Η αποκατάσταση και αναδόμηση του ιστορικού κτηρίου του Παγκυπρίου Γυμνασίου γίνεται μέσα στα αποδεκτά από διεθνείς συμβάσεις όρια και προδιαγραφές, με πλήρη σεβασμό στην ιστορική του φυσιογνωμία και με τις λιγότερες δυνατές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία επίσης σημειώνεται ότι το έργο ύψους €8 εκατ. αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.
Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει το κοινό για τη διαδικασία και το ιστορικό του έργου, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα και ανακοινώσεις γύρω από τα έργα κτηριακής αναβάθμισης του Παγκυπρίου.
«Η απόφαση για την κτηριολογική ανακαίνιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου λήφθηκε μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες και επί τόπου επισκέψεις εμπειρογνωμόνων για διαπίστωση της κατάστασης του σχολείου», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι «ως γνωστό, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1812, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά κτηριακά και λειτουργικά προβλήματα».
«Παρά τις μεμονωμένες κατά καιρούς προσπάθειες, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει ολοκληρωμένη προσπάθεια για συνολική και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων αυτών», συμπληρώνεται.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας «η οριστικοποίηση των σχεδίων και η έναρξη των εργασιών αναβάθμισης τους σχολείου έγινε μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τη σύμφωνη γνώμη σχεδόν του συνόλου τους».
Προστίθεται ότι «οι κατά καιρούς περιορισμένες αντιδράσεις μικρής ομάδας ατόμων κάτω από την παρότρυνση της ‘Επιτροπής Προάσπισης του Παγκυπρίου Γυμνασίου’, δεν είναι εμπεριστατωμένες, στερούνται επιστημονικής βάσης και ως εκ τούτου είναι αδικαιολόγητες και δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και αναστάτωση».
Αναφέρεται ότι το κονδύλι για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του σχολείου ανέρχεται σε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ καθώς και ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σε εξέλιξη έργο του ΥΠΠ, γεγονός που αποτελεί ένδειξη του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για το πιο ιστορικό σχολείο της Κύπρου».
Διευκρινίζεται ακόμη ότι «τα έργα αποκατάστασης του κτηρίου εκτελούνται σε συνεργασία με τον εργολάβο του έργου, υπό την εποπτεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΠ».
«Η διαχείριση του θέματος της πιθανής ύπαρξης αρχαιοτήτων στον χώρο του σχολείου γίνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα του κράτους, το Τμήμα Αρχαιοτήτων», σημειώνεται.
Συγκεκριμένα, επεξηγείται, «από την πρώτη μέρα των εργασιών και καθ’ όλη τη διάρκειά τους, το Τμήμα παρακολουθεί το έργο με εκπρόσωπό του στους χώρους του εργοταξίου», ενώ στο Τμήμα Αρχαιοτήτων έχουν αποσταλεί όλες οι πληροφορίες που έφτασαν στο Υπουργείο για την πιθανή ύπαρξη αρχαιοτήτων στον χώρο.
«Η αποκατάσταση και αναδόμηση του ιστορικού κτηρίου γίνεται μέσα στα αποδεκτά από διεθνείς συμβάσεις όρια και προδιαγραφές, με πλήρη σεβασμό στην ιστορική του φυσιογνωμία και με τις λιγότερες δυνατές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις», σημειώνεται. Το έργο, προστίθεται, «ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019».
Διευκρινίζεται παράλληλα ότι «οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου στοχεύουν αποκλειστικά στην εξασφάλιση των απαιτούμενων επιπέδων ασφάλειας και στη βελτίωση της λειτουργικότητάς του».
Το Υπουργείο Παιδείας «μοιράζεται με το κοινό την εκτίμηση και σεβασμό για το Παγκύπριο Γυμνάσιο και συμμερίζεται την αγωνία του για την ανάγκη διασφάλισης της καταλληλότερης συντήρησης και διατήρησης του παλαιότερου και με την πιο λαμπρή προσφορά στα ελληνικά γράμματα σχολείου».
Παράλληλα, αναφέρεται, «μετά και από την εκπόνηση μελέτης από την ειδική επιτροπή που συστάθηκε για την ενίσχυση του σχολείου, το ΥΠΠ λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για ανάδειξη της συμβολής του σχολείου στα ελληνικά γράμματα και για αναβάθμιση της πνευματικής του προσφοράς».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: http://ift.tt/2soyYcs
June 13, 2017 at 06:00PM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου