Στην Ελβετία ειναι στραμμένα τα βλέμματα όπου αύριο αρχίζει η διάσκεψη για την Κυπρο.
Το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, έφτασε στη χώρα και χωρίς να προβεί σε δηλώσεις, αναχώρησε αμέσως για το θέρετρο Crans-Montana, με ελικόπτερο του Ελβετικού Στρατού.
Στις 8 τοπική ώρα θα παρακαθίσει σε δείπνο το οποίο παραθέτουν τα Ηνωμένα Εθνη στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέφρεϊ Φέλτμαν.Στο αποψινό δείπνο θα παρακαθίσουν επίσης οι δυο ηγέτες με εξαμελή αντιπροσωπεία ο κάθε ένας καθώς και οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων με τετραμελή ομάδα ο κάθε ένας.
Τι θα γίνει αύριο
Αύριο το πρωί θα γίνει συζήτηση στο κεφάλαιο της ασφάλειας χωρις όμως να μπορει να ξεκαθαρίσει κανείς πως θα γίνει αυτή η συζήτηση, εαν δηλαδή, θα υπάρχει ένας δομημενος διάλογος, μια δομημενη σειρα των θεμάτων, που λογικά σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, θα γινει μια τέτοια συζήτηση έτσι ώστε να υπάρχει μια δομημενη ατζέντα. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της Δημοκρατίας, εάν αύριο δεν υπάρξει ανάλογη καλή θέληση από την τουρκική πλευρά και δεν κατατεθεί κάτι συγκλονιστικό το πρωί σε σχέση με την ασφάλεια που να διαφοροποιεί την κατάσταση, τότε το απόγευμα θα υπάρξει συζήτηση των άλλων κεφαλαίων στο παράλληλο τραπέζι του διαλόγου, αρχής γενομένης από το εδαφικό. Ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει και εκει πρόοδος διότι η Λευκωσία δεν ειναι διατεθειμενη να προχωρήσει στα άλλα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικου, εαν η Τουρκία δεν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.
Δεν υπάρχει έγγραφο για την Λευκωσία
Σε σχέση με το έγγραφο, για το οποίο εγινε μεγαλη συζήτηση τις τελευταίες μέρες, οι πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει στον Νορβηγό διπλωμάτη ότι εάν το παρουσιάσει ή το επικαλεστεί στη διάρκεια της διασκεψης τοτε θα αποχωρήσει από το τραπέζι. Για την Λευκωσία αυτό το έγγραφο δεν υπάρχει και με δεδομένη την θέση της Λευκωσίας, υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, οτι το έγγραφο αποσύρθηκε από το τραπέζι.
Οι παρατηρήσεις της Λευκωσίας γι' αυτο το έγγραφο ηταν πολλές ωστόσο εκείνο που ενόχλησε περισσότερο, ήταν ότι απο μια ολόκληρη λεπτομερή πρόταση που κατέθεσε ο ΠτΔ για τα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, της αποχώρησης του κατοχικού στρατού, δεν περιελήφθηκε ούτε μια λέξη. Μάλιστα, ο κ. Εϊντε αφιέρωσε δύο γραμμές στα της τουρκικής εισβολής χωρις καμια άλλη αναφορά, ενώ αφιέρωσε πολύ περισσότερο χωρο στις ταραχες και την τουρκανταρσια του 63-64 ενω επιχείρησε να τροποποιήσει την πρόταση της Ελλάδα. Σε σχέση με αυτό που κατέθεσε ως πρόταση δική του για συνθήκη υλοποίησης, ηταν πρόταση που ειχε αναπτύξει στον πρόεδρο της δημοκρατίας, αλλά τοτε είχε προταθεί η εγγύηση της εφαρμογής της λυσης, από έξι ισχυρά κράτη, λύση που δεν θα γινόταν με μόνιμες εγγυήσεις αλλά με ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλειας, με εμπλεκόμενους τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ. Αλλά υπό την εποπτεία αυτών των μηχανισμών θα γινόταν η αποχώρηση του τουρκικού στρατού, με την συμφωνια να καθοριζει και τους όρους εντολής. Αντι αυτού, ο κ. Εϊντε, έκανε όσα έκανε με αποτέλεσμα η διαδικασία να αρχίσει από το μηδέν.
Την ίδια ώρα, σε σχέση με τα σενάρια που υπάρχουν, τρία είναι τα πιθανά σύμφωνα με πηγές από την πιθανή αντιπροσωπία:
Πρώτον, να έχουμε μια άμεση, ακαριαία αποτυχία. Δηλαδή, από την πρώτη μερα, η τουρκική πλευρά να πάει με τέτοιες θέσεις οι οποίες να μην βοηθούν τον διάλογο, ή ο κύριος Έιντε να κάνει κάποια αναφορά στο έγγραφό του.
Δεύτερο, να πάνε όλα καλά και οι δυο αντιπροσωπείες να μεινουν εκει και τις δέκα μέρες ή και περισσότερες, συζητώντας παράλληλα την διακυβέρνηση και τα άλλα θεματα της εσωτερικής πτυχής μαζί με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Και αυτό το σενάριο θεωρείται απομακρυσμένο, με το ενδεχομενο που κερδιζει τις περισσότερες πιθανοτητες να εχουμε καποια κατάσταση όπου θα υπάρξει καποια πρόοδος η οποία δεν θα ειναι ικανη να συντηρήσει την διαδικασια στο πολιτικό επίπεδο, και να δοθεί συνέχεια σε τεχνοκρατικό επιπεδο.
Δεδομένου λοιπον, ότι δεν υπάρχει πλέον έγγραφο, στην ουσία η βάση για συζήτηση θα ειναι η καταγραφή των ερωτημάτων στο Μοντ Πελεράν 3, η συμφωνία της Νέας Υόρκης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, και βεβαίως η συμφωνία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπου για πρωτη φορά η Λευκωσία έχει ενημέρωση απευθειας απο τον κ. Τσίπρα, ότι στην κατ' ιδίαν συζήτηση ο κ. Γιλντιρίμ, άνοιξε μερικως τα χαρτιά του, αφήνοντας να εννόηθεί ότι η Τουρκία μπορεί να συζητήσει διαφορες εναλλακτικές για την ασφαλεια και τις εγγυήσεις. Οτι δηλαδη μπορει να κανει συγκεκριμενα βήματα όπως λέχθηκε στον ΑΝΤ1, και για το θέμα των εγγυήσεων και για το θέμα των στρατευμάτων, όμως όλα αυτά ο κ. Γιλντιρίμ τα συνδέει με ανταλλάγματα που πρέπει να πάρει για την ευρωπαϊκή της προοπτική και τα οποια δε μπορει να τα διεκδικήσει λόγων των επικείμενων εκλογών στη Γερμανία. Συνεπώς, αυτά δημιουργουν μια προοπτική για το μέλλον και όχι άμεσα.
Την ίδια ωρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μεταβεί εκεί ο ΓΓ του ΟΗΕ. Οι πληροφορίες λένε πως αν δεν παει, η διασκεψη θα τελειωσει άδοξα, παραπέμποντας ίσως στους τεχνοκράτες.Αρνητικό
στοιχείο θα ειναι επίσης αν δουμε τους υπουργούς εξωτερικων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανία να αποχωρούν, εκτός απο τον κ.Τζόνσον ο οποίος λόγω ειλημμένης υποχρέωσης θα αντικατασταθεί από τον κ. Ντάνκαν, ο οποιος ειναι καλύτερος γνωστης του κυπριακού. Αν αποχωρήσει ο κ. Τσαβουσογλου, ο οποιος φρόνισε να ενημερώσει ότι εχει καποια υποχρεωση στις 29 του μήνα, τότε θα σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν παρα πολύ καλά.
Το παρασκήνιο του ακυρωθέντος εγγράφου
Τέλος, επειδη έγινε μεγάλη συζήτηση για τη συνθήκη εγκαθίδρυσης την οποια επιχειρήσε να φέρει μέσα απο το έγγραφό του, δίνοντας ένα συγκεκριμενο περιεχόμενο ο κ. Εϊντε, ως ιδέα δεν την απέρριψε η Λευκωσία, η οποια μάλιστα κατέθεσε και απόψεις για το πως μπορεί να λειτουργήσει αυτή η συνθήκη. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Ιράν, ήταν ενα πολύ καλο παράδειγμα όπως είπε στον ΑΝΤ1 στενός συνεργάτης του πρόέδρου, σημειώνοντας ότι τον ρολο της παρακολούθησης της υλοποίησης της συνθήκης που είχε εφαρμοστεί είχαν αναλάβει τα πέντε μόνιμα μέλη του
Συμβουλίου Ασφαλείας και ένα έκτο μέλος η Γερμανία. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Κυπρο, με τη Λευκωσια να θεωρει απαραδεκτο να γινεται συζήτηση για τον πυλώνα της ασφάλειας που αφορα τη συνταγματική τάξη, αφού ειναι αυτό που ειχαμε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, σύμφωνα με στενο συνεργάτη του προέδρου. Ο οποίος θεωρεί επίσης οτι το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας δεν μπορει να τίθεται με τον τρόπο που το έθεσε ο κ. Έιντε, διασυνδέοντας την εσωτερική με την εξωτερική ασφάλεια. Το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας για την Λευκωσια είναι συμφωνημένο, όπως και τα θέματα αστυνομίας και για τα ομοσπονδιακά οργανα ασφάλειας, όπου η αναλογια ειναι 50-50. Η Λευκωσια ξεκαθαριζει πως, η Κύπρος έχει δικό της στρατό και η ασφαλεια της δεν μπορει να εκχωρηθεί σε εγγυήτριες δυνάμεις. Συνεπώς, το θέμα που πρέπει να συζητηθεί είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων μέχρι να φτάσουμε στον αριθμό μηδέν και το θέμα των εγγυήσεων που πρέπει να καταργηθούν και βεβαίως τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας.
Πηγή: http://ift.tt/2sd5iz4
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου