Φοροκαταιγίδα, χωρίς χαράτσι ακίνητης ιδιοκτησίας (φόρος που εισέπραττε η κεντρική κυβέρνηση μέσω του Τμήματος Φορολογίας) από τον Σεπτέμβριο. Μπορεί η κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας να έδωσε ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο, μια σειρά άλλων υποχρεώσεων καθιστούν την πρώτη διμηνία του φθινοπώρου ιδιαίτερα επιβαρυντική.
Όπως είναι γνωστό, κάθε νοικοκυριό, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα πρέπει να μετρήσει τις δυνάμεις του και να βγάλει από την τσέπη αρκετά ευρώ για αποπληρωμή του δημοτικού ή κοινοτικού τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας και των τελών για σκύβαλα και αποχετευτικό, που ανά επαρχία, ακόμα και Δήμο ή κοινότητα, διαφέρουν. Όσον αφορά το δημοτικό τέλος, αυτό για πρώτη φορά φέτος θα στηρίζεται στις τιμές ακινήτων όπως αυτές εκτιμήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2013. Για όσους κατοικούν στους Δήμους ο φόρος έχει καθοριστεί στο 0,24‰. Δηλαδή, για κάθε χίλια ευρώ 24 σεντ.
Για παράδειγμα, εάν το ακίνητο έχει εκτιμηθεί στις 200 χιλιάδες ευρώ (μέσος όρος αξίας ακινήτων), το δημοτικό τέλος θα ανέρχεται στα 48 ευρώ. Εάν, τώρα, το ακίνητο έχει εκτιμηθεί στις 350 χιλιάδες, το τέλος θα είναι 84 ευρώ. Για όσους διαμένουν, όμως, σε κοινότητες, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο απλά, αφού για υπολογισμό της φορολογίας δεν έχει καθοριστεί οποιοδήποτε ποσοστό και εναπόκειται σε κάθε κοινότητα να το ορίσει από μόνη της, στηριζόμενη, όμως, στο ποσό που εισέπραξε τα προηγούμενα χρόνια από το εν λόγω μέτρο. Σημειώνεται, πάντως, πως σε καμία περίπτωση, τόσο σε Δήμους όσο και σε κοινότητες, το τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του αντίστοιχου περσινού. Δηλαδή, εάν πέρσι ο φόρος ήταν 100 ευρώ, φέτος σε καμία περίπτωση αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 110 ευρώ.
Τέλος αποχέτευσης
Σε ό,τι αφορά το τέλος αποχέτευσης, κι αυτό φέτος θα βασιστεί στις εκτιμημένες αξίες ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου 2013. Αναλόγως περιοχής και Συμβουλίου, ο συντελεστής χρέωσης διαφέρει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 0,6‰. Για παράδειγμα, όσα νοικοκυριά ανήκουν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) θα πληρώσουν 6‰, ενώ όσα ανήκουν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας 0,56‰. Για όσα ανήκουν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντος ο συντελεστής έχει καθοριστεί στο 0,42‰, ενώ για όσα ανήκουν στα Συμβούλια Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου οι χρεώσεις αφορούν το περσινό έτος και είναι βασισμένες στις τιμές ακινήτων όπως αυτές είχαν εκτιμηθεί το 1980. Κατά μέσο όρο, πάντως, τα νοικοκυριά αναμένεται να καταβάλουν περί τα 120 ευρώ για τέλη αποχέτευσης.
Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή που κυκλοφορεί
Πηγή: http://ift.tt/2vzCsWz
August 27, 2017 at 09:24AM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου