Τιμάται σήμερα σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο η Εθνική Επέτειος της 1ης Απριλίου του 1955. Η ημέρα που δόθηκε το σύνθημα για έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα για αποτίναξη του βρετανικού ζυγού και ένωση με την Ελλάδα
Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένος ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική Κυβέρνηση, για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου της 1η Απριλίου, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στις 10:00 π.μ.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου στη συνέχεια θα μεταβεί στα Φυλακισμένα Μνήματα στις 11:00 π.μ. όπου θα τελεστεί τρισάγιο στους τάφους των ηρώων.
Η Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί και σε άλλες πόλεις/κωμοπόλεις και χωριά.
Συγκεκριμένα, θα παραστούν στη Λεμεσό, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στη Λάρνακα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, στην Πάφο, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, στο Παραλίμνι, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, στην Πάχνα, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο Λιοπέτρι, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου και στη Σωτήρα, ο Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.
Το Σάββατο ο κ. Καμμένος συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει τρισάγιο στους τάφους των ηρώων στα Φυλακισμένα Μνήματα και κατάθεση στεφάνων.
Δόθηκε το σύνθημα για… Ελευθερία και Ένωση
Την 1η Απριλίου 1955 οι Ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό, με στόχο την «Ένωσιν» με τη μητέρα-πατρίδα Ελλάδα. Ο αγώνας τους έληξε με τις «Συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης» (19 Φεβρουαρίου 1959), με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.
Το αίτημα των Ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη της βρετανικής κατοχής στη Μεγαλόνησο και την ένωση με την Ελλάδα ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο το 1950, με το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου (το διοργάνωσε η Εκκλησία της Κύπρου και το 95,7% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα) και την εκλογή του Μακαρίου Γ’ ως Αρχιεπισκόπου Κύπρου στις 20 Οκτωβρίου. Ήταν η εποχή που η αποικιοκρατία έπνεε τα λοίσθια και η μία μετά την άλλη οι κατακτημένες χώρες επιζητούσαν δυναμικά την ανεξαρτησία τους.
Οι κυβερνήσεις των Αθηνών, με την προτροπή της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και υπό την πίεση των οργανώσεων του Κυπριακού Αγώνα στην Αθήνα, κατέβαλλαν προσπάθειες για τη διεθνοποίηση του θέματος, με διαδοχικές προσφυγές στον ΟΗΕ. Στις 10 Νοεμβρίου 1954 ο απόστρατος συνταγματάρχης Γεώργιος «Διγενής» Γρίβας (1897-1974) φθάνει στο νησί και συγκροτεί την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), η οποία την 1η Απριλίου 1955 αναλαμβάνει δράση κατά των Βρετανών αποικιοκρατών, σηματοδοτώντας την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων. Ο γεννημένος στην Κύπρο Γρίβας είχε διατελέσει αξιωματικός του ελληνικού στρατού και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχε ιδρύσει την αντικομουνιστική οργάνωση «Χ», ενώ είχε λάβει ενεργό μέρος στον Εμφύλιο Πόλεμο.
Πολιτικός αρχηγός της ΕΟΚΑ ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (1913-1977), μετέπειτα πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η έναρξη του αγώνα, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε τις βραδινές ώρες της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, με επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικούς σταθμούς, τον ραδιοσταθμό και σε βρετανικό στρατόπεδο της Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, στο στόχαστρο της ΕΟΚΑ βρέθηκαν εκτός από τους Άγγλους δυνάστες, οι Ελληνοκύπριοι συνεργάτες τους, οι Τουρκοκύπριοι της οργάνωσης «Ταξίμ» που επιζητούσαν «ένωση» της Κύπρου με την Τουρκία, αλλά και μέλη του ΑΚΕΛ, που οι «εθνικόφρονες» της ΕΟΚΑ τούς κατηγορούσαν ως συνεργάτες των Άγγλων. Η διαμάχη «δεξιών» και «αριστερών» στην Κύπρο για τον ρόλο του ΑΚΕΛ στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα καλά κρατεί μέχρι σήμερα.
Παρά το αίμα που χύθηκε και τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους (Καραολής, Δημητρίου, Παλληκαρίδης, Αυξεντίου κ.ά.), ο στόχος της «Ένωσης» δεν επιτεύχθηκε. Με τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης (19 Φεβρουαρίου 1959, η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος την 1η Οκτωβρίου 1960.
Πηγές: ΚΥΠΕ / sansimera
Πηγή: http://ift.tt/2nplpCD
April 01, 2017 at 08:14AM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου