Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Προσδοκίες ΠτΔ για επανέναρξη του διαλόγου

Share this:

Προσδοκίες για επανέναρξη του διαλόγου, μπορεί να δημιουργήσει η επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι παράλογες αξιώσεις τους.

Παράθυρο στην επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του κυπριακού, μπορεί να ανοίξει η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας χθες βράδυ στο Παραλίμνι κατά τη διάρκεια της κληρικολαϊκής συνέλευση της Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εφόσον προηγηθεί επαρκής προετοιμασία και υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Η προσεχής επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα να δημιουργήσει εκείνο το θετικό κλίμα και να φέρει στοιχεία που να επιτρέπουν την επανέναρξη του διαλόγου από τη μια αλλά και την επανασύγκληση της Διασκέψεως για τη Κύπρο προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που επιδιώκουμε, την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, την απαλλαγή από τις όποιες εξαρτήσεις, τη δημιουργία προϋποθέσεων ειρηνικής συμβίωσης έτσι ώστε να προσδοκούμε με βεβαιότητα για ένα μέλλον προκοπής και σιγουριάς,» ανέφερε ο ΠτΔ.

Υπογράμμισε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τις παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας αλλά και τις πρόσφατα προβαλλόμενες από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Όπως η νεοφανής θεωρία που εκφράστηκε από τον συνομιλητή Οζντίλ Ναμί ή και από άλλους εκπροσώπους της Τουρκίας περί τάχα αναγνωρίσεως προ των όποιων συνομιλιών, του παρανόμου μορφώματος. Πρόθεση μου, είναι να αντιληφθούν οι ξένοι ηγέτες αλλά και οι κύκλοι του ΟΗΕ, ότι είναι ακριβώς η αδιάλλακτη αυτή στάση της Τουρκίας, που σταδιακά αποκαλύπτεται και διαψεύδει όσους επένδυσαν ή όσους μιλούν για άλλα ωφελήματα από όσα η πραγματικότητα καταμαρτυρεί.»

Επίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων θα αποτελούσε η επιστροφή της Αμμοχώστου στου νόμιμους κατοίκους της.

«Μια τέτοια ενέργεια από μέρους της κατοχικής δύναμης, ιδιαίτερα έπειτα από την πρόσφατη αποτυχία του νέου κύκλου συνομιλιών στο Κραν Μοντανά ως αποτέλεσμα πάντα δυστυχώς της τουρκικής αδιαλλαξίας, θα μπορούσε να συνιστά ένα γνήσιο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, βάσει του οποίου θα μπορούσε να σημειωθεί η ανάλογη πρόοδος στο Κυπριακό, που θα οδηγήσει συνακόλουθα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.»

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει αύριο στο Παρίσι, όπου τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Επί τάπητος θα τεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και οι διμερείς σχέσεις. Επίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσης συνάντηση με στελέχη της ΤΟΤΑΛ η οποία δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ.



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος