Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Εγκαινιάστηκε το 'Τραπέζι της ‘Ενωσης', του Πάφος 2017

Share this:



Πραγματοποιήθηκαν, χθες το απόγευμα τα εγκαίνια της εγκατάστασης “Το τραπέζι της Ένωσης” , στο Χάνι του Ιμπραήμ από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος. 

Εμπνευσμένοι από τη σημασία που είχε το Χάνι, για δεκαετίες, ως κέντρο συναναστροφής και εμπορίου, οι Βρετανοί καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί Anthony Heywood και Uwe Derksen, μαζί με εθελοντές και ανερχόμενους καλλιτέχνες, επέλεξαν να τοποθετήσουν εκεί το “Τραπέζι της Ένωσης”. 

Το Τραπέζι- Εγκατάσταση αποτελεί συνέχεια μιας διαρκούς και διεθνούς παρέμβασης των δύο καλλιτεχνών υπό τον γενικότερο τίτλο Tabula Fortis. 

Στην Πάφο, το “Τραπέζι” κατασκευάστηκε από ξύλα που έχουν συλλεχθεί από εγκαταλειμμένα κτήρια από όλη την Κύπρο και κομμάτια από την πράσινη γραμμή καθώς και την σκηνή του υπο- ανακαινισμένου Μαρκιδείου θεάτρου.

Δεκάδες άνθρωποι δούλεψαν εθελοντικά για την αποπεράτωση του Τραπεζιού- Εγκατάσταση, μεταξύ άλλων μαθητές της Τεχνικής Σχολής Πάφου του Τμήματος Ξυλουργικής και Επιπλοποιίας τους οποίους συντόνιζαν οι Ανδρέας Στεφάνου και Στέφανος Σάββα, υπό την αιγίδα του Διευθυντή τους Θεόδωρου Ηλία. 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού της ΠΠΕ Πάφος 2017, Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέφερε πως το “Τραπέζι της Ένωσης”, είναι πλέον ένα σημείο αναφοράς.

Το έργο αυτό συνέχισε, από την εποχή της διεκδίκησης του χρίσματος της ΠΠΕ, αποτέλεσε μια σημαντική παράμετρο  για να κερδίσει η Πάφος τον τίτλο της ΠΠΕ.

 Ακολούθως ο κ. Πατσαλίδης μετέφερε την εμπειρία του, ότι και στις τρεις αξιολογήσεις στις Βρυξέλλες από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, αυτό που έβαζε πάντα  ως προτεραιότητα και που  οι Ευρωπαίοι όμως,  έδειχναν ιδιαίτερη ευαισθησία, ήταν η διαμόρφωση αυτού του χώρου.

Θεωρήθηκε  σημείωσε, ότι το Χάνι του Ιμπραήμ, μπορεί να αποτελέσει πηγή έλξης για τη ζωή του παραμελημένου κέντρου της Πάφου, αλλά και τη συνέχιση μιας πολιτιστικής δραστηριότητας. 

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του Οργανισμού της ΠΠΕ Πάφος 2017 ανέφερε πως το  “Τραπέζι της Ένωσης” έχει ένα δικό του συμβολισμό, το τραπέζι ως ένας χώρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν, να συζητήσουν και γύρω από την στρογγυλή αυτή τράπεζα να γλεντήσουν και να χαρούν, να μεταφέρουν το μήνυμα της επίλυσης του προβλήματος μας, αλλά και το μήνυμα της ειρήνης.

Έτσι λοιπόν η Πάφος, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα αποκτά ξανά ένα σημείο αναφοράς, κατέληξε. 

Από την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας, δήλωσε πως το έργο που εγκαινιάζεται, είναι ένα σύμβολο ειρήνης και συνεργασίας των ανθρώπων και δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο χώρο για να τοποθετηθεί από το νεοανακαινισμένο Χάνι του Ιμπραήμ, σε ένα χώρο όπου Ε/κ  και Τ/κ  ήταν οι χρήστες από το 1862 που ξεκίνησε η λειτουργία του, δηλαδή πριν από 160 χρόνια, όπως είπε.

Το Χάνι του Ιμπραήμ, το οποίο φιλοξενεί πλέον το Τραπέζι της Ένωσης, αποτελεί, σημείωσε,  ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη μας, ένα έργο για το οποίο ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί να αισθάνεται περήφανος. 

Σημειώνεται πως ο  σχεδιασμός του έργου άρχισε από το 2015 και πλέον θα παραμείνει εκεί, θέτοντας τη σφραγίδα της ΠΠΕ και την παρακαταθήκη της για το μέλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Πηγή: SigmaLive Τοπικές Ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος