Η Παγκύπρια Εταιρεία Αιγοπροβατοτρόφων και η Παγκύπρια Οργάνωση Ποιμνιοτρόφων είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον οποίον ζήτησαν επίσπευση ολοκλήρωσης του φακέλου για την καταχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Παρών στην συνάντηση ήταν και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “ο Πρόεδρος θα ξεκινήσει άμεσα τις επαφές του με την Επιτροπή. Θα αποσταλεί άμεσα επιστολή προς τον κ. Γιούνκερ στις επόμενες ημέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην συνέχεια θα επιχειρήσει να δει τον κ. Γιούνκερ μέσα Δεκεμβρίου που υπάρχει το ευρωπαϊκό συμβούλιο κι εκεί θα προσπαθήσει να πείσει την Επιτροπή”.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι κατά την συνάντηση, ο Πρόεδρος έχει κάνει μια ενημέρωση γενικά με την πορεία του φακέλου μέχρι σήμερα, έχει διαβεβαιώσει τους ποιμνιοτρόφους ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αποσυρθεί ο φάκελος που έχει κατατεθεί για κατοχύρωση του χαλουμιού και έχει εξηγήσει ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα με το άνοιγμα του κανονισμού της πράσινης γραμμής.
“Υποσχέθηκε ότι θα επιχειρήσει να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και να κατοχυρωθεί το χαλούμι το συντομότερο δυνατό, και εννοώ πριν εκπνεύσει αυτή η θητεία του Προέδρου”, πρόσθεσε.
Οπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, προσωπικά θεωρώ, σημείωσε, ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο. “Εχουμε ξεπεράσει όλα τα τεχνικά εμπόδια που υπήρχαν, έχουν απορριφθεί από την Επιτροπή όλες οι ενστασεις που έχουν υποβληθεί από ξένα κράτη κι αυτή την στιγμή εκείνο που απομένει είναι εκείνο που είπε ο Πρόεδρος, δηλαδή να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το άνοιγμα του κανονισμού της πράσινης γραμμής, το οποίο θα επιτρέψει την εμπορία του πιστοποιημένου χαλουμιού από τους Τουρκοκύπριους με νόμιμο τρόπο”, είπε.
Ερωτηθείς αν είναι πολιτικό το θέμα, απάντησε “δεν ξέρω αν το θέμα είναι πολιτικό, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω πολιτικό. Εκείνο που αντιμετωπίζουμε σήμερα και θεωρώ ότι είναι πρόβλημα, είναι το ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να ανοίξει ο κανονισμός της πράσινης γραμμής και να εμπορεύονται το χαλούμι, όχι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και νομοθεσίες. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, κι αυτό είναι που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε”.
Εμείς απαιτούμε ότι με το άνοιγμα του κανονισμού της πράσινης γραμμής, συνέχισε, θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο η έλευση του πιστοποιημένου προϊόντος, του “ΠΟΠ” χαλουμιού κι όχι του οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ζωϊκής παραγωγής ή γαλακτοκομικού προϊόντος – αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.
Σε ερώτηση ποιος θα πιστοποιεί τα χαλούμια των Τουρκοκυπρίων, είπε η πιστοποίηση και οι έλεγχοι θα γίνονται από τον διεθνή οίκο VERITAS. “Εχουμε συμφωνήσει ως Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα για να είμαστε δίκαιοι με όλους τους αιγοπροβατοτρόφους, με όλους τους γαλακτοπαραγωγούς και με την βιομηχανία, η ίδια η εταιρεία θα ασκεί τον έλεγχο και στις κατεχόμενες περιοχές και στις περιοχές που ελέγχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. Αρα θα εφαρμόζεται ομοιόμορφα το πρότυπο και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν την πιστοποίηση και τα θέματα της υγείας”.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι `στην άλλη πλευρά συνομιλούμε με το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο που είναι ένας αναγνωρισμένος οργανισμός`, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι “δεν είναι εμείς που μιλούμε με το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο, είναι η Επιτροπή κι είναι ένας αναγνωρισμένος οργανισμός γιατί έχει ιδρυθεί πριν από την εισβολή και γενικά υπάρχει επαφή”.
Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είπε ο κ. Κουγιάλης, είναι να πείσουμε την Επιτροπή για την ορθότητα των θέσεων μας κι εκείνο είναι που θα επιχειρήσουμε μέσα στον επόμενο μήνα.
“Θέλουμε να υποδείξουμε στην Επιτροπή ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανοίξει ο κανονισμός. Αυτό είναι που θα επιχειρήσουμε, αυτό είναι που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Σύνδεσμο Ποιμνιοτρόφων σήμερα”, είπε.
Ερωτηθείς αν είναι αρκετές οι ποσότητες γάλακτος, ο Υπουργός είπε ότι “θεωρώ, και οι αριθμοί αυτό δείχνουν ότι οι ποσότητες του αιγινού και πρόβειου γάλακτος έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Περίπου 10 εκ. λίτρα, καταλήγουν όλα στην βιομηχανία κι αυτό οφείλεται στην συνδεδεμένη επιδότηση που δίνει το κράτος στους γαλακτοπαραγωγούς. Θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο”.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, συνέχισε, θα δοθούν και οι εγκρίσεις για το επενδυτικό μας μέτρο, περίπου 50-55 νέες μονάδες αιγοπροβατοτροφίας θα εγκατασταθούν στην Κύπρο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο ζωϊκός πληθυσμός, σημείωσε, θα αυξηθεί περίπου κατά 35,000 ζώα κι αυτό θα δώσει κι άλλες σημαντικές ποσότητες γάλακτος. “Ταυτόχρονα λειτουργούμε κι αρκετά μέτρα, τα οποία θα έχουν να κάνουν με την παραγωγικότητα των ζώων μας. Εχουμε πει ότι τα ζώα μας δεν παράγουν τις ποσότητες που λογικά θα έπρεπε να παράγουν κι αυτό κυρίως οφείλετο στην οικονομική κρίση, στις χαμηλές τιμές του αιγινού και πρόβειου γάλακτος τα προηγούμενα χρόνια αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Παρέχουμε ένα μέτρο για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων και θεωρώ ότι σιγά-σιγά αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κι αυτό το πρόβλημα”, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Εταιρείας Αιγοπροβατοτρόφων Παναγιώτης Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ήταν πολύ εποικοδομητική.
“Μας εξήγησε την πορεία του φακέλου. Οντως το πρόβλημα είναι με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής. Θα προσπαθήσει με επιστολή που θα στείλει άμεσα στον κ. Γιούνκερ και σε προσωπική συνάντηση την οποία θα έχει τον Δεκέμβριο, να πείσει την Επιτροπή ότι ο φάκελος του χαλουμιού θα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από την πορεία του Κυπριακού. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και ένα αίσιο τέλος”
Σε ερώτηση αν θα έχουμε πρόβλημα με τις ποσοστώσεις γάλακτος, ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να καταχυρωθεί το χαλούμι και μετά να δούμε αν θα έχουμε πρόβλημα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
The post Ο ΠτΔ βεβαίωσε τους κτηνοτρόφους για επίσπευση ολοκλήρωσης φακέλου κατοχύρωσης χαλουμιού appeared first on Cyprus Times.
Πηγή: Cyprus Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου