη συγκεκριμένη NAVTEX.

Οι ίδιες πηγές είχαν εκτιμήσει εξαρχής ότι, «αν επρόκειτο για καθαρά αμερικανική άσκηση, οι ΗΠΑ θα είχαν επικοινωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία κι αυτό είναι κάτι που μας οδηγεί στην εκτίμηση πως η Τουρκία επί της ουσίας ρυμούλκησε τις ΗΠΑ σε μια τέτοια διαδικασία. Αναμένουμε να διορθώσουν το λάθος, όπως είχε γίνει και σε 1-2 παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν με αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών, όπου αρχικά εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αλλά στη συνέχεια διορθώθηκε. Πάντως, αν ήταν καθαρά άσκηση των ΗΠΑ, μια τέτοια NAVTEX θα ήταν όντως ανησυχητική». 



Πηγή: http://ift.tt/2vlujZZ

July 31, 2017 at 04:40PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος