Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΕΕ: Επενδύει σε θετικό κλίμα στη Γενεύη - Στοχεύει σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης

Share this:

Στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό επενδύουν Βρυξέλλες και Μαλτέζικη Προεδρία, προσβλέποντας στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος που θα επιτρέπει τη παραχώρηση νέων δώρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς το καθεστώς Ερντογάν.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, στο επίκεντρο της Κομισιόν αλλά και της Μάλτας που αναλαμβάνει αύριο τη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται η έναρξη διαβουλεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας, προς τα τέλη Ιανουαρίου και υπό το φως των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει από τα κράτη-μέλη να ανάψουν πράσινο φως για την έναρξη διαβουλεύσεων προς αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης, ενώ οι 28, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαν καλωσορίσει από τον περασμένο Μάρτιο τις εξελίξεις.

Ωστόσο και στη περίπτωση αυτή δεν λείπουν τα προβλήματα.

Η Τουρκία δεν εφαρμόζει καν την υφιστάμενη Τελωνειακή Ενωση με τη Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για τη προσπάθεια που καταβάλλεται για αναβάθμισή της και συνεπώς για επιβράβευση του καθεστώτος Ερντογάν.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Λευκωσία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις κινήσεις που δρομολογούνται και αναμένεται να επιδιώξει κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες, που θα κατοχυρώνουν τα συμφέροντά της.

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας, αποτελεί «ύψιστη απαίτηση» του Ταγίπ Ερντογάν.

Η υφιστάμενη Τελωνειακή Ενωση, που τέθηκε σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995 καλύπτει μόνο βιομηχανικά προϊόντα και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα.

Με την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης, στόχος του Ερντογάν είναι η επέκτασή της στο σύνολο των γεωργικών προϊόντων, με τη προσθήκη επίσης των τομέων των υπηρεσιών, των μεταφορών και των δημοσίων συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι η αξία των διμερών εμπορευματικών συναλλαγών Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας ανέρχεται σε 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ με την αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ενωση, εκτιμάται ότι τα ποσά αυτά θα εκτοξευτούν προς όφελος της Αγκυρας.

παραχώρηση νέων δώρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς το καθεστώς Ερντογάν.

Η προσοχή στη Γενεύη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Προεδρεύουσα Μάλτα επιδιώκουν θετικό κλίμα.

Στοχεύουν σε ανταλλάγματα για την Τουρκία: έναρξη διαβουλεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Παραμένουν τα προβλήματα

- Η Τουρκία δεν εφαρμόζει την υφιστάμενη Τελωνειακή Ενωση με τη Κυπριακή Δημοκρατία

- Ερωτηματικά για τη προσπάθεια που καταβάλλεται για αναβάθμισή της

- Η Λευκωσία αναμένεται να επιδιώξει ασφαλιστικές δικλείδες, που θα κατοχυρώνουν τα συμφέροντά της

Τελωνειακή Ένωση ΕΕ - Τουρκίας

- Σε ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου 1995

- Καλύπτει μόνο βιομηχανικά προϊόντα και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα

- Στόχος του Ταγίπ Ερντογάν η επέκτασή της στο σύνολο των γεωργικών προϊόντων, με προσθήκη των τομέων υπηρεσιών, μεταφορών και δημοσίων συμβάσεων




Διαβάστε περισσότερα → http://ift.tt/2ijmsoG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος