Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Η Τουρκία περιμένει μια άλλη ευκαιρία για να αρπάξει ακόμα λίγο από την Κύπρο μέχρι να την πάρει όλη

Share this:



Toυ Λουκή Γ. Λουκαΐδη

Μια αναδρομή στην πολιτική της Τουρκίας οδηγεί στη διαπίστωση ότι, παρά το χαμηλό επίπεδο του πολιτισμού της, εκείνο που επιδιώκουν οι πασάδες της, το πετυχαίνουν την κατάλληλη στιγμή αφού προετοιμάσουν μια κατάσταση που αποτρέπει την εναντίον τους κριτική. Έχει υπομονή η Τουρκία στις επιδιώξεις της. Δεν βιάζεται. Αναμένει να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις για να αρπάξει ή να επέμβει για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της. Βεβαίως αυτό δεν είναι τυχαίο, διότι έχει μια παράδοση η χώρα αυτή, ικανής διπλωματίας.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες που θα συναντήσεις στο εξωτερικό είναι επίλεκτοι, καλότροποι και πονηροί. Ασφαλώς είναι διπλοπρόσωποι, δείχνουν τρόπους ευγενέστατους, είναι φιλικοί αλλά ξέρουν την δουλειά τους. 

Οι περισσότεροι Κύπριοι διπλωμάτες δεν ξέρουν καλά-καλά πτυχές του κυπριακού και δεν συνεισφέρουν με αποτελέσματα στην υπόθεση μας. Ένας αριθμός από τους διπλωμάτες  μας διέπρεψαν σε καταχρήσεις στις Πρεσβείες, ένα πεδίο δράσης στο οποίο ήσαν ειδικοί. Φυσικά, δεν πιστεύω ότι με τις διπλωματικές υπηρεσίες απλώς λύνεις ένα πρόβλημα σαν το Κυπριακό αλλά, μπορείς να συνδράμεις ουσιαστικά στις προσπάθειες δικαίωσης του τόπου σου.

Συνάντησα προσωπικά διπλωμάτες μας σε κρίσιμες φάσεις του Κυπριακού που αντί να τρέχουν να διαφωτίσουν, να πείσουν και να μεταφέρνουν πληροφορίες προς όφελος μας, ασχολούνταν με τα επιδόματα τους ή την κοινωνική τους δραστηριότητα. Είχε διπλωμάτη που σε περίπτωση που συζητείτο σε μια διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη η τουρκική πολιτική, δεν άνοιξε το στόμα του να πει τίποτα για το δράμα της Κύπρου. Και όταν τον ρώτησα μα γιατί αυτή η σιωπή, μου είπε, «σε παρακαλώ μην πεις τίποτα στην Κύπρο».

Μια άλλη περίπτωση ήταν όταν επισκέφθηκα με τον κ. Μαυρομάτη τον Άγγλο Υφυπουργό Εξωτερικών και του εξηγούσα τη τραγική κατάσταση των εκτοπισμένων και των άλλων θυμάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεώρησε ο Πρέσβης μας στο τέλος χρήσιμο να πει και εκείνος δυο λόγια. Οπόταν έξαλλος ο Άγγλος του είπε, είμαι τρία χρόνια εδώ στο Υπουργείο και σε βλέπω τακτικά και ουδέποτε μου ανάφερες τίποτα για τα προβλήματα της Κύπρου. Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις  Αυτή η ατονία που επικρατεί στην διπλωματική μας υπηρεσία προέρχεται βέβαια από την πολιτική μας ηγεσία.

Επανερχόμενος στο θέμα της τουρκικής υπομονητικής στρατηγικής, πρόσεξα ότι πολλοί σε διάφορες φάσεις  που επιδίωκε η Τουρκία να βάλει χέρι στην Κύπρο – όπως και έβαλε στο τέλος-  πίστευαν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα άλλο και ότι, ό,τι έγινε, έγινε. Μεγάλο λάθος, διότι η Τουρκία είπαμε δεν βιάζεται. Και γιατί να βιαστεί αφού πολλές φορές τους δίνουμε εμείς την ευκαιρία στο πιάτο; Δεν χρειάζεται να τρέχουν για να προωθούν τις επιδιώξεις τους. Απλώς τις προβάλλουν και τις διατηρούν αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή που οι δικοί μας που αεροβατούν θα απλώσουν ξανά το χέρι τους. Έτσι λίγο-λίγο η Κύπρος για την οποία δεν εγείρετο στο παρελθόν θέμα να αντιμετωπίσει Τουρκική απαίτηση, σιγά σιγά οδηγήθηκε στις αγκαθωτές αγκάλες της Τουρκίας. Και να μην ζουν με την ψευδαίσθηση οι Κύπριοι ότι το θέμα έληξε.

Η Τουρκία με την γνωστή υπομονή της θα περιμένει μια άλλη ευκαιρία για να αρπάξει ακόμα λίγο από την Κύπρο μέχρι να την πάρει όλη. Αυτή είναι η επιδίωξη της. Με τις χλιαρές δε αντιδράσεις και τις «συνομιλίες» μας δεν τα καταφέρνουμε εμείς να αντισταθούμε σε αυτές τις τουρκικές επιδιώξεις. Το πολύ – πολύ με τις προσεγγίσεις μας και τις φιλικές μας χειρονομίες να τους τα δώσουμε όλα χωρίς να κάνουν τον κόπο. Σαράντα τρία χρόνια έκανε συνομιλίες η Τουρκία. Δεν πίεσε για επίσπευση τους γιατί ήταν μέσα στην στρατηγική υπομονής της να πετυχαίνει αυτά που θέλει.

Και τώρα βιάζονται ορισμένοι από τούς δικούς μας να ξαναρχίσουμε τις χρυσοφόρες συνομιλίες  μήπως και η καθυστέρηση μας στερήσει   «ευκαιρίες» σαν εκείνες  που είχαμε τόσα χρόνια. Μη φοβάστε θα σας περιμένει η Τουρκία να συνομιλήσετε, ιδίως τώρα που κατορθώσατε με τις προηγούμενες πολύχρονες «διασκέψεις» να ξεχαστεί εντελώς το κυπριακό από τον διεθνή ορίζοντα. Θα το λύσετε το πρόβλημα όπως θέλουν οι Τούρκοι για πάντα.

* Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ



Πηγή: apopseis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος