Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για το Κτηματολόγιο Λάρνακας

Share this:

Επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα για το κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε σχέση με τις υπερχρεώσεις στην αξία αγοράς του κτηρίου και της γης του Κτηματολογίου Λάρνακας, απέστειλε η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Αντρέας Χασαπόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο το οποίο είχε απασχολήσει και προηγουμένως την Βουλή, είχε ζητηθεί έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία από τον Απρίλιο του 2010 όταν και παρουσιάστηκε, είχε κάποιες παρατηρήσεις για τη διαδικασία, αλλά κατέληγε στο τέλος ότι η τιμή ήταν λογική. 

«Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που έγινε τώρα το κτήριο είχε υπερτιμολογηθεί περίπου κατά 7 εκ. ευρώ», είπε και πρόσθεσε η Υπηρεσία ανέτρεξε στους φακέλους για να δει από προέκυψε αυτή η εκτίμηση και διαπίστωσε ότι πρόκειται για μια εκτίμηση της γης και μια εκτίμησης του κτηρίου. 

Σύμφωνα με τον κ. Χασαπόπουλο από τις δύο εκτιμήσεις, από τις οποίες εκείνη για την γη είχε γίνει από το κτηματολόγιο, φάνηκε ότι μια προσπάθεια για υπερτιμολόγηση, καθώς είχε γίνει πρόχειρη εκτίμηση, είχαν συγκριθεί παρόμοια πράγματα για να καταλήξουν σε μια τιμή της γης γύρω στα 4 εκ. ευρώ, ενώ είχε αγοραστεί δύο χρόνια προηγουμένως από τον ιδιοκτήτη έναντι 1,6 εκ. ευρώ. 

Ερωτηθείς για το ποιον βαραίνουν οι ευθύνες, ο κ. Χασαπόπουλος υπέδειξε το κτηματολόγιο, το οποίο ετοίμασε τις εκτιμήσεις στις οποίες στη συνέχεια βασίστηκε η επιτροπή για να καταλήξει στην απόφαση για την αγορά στα 14,2 εκ. ευρώ με απαλλοτρίωση. 

«Καθοριστικό ρόλο είχε και ο πρώην διευθυντής του Κτηματολογίου ο οποίος στη συνεδρίαση της ad hoc τριμελούς επιτροπής που είχε διορίσει το Υπουργικό για να διαπραγματευτεί την αγορά του κτηρίου, είχε υποδείξει ότι η εν λόγω εκτίμηση ήταν σωστή και είχε εισηγηθεί την αγορά του στην τιμή που αγοράστηκε και μάλιστα σε ποιο ψηλή ακόμα τιμή». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη η επιτροπή είχε βασιστεί και στην εκτίμηση του αρμόδιου Τμήματος Δημόσιων Έργων η οποία σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία ήταν πολύ πρόχειρη, καθώς υπήρχε μια καταφανής προσπάθεια για υπερτίμηση. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στην συγκεκριμένη υπόθεση και πρόσωπα που είχαν να κάνουν με την υπόθεση της Δρομολαξιάς, ο κ. Χασαπόπουλος απάντησε ότι το θέμα προωθήθηκε από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφορούσε σε αγορά έναντι 15, 8 εκ. ευρώ, με το Υπουργικό αρχικά να απορρίπτει την πρόταση. 

«Στη συνέχεια το ξαναπήρε στο Υπουργικό Συμβούλιο με τα ίδια στοιχεία, όπου εγκρίθηκε για διαπραγμάτευση από μια επιτροπή. Η εταιρία από την οποία αγοράστηκε το κτήριο, ήταν μια εταιρία που κύριος μέτοχος ήταν ο εργολάβος που ήταν στην περίπτωση της Δρομολαξιάς, όπου πάλι υπήρχε και εμπλοκή του τότε Υπουργού Εσωτερικών», σημείωσε. 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε αυτή την περίπτωση ότι ενώ το Κτηματολόγιο εκτιμούσε το κτήριο στα 5,8 εκ., έγινε αποδεκτή η εκτίμηση του Τμήματος Δημόσιων Έργων που ανέβαζε την τιμή στα 8,5 εκ. και πρόσθεσαν ένα 15% ΦΠΑ – το οποίο είναι πρωτάκουστο – και το οποίο δικαιούταν να πληρωθεί ο ιδιοκτήτης, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα τέλος το οποίο επιστρέφεται στην Κυβέρνηση.     

«Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αξία του κτηρίου να απαλλοτριωθεί στα 14,2 εκ. ευρώ, ο ιδιοκτήτης στο μεταξύ είχε πάρει περίπου 1,9 εκ. ευρώ σε ενοίκια τα οποία αν τα υπολογίσουμε ανεβάζουν την αξία στα 15,1 εκ. ευρώ ενώ η πραγματική αξία του κτηρίου εκείνη την περίοδο ήταν γύρω στα 8,1 εκ ευρώ», τόνισε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος