Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Εκθεση-φωτιά Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα φάρμακα

Share this:

Στα ύψη οι τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο σε σύγκριση με χώρες της Ευρώπης. Αυτό καταδεικνύει έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία στηρίζεται σε έρευνα που έγινε σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, χώρες που βρέθηκαν ή βρίσκονται εν μέσω οικονομικής κρίσης. 

"Η Κύπρος είναι η χώρα που έλαβε τα λιγότερα μέτρα με μόνο μια μείωση ύψους 8,5% για μερικούς μήνες, ενώ οι υπόλοιπες 4 χώρες, με μια σειρά μέτρων, πέτυχαν σοβαρές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Η Κύπρος ευρίσκεται στη χειρότερη θέση από τις 5 χώρες, αναφορικά με την οικονομική προσβασιμότητα σε φάρμακα", αναφέρεται στην έκθεση. 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει επίσης λόγο για έλλειψη ανταγωνισμού σε διαγωνισμούς των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μονοπωλιακές καταστάσεις και αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών, ενώ ο Υπουργός Υγείας αρκέστηκε σε ένα «Ουδέν σχόλιο», όταν κλήθηκε από τον Αντέννα να σχολιάσει την έκθεση. 

"Έχει αρχίσει να εμφανίζεται και πάλιν το φαινόμενο της έλλειψης ανταγωνισμού και οι μονοπωλιακές καταστάσεις, οι οποίες οδηγούν στην αύξηση - υπερβολική μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις - των τιμών, εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου", αναφέρεται. 

Σε απαντητική του επιστολή ο Υπουργός Υγείας, αναφέρεται στην έκθεση, σημειώνει πως έγιναν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, και ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκκίνηση της προσπάθειας για το ΓεΣΥ, το οποίο θα επιλύσει πολλά προβλήματα μεταξύ των οποίων και η διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην Κύπρο. Αναφέρει ακόμη πως θα δημιουργηθεί εντός του 2017 Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, στα πρότυπα των υπολοίπων 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Πηγή: http://ift.tt/2pasYhP

April 07, 2017 at 11:26PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος