Του Πανίκου Παναγιώτου
Με βαθιά διχασμένη κοινωνία και με το πολιτικό σύστημα να ταρακουνιέται, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέρχονται μιαν από τις κρισιμότερες ιστορικές στιγμές τους και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η τελική κατάληξη. Και μέσα απ’ όλα αυτά, αναδεικνύεται το όνομα ενός Ελληνοαμερικανού, που ενδέχεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την έκβαση των γεγονότων, όπως συνέβη και με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Τότε, η προεκλογική εκστρατεία του Ρίτσαρντ Νίξον είχε ενισχυθεί οικονομικά -με κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος- από τη χούντα των Αθηνών του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, μέσω του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τομ Πάπας. Σήμερα, η εμπλοκή ενός άλλου Γεώργιου Παπαδόπουλου στην προεκλογική περίοδο του 2016 -έστω κι αν ήταν ασήμαντη και σύντομη- και κυρίως οι αποκαλύψεις του για πιθανή ρωσική εμπλοκή στην αμερικανική προεκλογική περίοδο, είναι πολύ πιθανόν -όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές- να οδηγήσουν τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ, στον δρόμο του Νίξον.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η παραδοχή ενοχής από μέρους του Γεώργιου Παπαδόπουλου είναι περισσότερο επικίνδυνη για τον Αμερικανό πρόεδρο και από την απαγγελία κατηγοριών στον Πολ Μάναφορτ (επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του). Όπως επισημάνθηκε, «με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, παραδεχόμενος την ενοχή του, ομολογεί ότι η Ρωσία έφτασε στον κ. Παπαδόπουλο λόγω του καθεστώτος του ως συμβούλου εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία Τραμπ. Για όλη τη συζήτηση γύρω από τη συμπαιγνία με τη Ρωσία και την εκλογή Τραμπ, αυτή είναι η πιο καταδικαστική απόδειξη».
Ο Αμερικανός ηγέτης, με αναφορά του στο τουίτερ, υποστήριξε ότι «λίγοι γνώριζαν τον νέο, χαμηλόβαθμο εθελοντή με το όνομα: Γιώργος, ο οποίος ήδη έχει αποδείξει πως είναι ψεύτης». Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, ο Τραμπ είχε πλέξει το εγκώμιο του νεαρού ομογενή, ο οποίος είναι ο πρώτος που παραδέχθηκε ενοχή και ότι είχε πει ψέματα στο FBI. Τώρα, συνεργάζεται με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο 30χρονος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Σικάγο και είναι δικηγόρος. Εργάστηκε στην Ουάσιγκτον, ασχολήθηκε με θέματα ενέργειας και είχε διοργανώσει συνέδριο για τη «στρατηγική σχέση» Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Πριν τις περσινές εκλογές, είχε μιλήσει σε ομογενειακή συγκέντρωση στην Αστόρια για τον Τραμπ και τα ελληνικά θέματα.
Στο μεταξύ, επτά στους δέκα Αμερικανούς δηλώνουν ότι οι πολιτικές διαιρέσεις της χώρας είναι τόσο μεγάλες όσο κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση, θεωρώντας ότι «η προεδρία Τραμπ κάνει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα πιο δυσλειτουργικό». Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ για λογαριασμό της εφημερίδας «Ουάσινγκτον Ποστ». Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται ότι τα όσα συμβαίνουν έχουν επιφέρει μια γενικευμένη δυσπιστία των πολιτών προς τους πολιτικούς και ότι με την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ακολούθησε «έντονη αντιπαράθεση» για αρκετά θέματα (υγειονομική περίθαλψη, φορολογικό, μεταναστευτικό) με «προσωπικές επιθέσεις». Η δυσαρέσκεια δεν αφορά μόνο την εκτελεστική εξουσία, όπως τονίζεται στην έρευνα, μιας και οι οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν επίσης ότι το Κογκρέσο είναι δυσλειτουργικό. Παράλληλα, δεν εμπιστεύονται άλλους θεσμούς, καθώς και τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δηλαδή αυτά που κατηγορεί συνεχώς ο πρόεδρος Τραμπ για «ψεύτικες ειδήσεις».
Δράση από το Κογκρέσο;
Κι ενώ η απόδοση επίσημων κατηγοριών σε βάρος πρώην συνεργατών του Προέδρου Τραμπ για το ενδεχόμενο παρέμβασης της Μόσχας στην προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ μόλις ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού Προέδρου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και του τηλεοπτικού δικτύου NBC, και η οποία διεξήχθη πριν την ανακοίνωση κατηγοριών, το ποσοστό αποδοχής του είναι μόνο 38%. Όπως εκτιμάται, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Τραμπ επιχειρήσει την εκδίωξη του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, τότε το Κογκρέσο θα αναλάβει την υπεράσπιση της αμερικανικής δημοκρατίας.
Πηγή: apopseis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου