Ο ύψιστος σκοπός του απελευθερωτικού αγώνα του ’55-’59 ήταν η ανάκτηση της ελευθερίας και η διατήρηση του ελληνισμού στην Κύπρο και εάν αυτός δεν είναι και δικός μας αυτοσκοπός σήμερα, τότε δεν έχει κανένα όφελος να τιμούμε τις επετείους αυτές απλά για εθιμοτυπικούς λόγους, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε ομιλία στη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στον `Άγιο Δομέτιο.
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι εν έτει 2017, η Κύπρος παραμένει ημικατεχόμενη και συνεχίζει να αναλώνεται σε έναν ατέρμονο πολιτικό αγώνα, έχοντας απέναντι της μια αλαζονική και αδιάλλακτη Τουρκία, η οποία δεν κρύβει τις ιμπεριαλιστικές και επεκτατικές της διαθέσεις.
"Βλέποντας, λοιπόν, την άτεγκτη αυτή τουρκική στάση, είναι εξωπραγματικό να πιστεύουμε ότι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης είναι ένα εύκολο εγχείρημα, το οποίο δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο, προσπάθεια και θυσίες, αλλά απλώς καλή συμπεριφορά. Το ιστορικό μας παρελθόν αποδεικνύει ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Η μακραίωνη ιστορία του ελληνισμού φανερώνει ότι η διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -όταν αυτά υπονομεύονται και καταπατούνται- καθώς και η επίτευξη συνθηκών ελευθερίας, ασφάλειας και δημοκρατίας, απαιτούν αγώνες και θυσίες", ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας μας σήμερα είναι αντικατοχικός και ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί ένα δικοινοτικό πρόβλημα αλλά είναι ζήτημα παράνομης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής των εδαφών μας, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, του Κοινοτικού Κεκτημένου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
"Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας πρόκειται να καθορίσουν την εθνική, πολιτική και κοινωνική επιβίωση της πατρίδας μας. Οι εμμονές της Τουρκίας σε λύσεις άδικες και προκλητικές και οι παράλογες απαιτήσεις της για έλεγχο της Κύπρου μετά τη λύση, καθιστούν την όλη διαδικασία πολύ πιο δύσκολη, αν όχι και αδιέξοδη", συνέχισε.
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι είναι έκδηλο πως οι προοπτικές για πρόοδο εξαρτώνται απόλυτα από την ίδια την Τουρκία και όχι από τις διαπραγματεύσεις προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με μαξιμαλιστικές θέσεις δείχνοντας ότι απώτερος σκοπός της είναι ο συνολικός στρατηγικός και πολιτικός έλεγχος της Κύπρου.
"Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η Άγκυρα κινεί τα νήματα και επηρεάζει πλήρως την τουρκοκυπριακή ηγεσία, προωθώντας τα δικά της συμφέροντα στο νησί, δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Και αυτή η στάση δεν είναι χωρίς συνέπειες για το μέλλον μας. Θα έλεγα επίσης, ότι η στάση αυτή της Τουρκίας υποβιβάζει την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη μας. Και το παράδοξο είναι ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία να διαπραγματευτούμε για τα ίδια μας τα κεκτημένα και για τις ελευθερίες μας, τις οποίες μας στερήσανε με άνομο τρόπο", ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως παρόλο που τα υφιστάμενα δεδομένα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια δράσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά, οφείλουμε να επιμείνουμε στις προσπάθειές μας με την ίδια ένταση γιατί εγκατάλειψη των προσπαθειών σημαίνει αυτομάτως παραίτηση, λιποταξία και οριστική παραδοχή και αποδοχή της διχοτόμησης της πατρίδας μας.
"Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Σε θέματα αρχών που αφορούν τη φυσική και εθνική μας επιβίωση, πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι μας ανεξαιρέτως", συνέχισε.
Η τελική λύση, πρόσθεσε, θα διαδραματίσει καίριο ρόλο, όσον αφορά στη διασφάλιση της κυριαρχίας μας, την ακεραιότητα των εδαφών μας και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας περί ελευθερίας και ασφάλειας σημειώνοντας παράλληλα πως βασική μας επιδίωξη και στόχος είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία θα δομεί μια λειτουργική, ευημερούσα και ασφαλή Κύπρο, μια λύση η οποία θα εδράζεται στο κεκτημένο, καθώς και στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε σε συλλογικό προβληματισμό και κοινή δράση,λέγοντας ότι η συναντίληψη, η ομοθυμία, η ενότητα δυνάμεων και η διαφανής επίγνωση της πραγματικότητας είναι το δικό μας οπλοστάσιο.
"Ο δικός μας αγώνας πρέπει να μετατραπεί σήμερα σε έναν πολιτικό αγώνα και σε μια προσπάθεια για δημιουργία ενός κράτους επί τη βάσει δικαίου, διαφάνειας και δικαιοσύνης, απαλλαγμένου από σημάδια κατοχής, ανομίας και διαφθοράς. Η ανάληψη της ευθύνης πρέπει να γίνει έμπρακτη επέμβαση, ως φόρος τιμής προς τους προκατόχους μας, αλλά και ως χρέος απέναντι στις επερχόμενες γενιές. Μόνο έτσι θα επιβιώσει ο Κυπριακός Ελληνισμός", ανέφερε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πολιτεία μας, στα οποία καλούμαστε να εγκύψουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, λέγοντας ότι οφείλουμε να ισχυροποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε το υφιστάμενο κράτος μας τους θεσμούς και τους κρατικούς μηχανισμούς.
"Η βελτίωση των υποδομών και των θεμελίων της κοινωνίας μας, η πάταξη της διαφθοράς και η εξάλειψη της κακονομίας, είναι προϋποθέσεις που δύνανται να καταστήσουν την Κύπρο ένα κράτος-πρότυπο, ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και ισοπολιτείας. Το φορτίο της ευθύνης για το έργο αυτό επιμερίζεται στους ώμους όλων μας ανεξαιρέτως. Η υλοποίηση των στόχων αυτών θα ενισχύσει ταυτόχρονα τη διπλωματική ισχύ της Κύπρου στο πλαίσιο των επίπονων και συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων", κατέληξε ο κ. Συλλούρης.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: http://ift.tt/2nVow9c
April 01, 2017 at 11:02AM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου