Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Λόγος για νέα διάσκεψη και αναβολή των γεωτρήσεων. Απορρίπτει κατηγορηματικά η Λευκωσία

Share this:

Ορισμό νέας διάσκεψης στη Γενεύη για το κυπριακό τον Ιούνιο με απώτερο στόχο την αναβολή των ερευνών που είναι προγραμματισμένες από την ENI-TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ στις αρχές Ιουλίου, μεθοδεύουν Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη, και συγκεκριμένα ο Έσπεν Μπαρθ Έϊντε. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι και ο λόγος που ο τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμι εμφανίστηκε αρκετά διαλλακτικος την τελευταία βδομάδα σε σχέση με ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού που συζητούνται σε επίπεδο διαπραγματευτών. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, φαινεται να κάνει πίσω στο όρο που έθεσε για να επαναληφθεί η διεθνής διάσκεψη, να είναι δηλαδή θεμα προς συζήτηση και οι τέσσερις ελευθερίες. Σε ένα τέτοιο σεναριο ευελπιστούν και τα Ηνωμένα Έθνη και η Άγκυρα ότι θα ασκηθούν πιέσεις από τρίτους στη Λευκωσία προκειμένου να αναστείλει για ενα χρονικο διάστημα τις έρευνες της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας.Πρόκειται ωστόσο για ένα μεγάλο θέμα, κατά πόσο η Λευκωσία εχει τη δυνατότητα για να πιέσει για ένα τέτοιο ενδεχομενο. Η Λευκωσία δηλώνει πάντως πως δεν τίθεται θέμα αναβολής των όποιων ερευνών ή του ερευνητικού της ενεργειακού προγράμματος. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της, όπως λέχθηκε στον ΑΝΤ1, θα έδινε την εικόνα πως κάνει πίσω στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Πάντως πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη.


Την ίδια ώρα σε γραπτή του δήλωση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικος Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναφέρει πως τα περί νέας Γενεύης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα στις εφημερίδες. Οπως αναφέρει, το εάν και κατά πόσο θα υπάρξει μια ανάλογη εξέλιξη είναι κάτι που θα εξαρτηθεί απολύτως από την πρόοδο που θα παρουσιαστεί στον εν εξελίξει διάλογο.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχιζει, επιθυμεί με έμφαση να επαναλάβει πως ο εν εξελίξει διάλογος για επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να επηρεάσει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υλοποιηθούν με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα που έχει υπογραφεί μεταξύ του κράτους και των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Περαιτέρω, τονιζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να εμπλακεί στις προεκλογικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε.

Την ίδια ώρα, όμως, θέλει να επαναλάβει ότι δεν θα πάψει με αποφασιστικότητα να διαπραγματεύεται προκειμένου να εξευρεθεί όχι η όποια λύση, αλλά να επιτευχθεί συμφωνία που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα λειτουργικό, βιώσιμο, ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Μια λύση που θα διασφαλίζει και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και μόνον και όχι τους στόχους και τις επιδιώξεις των οποιωνδήποτε τρίτων, καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: http://ift.tt/2puFqKl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος