Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Με ομοιώματα στρατιωτών ενισχύεται η άμυνα και η ασφάλεια της Κύπρου…

Share this:



Του Σάββα Ιακωβίδη

Ο Γερμανός καγκελάριος, Βίσμαρκ, είπε κάποτε: «Διπλωματία χωρίς όπλα είναι μουσική χωρίς όργανα». Παραποιώντας και διαστρεβλώνοντας την πιο πάνω διαχρονική θέση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, το προεκλογικό επιτελείο του και ο κλακαδόρος ΔΗΣΥ βάλθηκαν να πείσουν όσους ακόμα αφελείς και ανίδεους υπάρχουν σε αυτό τον τόπο ότι, με συνθήματα, ωραιοποιήσεις, παραπλανήσεις και προεκλογικά τερτίπια θα ξεγελάσουν τους στρατιωτικούς και τους πολίτες. 

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας στην Βουλή, η Εκπρόσωπος του επιτελείου του Ν. Αναστασιάδη, κόμπασε ότι «σε συνάρτηση με μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, τα στρατηγικά μας συμφέροντα προωθούνται μέσα από την ενίσχυση, θωράκιση και αναβάθμιση του πυλώνα άμυνας και ασφάλειας του κράτους μας».

Πώς επιτυγχάνεται αυτό το… θαύμα; Με την ψηφοθηρική μείωση της θητείας σε 14 μήνες ενώ οι 43.000 Αττίλες παραμένουν σε μόνιμη επιθετική διάταξη επί 24ώρου βάσεως. (Μόλις προχθές ο σουλτάνος κόμπασε ότι με την τουρκική εισβολή μάς έκοψαν τα χέρια). Και, φυσικά, με… ομοιώματα στρατιωτών σε δεκάδες εγκαταλελειμμένες σκοπιές κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

Όπως ο εκλεκτός συνάδελφος, Μιχ. Χατζηστυλιανού έγραψε («Φιλελεύθερος», 5/11/2017): «Δεκάδες στρατόπεδα και εκατοντάδες σκοπιές καταργήθηκαν και για πρώτη φορά, έκαναν την εμφάνισή τους ομοιώματα στρατιωτών στις σκοπιές. Αρκούντως αποκαλυπτική ήταν η φωτογραφία που δημοσίευσε ο ‘Φ’, τον περασμένο Μάιο, κάνοντας τον γύρο των κυπριακών και των ελλαδικών ΜΜΕ, με ομοίωμα ετοιμοπόλεμου στρατιώτη σε σκοπιά». Με… ομοιώματα κτίζεται ο πυλώνας ασφάλειας και άμυνας!

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, στο ίδιο μοτίβο χαρίεσσας παραπλάνησης και εξαπάτησης αφελών, υπερθεμάτισε: «Ο εκσυγχρονισμός των εξοπλισμών του στρατεύματος, αλλά και η ένταξη στην Εθνική Φρουρά μιας ημιεπαγγελματικής δομής, με τη στράτευση τριών χιλιάδων συμβασιούχων οπλιτών, αναβαθμίζουν τις αμυντικές ικανότητες της χώρας εμπεδώνοντας το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες». Ούτε η Ανίτα Δημητρίου ούτε ο Πρ. Προδρόμου λένε την αλήθεια. Ενσυνείδητα παραπλανούν για να ωραιοποιούν μίαν άθλια πολιτική της κυβέρνησης που ουσιαστικά μαγαρίζει την Άγια Τράπεζα μας, η οποία είναι η άμυνα του τόπου και η ασφάλεια του Ελληνισμού, απαραίτητα στηρίγματά του για να επιβιώσει βιολογικά και εθνικά.

«Κοινές ανησυχίες» με τον Αττίλα!

Εμείς θα ανατρέξουμε στους ειδικούς και όχι στους προπαγανδιστές και στα προεκλογικά φερέφωνα του Ν. Αναστασιάδη. Ο Φοίβος Κλόκκαρης, αντιστράτηγος ε.α., σε ανάλυσή του (11.9.2017) επισήμανε: «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) δεν βρίσκεται στο απαιτούμενο επίπεδο για ένα ημικατεχόμενο κράτος, που υπέστη βάρβαρη τουρκική εισβολή, κατοχή, εποικισμό, εθνοκάθαρση και υφίσταται επί 43 χρόνια την αδίστακτη επιθετικότητα της Τουρκίας, που συνιστά την   μέγιστη απειλή κατά της ύπαρξης του Ελληνισμού της Κύπρου. Κατά την εκτίμηση μου, η υποβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της ΚΔ οφείλεται στην έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια από μεγάλο μέρος του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την αντίληψη των πολιτών. Το σκεπτικό τους είναι ότι η μικρή Κύπρος είναι μάταιο να δαπανά για την άμυνα της, όταν έχει να αντιμετωπίσει την συγκριτικά πανίσχυρη Τουρκία».

Ο Φ. Κλόκκαρης προσθέτει: «Τόσο μεγάλη είναι η έλλειψη κατανόησης της τουρκικής στρατηγικής για την Κύπρο, που ο πρόεδρος στην διάσκεψη της Γενεύης, την 13 Ιανουαρίου 2017, πρότεινε συμμαχία, ‘alliance’, της αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου με την Τουρκία, μετά την λύση, με το σκεπτικό ότι με την εν λόγω χώρα ‘μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και προκλήσεις’». Οι προπαγανδιστές του Προέδρου καλούνται να επιλέξουν. Είτε ενισχύεται η άμυνα είτε αφοπλίζεται η Εθνική Φρουρά και η Κύπρος επειδή «μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και προκλήσεις» με την κατοχική Τουρκία.

Πρώτοι οι στρατιωτικοί

Ας ακούσουμε, όμως, τους αμεσότατα ενδιαφερόμενους και επηρεαζόμενους, τους βαθείς γνώστες των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου, τους στρατιωτικούς. Μετά το ναυάγιο στο Crans-Montana, ο Σύνδεσμος Αξιωματικών με ανακοίνωσή του (7.8.2017) υπογράμμιζε: «Η ασφάλεια της πατρίδας μας διέπεται από κατ’ εξοχήν στρατιωτικά κεφάλαια, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση των συνομιλιών. Οι εγγυήσεις, η παρουσία στρατευμάτων, ο οπλισμός, οι ακτές, το έδαφος και οι απώλειες αφορούν καθηκόντως εμάς τους στρατιωτικούς, γιατί εμείς πρώτοι θα βρεθούμε αντιμέτωποι για την υπεράσπισή τους». Ψιλά γράμματα για τους Αναστασιαδικούς προπαγανδιστές.

Με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού για την άμυνα, και τους αλαζονικούς κομπασμούς της κυβέρνησης για την δήθεν αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης και της ενίσχυσης, τάχα, της Ε.Φ. παραθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία. Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ν. Αναστασιάδη και παρά τις εντυπωσιοθηρικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ότι η Κύπρος αποτελεί (στα λόγια…) πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ο προϋπολογισμός για την άμυνα κυμαίνεται γύρω στα 70 εκ. Πού είναι οι εξοπλισμοί για τους οποίους επαίρονται ανοητολογούντες οι προεδρικοί προπαγανδιστές; Στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου επέδειξαν τους ρωσικούς πυραύλους BUK, οι οποίοι αγοράστηκαν επί προεδρίας Τάσσου (2006-7) για να πείσουν τους αφελείς ότι… εξοπλίζουν την Ε.Φ. Πέραν των 150 αρμάτων πωλήθηκαν ως παλιοσίδερα και δεν αναπληρώθηκαν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών, Συνταγματάρχης Χρήστος Ψαράς, είναι ωμά αποκαλυπτικός για την ανεπίτρεπτα επικίνδυνη κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ε.Φ. Σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο», είπε: «Τα τελευταία χρόνια έχουν επισυμβεί αδιανόητα πράγματα σε βάρος της Ε.Φ. και οι πρωτεργάτες παραμένουν στο απυρόβλητο. Παρόλο που ο στρατός έχει τους δικούς του μηχανισμούς εσωτερικής λειτουργίας και αντιμετώπισης υπηρεσιακών θεμάτων, εντούτοις, πολιτικοί και άλλοι άσχετοι παρεμβαίνουν απροκάλυπτα και χωρίς προσχήματα με απώτερο σκοπό το ίδιον όφελος, αγνοώντας ή και αδιαφορώντας για το μέγεθος της ζημιάς που οι ίδιοι προκαλούν στην άμυνα του τόπου.

Οι αξιωματικοί δεν είναι γλάστρες

«Για κατεξοχήν στρατιωτικά ζητήματα», προσθέτει, «λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της στρατιωτικής ηγεσίας και εν αγνοία των αρμοδίων τμημάτων και επιτελών του ΓΕΕΦ. Όπως είναι για παράδειγμα, οι διαπραγματεύσεις του Κυπριακού αναφορικά με το εδαφικό, την ασφάλεια και την αποστρατιωτικοποίηση, οι επιχειρησιακές ανάγκες και προτεραιότητες, εξοπλισμοί – απόσυρση όπλων και πυρομαχικών, εκπαίδευση προσωπικού, χρόνος, τρόπος και συνθήκες μείωσης θητείας οπλιτών, προϋποθέσεις και κανόνες αναδιοργάνωσης – αντικατάστασης, κριτήρια πρόσληψης στρατιωτικού προσωπικού και ιδιαίτερα των ΣΥΟΠ, κλείσιμο στρατοπέδων, προαγωγές, αποστρατείες, τοποθετήσεις και μεταθέσεις προσωπικού, παρουσιάσεις εφέδρων και εθνοφυλάκων, απαλλαγές κ.α.. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι ουδείς θα ήθελε και κυρίως ο φορολογούμενος πολίτης τον αξιωματικό σε ρόλο ‘γλάστρας’».

Οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν εισφέρει μέχρι σήμερα πάνω από 3 δισεκατομμύρια για την άμυνα. Αντί να διατεθούν για την θωράκιση του τόπου έναντι της τουρκικής αρπακτικότητας, έκλεισαν τρύπες της κυβερνητικής ασωτίας και της κομματικής κραιπάλης. Ο συνταγματάρχης Ψαράς καταγγέλλει με οργή τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας που στόχο έχουν, όπως υποστηρίζει, να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

«Οι εορτές-τελετές, οι παρελάσεις, τα αγήματα, οι επισκέψεις, οι φιλοφρονήσεις, τα πανεπιστήμια, οι συνεντεύξεις, οι ασκήσεις διάσωσης και γενικά η προβολή, ναι μεν είναι χρήσιμα, πλην, όμως, δεν αποτελούν προτεραιότητες για έναν στρατό αντιμέτωπο με κατοχικές δυνάμεις στη μισή του πατρίδα. Άλλο η παραπλάνηση στον στρατό, άλλο το θέατρο στον κόσμο του θεάματος και διαφορετικοί οι αποδέκτες. Άμυνα χωρίς την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, περισσότερο με θεματικό μουσείο προσομοιάζει, ή άλλως πως, με ομελέτα χωρίς αβγά». Και καταλήγει: «Ο Σύνδεσμος Αξιωματικών με γνώμονα το ηθικό των μελών του, την αξιοπρέπειά τους, την εσωτερική πειθαρχία αλλά και την στρατιωτική δεοντολογία, υποβάλλει ευθέως ξεκάθαρη έκκληση όπως η Ε.Φ. αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της και εξαιρεθεί των διαφόρων πολιτικών τεχνασμάτων εντυπωσιασμού προκειμένου να δημιουργηθούν, επιτέλους, οι προϋποθέσεις ύπαρξης ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις σε μια περίοδο απρόβλεπτη από πλευράς εχθρού».

Εφιαλτική προοπτική τουρκοποίησης

Ποιος νοιάζεται για την απειλή του Αττίλα; Πάντως όχι η κυβέρνηση αφού ο Ν. Αναστασιάδης μοιράζεται «κοινές ανησυχίες και προκλήσεις» με την κατοχική Τουρκία με την οποία θέλει να συμμαχήσει! Γιατί να ενδιαφερθεί πραγματικά για την άμυνα, για την ενίσχυση της Ε.Φ. με σύγχρονα οπλικά συστήματα; Θα μας… σώσουν οι κάμερες και τα ομοιώματα στρατιωτών, οι ανύπαρκτες σκοπιές, η 14μηνη θητεία, η λεηλασία των χρημάτων για την άμυνα, η βάναυση προσβολή της νοημοσύνης μας, ο αφοπλισμός της Ε.Φ. Και αυτή η κυβέρνηση όπως και προηγούμενες δεν πίστεψαν ποτέ στην αμυντική θωράκιση του τόπου ως ισχυρού εχέγγυου σε διπλωματικούς χειρισμούς. Προπάντων, ούτε ο Αναστασιάδης ούτε προκάτοχοί του αντιλήφθηκαν την ξεκάθαρη τουρκική στρατηγική η οποία, από το 1956, αποβλέπει στην επανάκτηση και πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Αντί ο Ν. Αναστασιάδης να εξηγήσει στους πολίτες πώς θα ματαιώσει την πιο πάνω εφιαλτική προοπτική τουρκοποίησης του κυπριακού Ελληνισμού, εξαπέλυσε τα προπαγανδιστικά εξαπτέρυγά του να μαγαρίζουν και την άμυνα με τις προεκλογικές ανοησίες τους. Προφανώς, ο Ν. Αναστασιάδης και άλλοι πολιτικοί και κομματικοί πουρκουάδες και εθνικά παραιτημένοι δεν κατανοούν το λατινικό ρητό: «Si vis pacem para bellum – αν θες ειρήνη να ετοιμάζεσαι για πόλεμο». Η μόνη αγχώδης προετοιμασία του Προέδρου είναι να επιστρέψει δρομαίως σε συνομιλίες, μετά που αποδέχτηκε τους τουρκικούς όρους υποταγής. Όλοι καταλαβαίνουν σε τι είδους «λύση» θα καταλήξει…

*Δημοσιογράφος



Πηγή: apopseis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος