Ο Νορβηγός διπλωμάτης φτάνει στο Νησί την Πέμπτη το πρωί και το απόγευμα στις 4:00 θα συναντηθεί με το κατοχικό ηγέτη. Η συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένεται να οριστεί για το πρωί της επομένης, άμα τη επιστροφή του από την Θεσσαλονίκη.
Θα ακολουθήσει δηλαδή της συνεργασίας του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Τριμερούς συνάντησης Κορυφής με το Ισραήλ, κατά την οποία θα επιδιωχθεί ο συντονισμός τόσο των θέσεων όσο και τακτικών χειρισμών, ενόψει της μετάβασης στη Γενεύη.
Στην συνάντηση αναμένεται να λάβει μέρος και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη της 28ης του μηνός.
Το πρωί, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Μαυροβούνιο Ομόλογο του ο κος Κοτζιάς αναφέρθηκε στη Διάσκεψη της Γενεύης σημειώνοντας, πως δεν θα υπάρχει πιο ευτυχισμένος άνθρωπος από τον ίδιο αν λύσουμε το Κυπριακό και όταν κατά την έκφραση του λύσουμε τις συνθήκες των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων.
Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα κάνει μία εκτεταμένη δήλωση επί του θέματος τις επόμενες ημέρες. Προφανώς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τον κύριο Ειντε, ο οποίος σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, για την ετοιμασία ακριβώς του κοινού, ή του ενοποιημένου όπως επιμένει η τουρκική πλευρά, εγγράφου.
Αυτή είναι μία μόνο από τις διαφορετικές ερμηνείες που δίνονται σε σχέση με το έγγραφο.
Συνοψίζοντας η ε/κ πλευράς θεωρεί πως η σύνταξη του κοινού εγγράφου αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης της Γενεύης, ότι πρόκειται για ένα έγγραφο ουσίας που θα καταγράφει τον ελάχιστο κοινό τόπο στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Γίνεται παράλληλα λόγος για έγγραφο – ατζέντα, με στόχο να αποκλειστεί η συμπερίληψη άλλων ζητημάτων όπως αυτό των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους.
Στον Αντίποδα η τουρκική πλευρά, διά του εκπροσώπου του Ακιντζί επιμένει πως το έγγραφο δεν θα καθορίσει εάν οι πλευρές θα μεταβούν ή όχι στη Γενεύη. Θα είναι σημειώνει ένας διαδικαστικός οδηγός για το πώς θα συζητηθεί η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις και όχι για την εξάλειψη των διαφορών.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αγγίζουν και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη, καθώς η Τουρκική πλευρά, επιμένει πως δεν έχει συμφωνηθεί η σειρά με την οποία θα συζητηθούν, στα παράλληλα τραπέζια, τα υπόλοιπα θέματα της εσωτερικής πτυχής.
Επί της ουσίας παραμένει το χάσμα απόψεων. Αθήνα και Λευκωσία εμμένουν σε κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, ενώ Τουρκία και Ακιντζί επιχειρηματολογούν υπέρ της διατήρηση ή έστω της προσαρμογής των εγγυήσεων και της παρουσίας του τουρκικού στρατού.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα η τουρκική πλευρά, ενώ δηλώνει πως είναι έτοιμη να αναπτύξει κάποιες ιδέες για προσαρμογή των εγγυήσεων στα σημερινά δεδομένα, θέτει ως προϋπόθεση την απόσυρση της θέσης της Ε/Κ πλευράς για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις.
Σε σχέση τέλος με το εσωτερικό μέτωπο, τα κόμματα αναμένουν την επιστροφή του Προέδρου προκριμένου να ενημερωθούν για το τι συμφωνήθηκε στη Ν.Υ. και ειδικότερα σε σχέση με το κοινό έγγραφο, το οποίο όπως ζητά μερίδα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο.
Πηγή: http://ift.tt/2tifsuh
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου