Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Πέρασαν οι εποχές που οι επαναστάσεις περισσότερα δικαιώματα και άνοδο του βιοτικού επιπέδου για τους πολλούς και όχι για τους λίγους

Share this:



Του Πανίκου Παναγιώτου

Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο οδηγούσε κάποτε σε απεργίες, ανατροπές και επαναστάσεις, ενώ μερικοί υποστήριζαν ότι χωρίς εκμετάλλευση δεν υπάρχει δράση, πολιτισμός και όραμα για να αλλάξει η κοινωνία. Στην εποχή που διανύουμε φαίνεται ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, γιατί απλούστατα σε πολλούς χώρους εργασίας δεν θα υπάρχουν άνθρωποι.

Με την ψηφιακή τεχνολογία και την αυτοματοποίηση της παραγωγής, χιλιάδες επιχειρήσεις συρρικνώνονται ή κλείνουν και τα ρομπότ αναμένεται να εξαφανίσουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Αμερικανός γιατρός και ακαδημαϊκός Τζιμ Γιονγκ Κιμ, έκανε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα ομιλία στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «τροχιά σύγκρουσης», καθώς οι ελπίδες των ανθρώπων έρχονται σε σύγκρουση με ένα μέλλον στο οποίο εκατομμύρια θέσεις εργασίας αυτοματοποιούνται.

Ο Κιμ κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς να κινητοποιηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα τη διόγκωση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος επενδύοντας κυρίως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Εξάλλου, σε έρευνα των αμερικανικών πανεπιστημίων MIT και Βοστόνης για το «φαινόμενο της αυτοματοποίησης» παρουσιάζονται οι επιπτώσεις από την παρουσία ρομπότ στις τοπικές αγορές εργασίας των ΗΠΑ, με την επισήμανση ότι η νέα αυτή πραγματικότητα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, πολλές εταιρείες που αντικαθιστούν το εργατικό δυναμικό τους με μηχανές και ρομπότ παρουσιάζουν αυξήσεις στην παραγωγή τους. Βέβαια, όπως πάντα, υπάρχει και η άλλη πλευρά, σύμφωνα με την οποία, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και θα προσθέσουν επιπλέον πλούτο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Το γενικό συμπέρασμα όμως που θα μπορούσαμε να καταγράψουμε είναι ότι στο παρελθόν, κάθε μορφή επαναστάσεων (αγροτική, βιομηχανική, τεχνολογική, πολιτιστική), αλλά ακόμα και ο ίδιος ο Καπιταλισμός, στο τέλος της ημέρας εξασφάλιζαν περισσότερα δικαιώματα και άνοδο του βιοτικού επιπέδου για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Σήμερα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, γιατί αποδεικνύεται συνεχώς ότι χάνουν οι πολλοί και κερδίζουν οι λίγοι.

panicospan@hotmail.com



Πηγή: apopseis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος