Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Διάγγελμα ΠτΔ: Σημαντική πρόοδος αλλά όχι υπέρμετρη ευφορία

Share this:

Σημαντική είναι η πρόοδος που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο δεν υπάρχει πρόθεση δημιουργίας κλίματος υπέρμετρης αισιοδοξίας ενόψει των εξελίξεων, τόνισε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Επεσήμανε ότι μεταβαίνει στη Γενεύη με απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών και με θετικό πνεύμα για δημιουργική διαπραγμάτευση έχοντας κατά νου ως πρώτιστο τις ανησυχίες και προσδοκίες του λαού μας.

O ΠτΔ είπε ότι «Παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές σε ουσιώδη ζητήματα που άπτονται θεμελιωδών αρχών της λύσης του Κυπριακού. Πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, το Γενάρη στη Γενεύη . Από τις 9 έως τις 11 του μήνα θα συζητηθούν οι εναπομείνασες πτυχές του Κυπριακού με έμφαση στο εδαφικό και πριν από την πολυμερή διάσκεψη, στις 11 του Γενάρη, αφού κατατεθούν οι χάρτες, θα προχωρήσουμε πλέον στο επόμενο στάδιο του διαλόγου που δεν είναι άλλο από τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών της, αποδεικνύοντας εάν η δημόσια ρητορική της για επιθυμία επίλυσης του Κυπριακού, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πρόταση που θα σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και θα συμβαδίζει με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε επίσης, ότι δηλώσεις και θέσεις με τις οποίες επιχειρείται να επιβληθεί η άποψη της μιας πλευράς επί της άλλης, όχι μόνο δε θα οδηγήσούν σε λύση αλλά θα διαιωνίσουν την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση εις βάρος ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως τυχόν εμμονή σε παρωχημένες ιδέες που δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του κράτους μας, το πιθανότερο είναι πως δεν θα οδηγήσουν σε λύση, με ανεπιθύμητα αποτελέσματα, επαναλαμβάνω, και για τις δύο κοινότητες. Θέλω να τονίσω πως η εκ μέρους μας δημιουργική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα, μόνο εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση της Γενεύης θα έχουν ως κύριο μέλημα τους τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων άλλων. Μεταβαίνουμε στη Γενεύη, με τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων, θέλω να πιστεύω μέσα σε κλίμα ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τη στενή και αγαστή συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, με απόλυτη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα στηρίζοντας τις θέσεις μας σε στέρεο πολιτικό, νομικό και επιστημονικό υπόβαθρο.»

Σε ότι αφορά την μέχρι τώρα διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε την κατοχύρωση των βασικών δικαιωμάτων, την διασφάλιση του δημογραφικού χαρακτήρα και την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια υγιής ομοσπονδία, όπως αυτή καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο.

«1. O κάθε πολίτης θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς κανένα περιορισμό.

2. Ο καθένας θα έχει το δικαίωμα επιλογής του τόπου εγκατάστασης, ενώ διασφαλίζεται το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, ενασκήσεως επαγγέλματος και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπου ο ίδιος επιθυμεί. Παράλληλα, διασφαλίσαμε πως ο δημογραφικός χαρακτήρας της χώρας κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μια μικρή απόκλιση, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, ενώ εισαγάγαμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλίδες, που είναι το πιο σημαντικό ή εξίσου σημαντικό, και που αποτρέπουν την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου στο μέλλον από έξωθεν παρεμβάσεις. Είναι ως αποτέλεσμα της ίδιας διαπραγμάτευσης που ουδείς πλέον αμφισβητεί πως η υπό μετεξέλιξη χώρα θα έχει μία κυριαρχία, τη μία διεθνή προσωπικότητα και τη μία ιθαγένεια, τα οποία συνιστούν τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά μίας υγιούς ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στο διεθνές δίκαιο.»



Παράλληλα, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης για το 2016. Για την οικονομία, ανέφερε ότι με σκληρή δουλειά αλλά και τις θυσίες του λαού, η Κύπρος πέτυχε να ανατρέψει όλες τις προβλέψεις και να βγει πιο δυνατή από το μνημόνιο.

«Κάνοντας έναν απολογισμό του έτους που πέρασε δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίηση μου που μαζί καταφέραμε, Πολιτεία και πολίτες, να ξεπεράσουμε σημαντικά προβλήματα και να θέσουμε ακόμη πιο γερά θεμέλια για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος. Σήμερα, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ακηδεμόνευτοι το μέλλον μας, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς την επιτήρηση τρίτων. Καταφέραμε αυτό που πρέπει να είναι αυτονόητο για κάθε σύγχρονη χώρα, να καλύπτουμε μόνοι μας τις δικές μας ανάγκες. Όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι βγαίνουμε πιο δυνατοί από την οικονομική κρίση που μας έφερε πριν τρία σχεδόν χρόνια στο χείλος της ολικής καταστροφής. Με τη στήριξη και συνεργασία πολιτικών δυνάμεων, κοινωνικών φορέων και πάνω απ’ όλα τη δική σας συνεργασία, ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές, ενώ η ανάπτυξη σταθεροποιείται στο 3%, που αποτελεί έναν από τους πλέον υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, στην κοινωνική πολιτική του κράτους, στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, την προώθηση της νομοθεσίας για πάταξη της διαφθοράς και τις προσπάθειες για εισαγωγή του γενικού σχεδίου υγείας με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών προς όφελος του συνόλου του λαού.

Η Πολιτεία πρόσθεσε μπορεί να ανταποκριθεί με περισσότερη αποφασιστικότητα στη λαϊκή απαίτηση για αλλαγή και εκσυγχρονισμό των θεσμών. Κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση να εργαστούν για ένα σύγχρονο κράτος απαλλαγμένο από τα βαρίδια και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ευχήθηκε το 2017 να αποτελέσει έτος κατά τη διάρκεια του οποίου θα μετατρέψουμε τις εσωτερικές έριδες σε ενότητα, το μηδενισμό σε δημιουργικότητα και να γιορτάσουμε την επανένωση της πατρίδας μας. 



Διαβάστε περισσότερα → http://ift.tt/2iQ3QJL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος