Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Γκουτέρες: Αργή πρόοδος με πολλά εκκρεμούντα ζητήματα

Share this:

"Πετύχαμε σημαντική πρόοδο κατά τη συνάντηση του μεσημεριού μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς, στο να φέρουμε πιο κοντά τις θέσεις των δυο πλευρών στα εκκρεμούντα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική πτυχή", ανέφερε στη Διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε από το Crans-Montana, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Σε σχέση με τη Διάσκεψη που συζητά Ασφάλεια-Εγγυήσεις, υπήρξαν νέες θέσεις οι οποίες επέδειξαν αυξημένη ευελιξία σε κάποιες πτυχές, ωστόσο τα σημαντικά πράγματα παραμένουν να γίνουν ακόμα, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες. Αργή πρόοδος, με πολλά εκκρεμούντα ζητήματα που παραμένουν ακόμα για να επιλυθούν, επεσήμανε.

Όλοι όσοι συμμετέχουν στη Διάσκεψη υποστηρίζουν ότι ελπίζουν μια μέρα η Κύπρος να γίνει πλήρως φυσιολογικό κράτος. Η διαφωνία ακόμα μένει στο χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνει αυτό, αλλά και για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες αυτό θα γίνει πραγματικότητα, επεσήμανε ο Αντόνιο Γκουτέρες. 

Σε ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνει σε ενδεχόμενη μη θετική κατάληξη αυτής της Διάσκεψης, ο Γκουτέρες τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν κουράζονται να στηρίζουν τα μέλη και δεν είμαστε καθόλου ανυπόμονοι, όπως αναφέρει. Θέλουμε να επέλθει μέσα από αυτή τη διαδικασία ένα θετικό και βιώσιμο αποτέλεσμα. Δεν είμαστε όμως καθόλου ανυπόμονοι και δεν απειλούμε σε καμιά περίπτωση τα μέλη με οποιοδήποτε τρόπο, επεσήμανε. Είμαστε εδώ με σεμνότητα και αποφασιστικότητα για να βοηθήσουμε να βρεθεί λύση. 

Σε σχέση με το ενδεχόμενο χρονοδιαγράμματος, ο κ.Γκουτέρες τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει μόνο στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μη λύσης. Ο ρόλος μας είναι να βρουν έδαφος τα δυο μέρη, έτσι ώστε να επιλύσουν το πρόβλημα.

Εξήρε την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση στη διαδικασία που επιδεικνύουν όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, όπως είπε, ενώ τόνισε ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση η επανασύγκληση της Διάσκεψης και πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης που να επιλύει μια διένεξη, η οποία κράτα το νησί διαιρεμένο για δεκαετίες, τόνισε.

Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος, οι δυο πλευρές κατάφεραν να έχουν μια πρωτοφανή πρόοδο μέχρι τώρα στους μήνες διαπραγμάτευσης, επεσήμανε, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα και κοινό όραμα των δυο πλευρών. Είναι εφικτό να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, είπε με νόημα, και είναι σημαντικό το ότι όλοι επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης.

Οι δυο ηγέτες, όπως είπε, έχουν αντίληψη της ιστορικής ευκαιρίας αλλά και της ευθύνης για θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν ευαίσθητα και δύσκολα θέματα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό, τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης.



Πηγή: http://ift.tt/2t8PLxq

June 30, 2017 at 04:42PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος