Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Η λειτουργός πίσω από την κομπίνα εκατομμυρίων στο ΤΕΠΑΚ, οι συγγενείς και τα τηλεφωνήματα για να μην «μιλήσουν»

Share this:

Την άκρη του νήματος ενός ακόμη περίπλοκου σκανδάλου εκατομμυρίων ψάχνουν οι ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού – Νέο φαγοπότι με ερευνητικά προγράμματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου – 11 εντάλματα σύλληψης μετά από εξάμηνη διερεύνηση των ανακριτών και λήψη εκατοντάδων καταθέσεων – Πρώην λειτουργούς του ΤΕΠΑΚ φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την κομπίνα – Εμπλέκεται και εν ενεργεία καθηγητής – Οι καταχρήσεις ήρθαν στο φως κατόπιν εσωτερικού ελέγχου και αναφέρονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας

6 μήνες ερευνών, εκατοντάδες καταθέσεις και 11 εντάλματα σύλληψης συνθέτουν το σκηνικό του νέου σκανδάλου εκατομμυρίων που ταλανίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τους ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού να ψάχνουν ύποπτες διαδρομές χρημάτων και στοιχεία που θα τους οδηγήσουν πέραν πάσης αμφιβολίας στον εγκέφαλο της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννη Σωτηριάδη πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. «Τα 5 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για τη διενέργεια 23 συνολικά ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούσαν διάφορες επιστημονικές μελέτες όπως για παράδειγμα της ρύπανσης της θάλασσας, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον ποιοτικό τουρισμό και άλλα».

Από τα 5 εκατομμύρια που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκπόνηση όλων των υπό εξέταση προγραμμάτων το ακριβές ποσόν που έχει καταχραστεί, αποτελεί ακόμα αντικείμενο διερεύνησης.

Υπεύθυνη για τη χορηγία και το χειρισμό των υπό εξέταση προγραμμάτων ήταν πρώην λειτουργός του πανεπιστημίου, η οποία φαίνεται να είναι αυτή που κρύβεται πίσω από το στήσιμο της κομπίνας και στη συνέχεια με την υποστήριξη καθηγητών προχωρούσε στην υλοποίηση τους, ανέφερε ο κύριος Σωτηριάδης.

Για τις εργασίες που αφορούσαν τα ερευνητικά προγράμματα, εκδίδονταν από τους εμπλεκόμενους πλαστά τιμολόγια ως «κάλυψη» για τη διενέργεια των εργασιών.

Λειτουργός, καθηγητής και… ένα σωρό συγγενείς!

Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση έχει προκύψει ότι στην εν λόγω υπόθεση εμπλέκονται πέρα από την πρώην λειτουργό, εν ενεργεία καθηγητής του ΤΕΠΑΚ καθώς και αριθμός συγγενικών προσώπων της πρώτης.

Σωρεία αδικημάτων…

Εναντίον των υπόπτων διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλημμελήματος, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, κατάχρησης εξουσίας, δωροληψίας, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες καθώς και αδικήματα παρέμβασης αστυνομικής έρευνας.

Τα υπό διερεύνηση αδικήματα αφορούν την περίοδο 2008-2015, κατά το οποίο υπεύθυνη ήταν η συγκεκριμένη λειτουργός.

Έπιαναν τηλέφωνα και τους έλεγαν να μην μιλήσουν στην αστυνομία!

Η διερεύνηση της πολύπλοκης αυτής υπόθεσης μετρά ήδη 6 μήνες και ξεκίνησε κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα, αφού οι καταχρήσεις που ήρθαν στο φως κατόπιν εσωτερικού ελέγχου, καταγράφονται και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν προχωρήσει με τη λήψη εκατοντάδων καταθέσεων από διάφορα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και δεκάδες καθηγητές.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι όταν αντιλήφθηκαν ότι η αστυνομία ήταν στα ίχνη τους, φαίνεται να τηλεφωνούσαν σε μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου και να τους ζητούσαν επιτακτικά όπως κρατήσουν το στόμα τους κλειστό και δεν απαντήσουν στις ερωτήσεις των ανακριτών.

«Το έργο της αστυνομίας είναι τεράστιο, η ανακριτική ομάδα που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση είναι έμπειρη και ειδικά καταρτισμένη και συνεχίζουμε για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» είπε ο κύριος Σωτηριάδης.

Σύμφωνα με τον κύριο Σωτηριάδη «από τα γραφεία του ΤΑΕ Λεμεσού έχει παρελάσει εδώ και έξι μήνες μεγάλος αριθμός από το πανεπιστημιακό και όχι μόνο προσωπικό του ΤΕΠΑΚ, έχουν ληφθεί σωρεία καταθέσεων, έχουν αξιολογηθεί αυτές οι καταθέσεις και έχουν ληφθεί μαρτυρίες με τις οποίες φαίνεται να συνδέονται οι ύποπτοι εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης».

Και η έρευνα για τη ρύπανση της Λεμεσού…

Κάποιες από τις μελέτες για τις οποίες δόθηκαν τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο τα αποτελέσματα τους τίθενται υπό αμφισβήτηση καθώς με δεδομένο ότι ο σκοπός ήταν η απόσπαση χρημάτων, οι εργασίες για τις μελέτες δεν διενεργούνταν στο 100% ή με την ακρίβεια που έπρεπε.

Κάποιες εξ αυτών δεν είχαν γίνει και τελικώς ολοκληρώθηκαν από άλλους καθηγητές που δεν εμπλέκονται στο σκάνδαλο και αφιλοκερδώς εργάστηκαν για την ολοκλήρωση τους. Μία εξ αυτών είναι και η περιβόητη μελέτη για τη ρύπανση της θάλασσας της Λεμεσού.

Οι ύποπτοι που φόρεσαν χειροπέδες θα οδηγηθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για έκδοση διαταγμάτων κράτησης.

The post Η λειτουργός πίσω από την κομπίνα εκατομμυρίων στο ΤΕΠΑΚ, οι συγγενείς και τα τηλεφωνήματα για να μην «μιλήσουν» appeared first on Cyprus Times.



Πηγή: http://ift.tt/2wkVSlG

August 31, 2017 at 05:50PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος