Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης

Share this:

“Κανονικά αν οι δημοσκόποι χρησιμοποιούν τις ενδεδειγμένες πρακτικές και την ίδια μέθοδο δειγματοληψίας, καθορισμού του δείγματος αλλά και ανάλυσης, δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη απόκλιση στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων”, αναφέρει ο εκλογολόγος Νάσιος Ορεινός. 

Σε κάθε προεκλογική περίοδο προκύπτει το θέμα συζήτησης γύρω από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και κατά πόσο αποτελούν αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικής εικόνας σε μια δεδομένη στιγμή, ενόψει μιας εκλογικής αναμέτρησης. 

Σύμφωνα με τον εκλογολόγο Νάσιο Ορεινό, οι παράγοντες που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης είναι αρκετοί: 

ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δειγματοληψία(αν έχει γίνει λάθος ή όχι στη δειγματοληψία) ο καθορισμός του δείγματος(αν είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού ή όχι) ο τρόπος δουλειάς της κάθε εταιρείας ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου(αν καθοδηγεί, αν μεροληπτεί, αν είναι ουδέτερο κτλ) η συλλογή πληροφοριών-οι ερευνητές είναι σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας η αποφυγή λαθών-παγίδων στην ανάλυση των δεδομένων

Σύμφωνα με τον κ. Ορεινό, υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα-βήματα και πρότυπα τα οποία πρέπει να ακολουθεί κάθε δημοσκόπος έτσι ώστε να διασφαλίζει το ορθό των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης. 

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το δείγμα μιας δημοσκόπησης. Για παράδειγμα, ενόψει Προεδρικών Εκλογών, το δείγμα θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού σε σχέση με τις γεωγραφικές περιοχές, το φύλο, τις ηλικίες αλλά και του ποσοστού που εξασφάλισε το κάθε κόμμα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. 

Σε ερώτημα κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα υποαντιπροσώπευσης ψηφοφόρων κάποιου κόμματος στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται, ο κ. Ορεινός ξεκαθάρισε ότι πριν τις βουλευτικές του 2016 ενδεχομένως κάποιος να μπορούσε να ισχυριστεί ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε, σε μικρό βαθμό, με τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον, αναφέρει.  

Σε ρώτημα κατά πόσο η δημοσκόπηση με τη χρήση κάλπης είναι ο πλέον αξιόπιστος τρόπος διεξαγωγής μιας δημοσκόπησης, ο κ. Ορεινός επεσήμανε ότι ο κάθε ένας έχει τον τρόπο του που δουλεύει, ωστόσο λάθη μπορεί να γίνουν τόσο σε μια δημοσκόπηση κάλπης όσο και σε δημοσκόπηση τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Σημασία έχει το πως δουλεύει η κάθε εταιρεία και πως εκπαιδεύει το προσωπικό και τους ερευνητές, έτσι ώστε να εκμηδενίσει τις όποιες πιθανότητες λάθους. 

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θεωρεί πλέον αποτελεσματική τη μέθοδο στάθμισης των ουδέτερων ή αδιευκρίνιστων απαντήσεων στις δημοσκοπήσεις, καθώς είναι επίφοβο. Η μέθοδος αυτή, όπως αναφέρει, ήταν προσφιλής μέθοδος όταν τα ποσοστά αποχής ήταν πολύ μικρότερα και όταν οι συνθήκες ευνοούσαν μια τέτοια μέθοδο.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος