Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κόεν, απαντώντας σε ερωτήσεις αντιπροσώπων του 33ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.
«Πιστεύουμε ότι τα όποια έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να διανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων στο νησί. Το άλλο πράγμα είναι ότι ενθαρρύνουμε σθεναρά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη ρητορική και οπωσδήποτε σε οποιαδήποτε αντίδραση στις κυπριακές έρευνες», είπε.
Ο κ. Κόεν, όπως και η πρέσβυς των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Καθλιν Αν Ντόχερτι, μίλησαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Γενεύης, ο κ. Κόεν είπε πως οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν το πολιτικό θάρρος και τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη και της ομάδας του και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την Τουρκία, ο κ. Κόεν είπε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στις συνομιλίες της Γενεύης θα είναι κρίσιμος. Ανέφερε ότι θα εμπλακούν με τους Τούρκους καταλλήλως και είπε πως τον ενθαρρύνει η στάση των δύο ηγετών και του κ. Έιντε και δεν πιστεύει πως αν δεν έβλεπαν ότι υπάρχει πιθανότητα θα αποδέχονταν τις διαπραγματεύσεις.
Είπε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες και για το Κυπριακό.
«Θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη μετά το δημοψήφισμα και θα δούμε τι θα φέρουν στο τραπέζι στη Γενεύη».
Πρόσθεσε ότι μετά το δημοψήφισμα η Τουρκία είναι βαθιά διχασμένη και ότι ο Ερντογάν δεν έχει την πλήρη υποστήριξη κι αυτό μπορεί να εξελιχθεί είτε με το να γίνει περισσότερο μετριοπαθής, είτε το αντίθετο.
Η πρέσβυς Καθλίν Αν Ντόχερτι είπε πως συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον κ. Έιντε και πιστεύει ότι δεν θα πρότεινε στο ΓΓ την συνάντηση με τους ηγέτες αν δεν υπήρχε πιθανότητα. Ας αναμένουμε να δουμε τι θα συμβεί στη Γενεύη», είπε.
Ερωτηθείσα για τις θέσεις των ΗΠΑ στο ζήτημα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, η Αμερικανίδα πρέσβυς είπε πως οι ΗΠΑ δεν είναι στο τραπέζι κι αυτό θα αποφασιστεί μεταξύ των τριών εγγυητριών και των δύο ηγετών.
«Είμαστε σε συνομιλίες με την Αθήνα, την ΄Αγκυρα και τα Ηνωμένα Έθνη. Οι ανησυχίες και των δύο πλευρών για τη φυσική, οικονομική, πολιτική και άλλη ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές για το πως όλα αυτά θα έλθουν μαζί και προέτρεψε αναμονή για να δουν πως θα αποτυπωθούν αυτά τα ζητήματα.
Στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την Κύπρο στρατηγικά σημαντική, τόσο από πολιτικής, όσο και οικονομικής απόψεως.
Σε σχέση με το Κυπριακό, είπε πως στα δύο χρόνια της θητείας της υπήρξαν «σπαμπανεβάσματα» και σε κάποιο βαθμό, ήταν σαν «διαδρομή με ρόλερκοστερ», ωστόσο εκείνο που χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό στις συνομιλίες ήταν «η πραγματική δέσμευση και ακεραιότητα του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στο να αναπτύξουν και να βρουν μία λύση η οποία θα ωφελήσει όσους τους Κυπρίους και το νησί».
«Υπήρξαν κάποιες διαφωνίες και κάποιες διακοπές των συνομιλιών (break downs), ωστόσο εκείνο που προκύπτει από τη συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ είναι μία ανανεωμένη δέσμευση να επιλύσουν τα εκκρεμή θέματα και να συζητήσουν τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».
Η κ. Ντοχερτι εκτίμησε πως βλέπει την προοπτική μιας συμφωνίας η οποία θα λειτουργήσει για όλους τους Κυπρίους.
«Προσωπικά πιστεύω ότι μία συμφωνία είναι ακόμη δυνατή και σίγουρα εφικτή. Ασφαλώς δεν είναι σίγουρο, ούτε βέβαιο. Ομως υπάρχει πολύ μεγάλη προοπτική και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να υποστηρίξουμε τους δύο ηγέτες, καθώς θα επιχειρήσουν να διαπραγματευτούν στον επόμενο γύρο των συνομιλιών, όταν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα είναι παρόντα».
Σε σχέση με την οικονομία, ανέφερε ότι βλέπουμε μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων στους τομείς της ενέργειας, καζίνο κλπ.
«Αυτή ήταν και μία από τις προτεραιότητές μου, να προσπαθήσω να δημιουργηθεί μεγαλύτερο αμερικανικό οικονομικό και επενδυτικό ενδιαφέρον», είπε, επισημαίνοντας ότι για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η Κύπρος αποτελεί πλατφόρμα για τις δραστηριότητές τους, τόσο στο νησί, όσο και την περιοχή.
Πρόσθεσε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα στον τομέα την σύναψης επιχειρηματικών σχέσεων για δραστηριότητες που σχετίζονται με το οικοσύστημα.
Η κ. Ντόχερτι μίλησε για τις κοινές δραστηριότητες Κύπρου – ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, επιβολή της τάξεως, πρόληψη της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής και έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα κοινά ναυτικά γυμνάσια τα οποία χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας. .
Σε πολιτικό επίπεδο, η Αμερικανίδα πρέσβυς χαρακτήρισε τις σχέσεις πολύ καλές, υπογραμμίζοντας την συνεχή επαφή σε υψηλό επίπεδο, η οποία θα συνεχιστεί και με την παρούσα κυβέρνηση.
Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τους χειρισμούς στο κυπριακό, Τζόναθαν Κόεν, θυμήθηκε πως όταν για πρώτη φορά ως επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία μίλησε στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, δεν υπήρχε η συμφωνία με την Noble, ούτε οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου είχαν το επίπεδο της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Ο κ. Κόεν χαιρέτισε το ρόλο των Ελληνοαμερικανών στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης και τη σχέση που διατηρούν με το Στέιτ Ντιπάρμεντ, με το οποίο μοιράζονται απόψεις και ανησυχίες, ενημερώνουν και διατηρούν ανοιχτές τις θύρες.
«Φτάσαμε στο σημείο που οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ κι αυτό μπορεί να πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό και σε κάποιους από εσάς που είστε παρόντες».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε την δεύτερη παρουσία στις ΗΠΑ σε διάστημα 3 μηνών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, την πρώτη για συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματίες και επενδυτές στη Νέα Υόρκη και τώρα για συναντήσεις, όχι απλά με ηγέτες της κοινότητας, αλλά τους κορυφαίους ηγέτες των ΗΠΑ.
«Ολο και πιό πολύ η Κύπρος αντιλαμβάνεται τις προοπτικές της και η εταιρική μας σχέση γίνεται συνεχώς ισχυρότερη», είπε, παραθέτοντας ως επιβεβαίωση το μεγάλο αριθμό επισκέψεων και επικοινωνιών που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: http://ift.tt/2sC4nVo
June 07, 2017 at 08:33AM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου