Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Κύριο και καίριο θέμα στο Κραν Μοντανά οι Εγγυήσεις, τόνισε ο ΠτΔ

Share this:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι δεν καταφέραμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της επίλυσης του Κυπριακού, κατά τη διάρκεια όμως των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, πετύχαμε όπως "το θέμα των εγγυήσεων, των επεμβατικών τάχα δικαιωμάτων και της παρουσίας του κατοχικού στρατού να αναδειχθεί ως το καίριο και κύριο θέμα συζήτησης προκειμένου να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού".
 
Σε ομιλία του κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Αντίστασης και Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, ακόμη, ότι "με την πρόσφατη παρουσία μας στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, παρά το γεγονός πως δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, πετύχαμε παρά ταύτα μέσα από τις προσπάθειες όλων να θέσουμε τον πυρήνα του κυπριακού ζητήματος στο επίκεντρο των συζητήσεων".
 
Δήλωσε βέβαιος ότι "αν επιτέλους κατορθώσουμε να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα, αν κατορθώσουμε να απαλλαγούμε από την επιρροή της Τουρκίας, είμαι βέβαιος ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά, μπορεί να συνδημιουργήσουμε όπως και στο παρελθόν".
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "κάποια τραύματα από την αφροσύνη μας θα τα πληρώσουμε, αλλά τουλάχιστον θα νιώθουμε ως πραγματικά ανεξάρτητη χώρα ότι μπορούμε να  έχουμε προοπτική".
 
Είναι για αυτό, συνέχισε, "που αποδίδω μεγάλη σημασία στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μηδενός εξαιρουμένου, να δούμε πώς δημιουργούμε συνθήκες που πέρα και πάνω από την απαλλαγή μας από τα κατοχικά στρατεύματα, εγγυητικά δικαιώματα ή εγγυήσεις, σε ένα σύγχρονο κράτος, να πετύχουμε και όσον αφορά τις εσωτερικές δομές τουλάχιστον μια λύση που να εδράζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο".
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: "Δηλώνουμε πρόθυμοι να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνεχίζοντας τις προσπάθειες μας, προκειμένου να επιτευχθούν εκείνες οι συνθήκες, που τερματίζοντας την απαράδεκτη κατοχή και επανενώνοντας την πατρίδα μας, θα δημιουργούν ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".
 
Αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε και στην οικονομική κρίση που βίωσε ο τόπος, με την επισήμανση ότι επρόκειτο για "δύσκολη, αλλά επιτυχής προσπάθεια", που είχε ως αποτέλεσμα "να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση, και να αναδιαρθρώσουμε το κράτος, στηρίζοντας το μέλλον μας σε πιο παραγωγικούς θεσμούς".
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι "η οικοδόμηση ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και ισχυρού κράτους, στο οποίο οι πολίτες θα ευημερούν, δίνει τη δυνατότητα μιας πιο αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, πέραν από τις όποιες δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, οικονομικές και άλλες από τρίτους".
 
Όπως είπε, "και αν είμαστε σήμερα εδώ είναι γιατί ακριβώς υπήρξαν κάποιοι που αντιστάθηκαν, κάποιοι που με τη ζωή τους έδωσαν το δικαίωμα στους επόμενους να αγωνίζονται για την ελευθερία, για την αποκατάσταση πάντα των δημοκρατικών θεσμών και για την απελευθέρωση της πατρίδας μας".
 
Δραττόμενος της ευκαιρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην παράδοση στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Βουλή των Ελλήνων, αντίγραφου του Φακέλου της Κύπρου και ευχαρίστησε προσωπικά την πρώην Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον νυν Πρόεδρο, Νικόλαο Βούτση και τους Προέδρους της κυπριακής Βουλής, τον τέως, Γιαννάκη Ομήρου και τον νυν, Δημήτρη Συλλούρη, για την πράξη αυτή, που τελικά έγινε κατορθωτή.
 
Σημείωσε ότι "η πράξη αυτή, συνιστά ένα ακόμη σημαντικό βήμα αντίκρισης της Ιστορίας μας, της αλήθειας μας και ως τέτοιο, αποτελεί μία σαφή προσπάθεια κάθαρσης".
 
"Σήμερα, 43 χρόνια μετά κάναμε τεράστια βήματα και το αποδείξαμε στην πράξη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ για την ανέγερση  του μνημείου, με έξοδα του κράτους, ανέφερε ότι «καταφανώς μαρτυρεί την αναγνώριση της θυσίας των ηρώων της Αντίστασης από την Πολιτεία".
 
Αναγνωρίζεται, είπε, "η θυσία όλων εκείνων που αντιστάθηκαν όταν ο πραξικοπηματικός παραλογισμός επεδίωξε να κυριαρχήσει στον τόπο, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, κάθε δημοκρατική αρχή και κάθε στοιχείο σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια".
 
Συνέχισε λέγοντας ότι το μνημείο που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Μάρω Παρτζίλη, "θα γίνει το σύμβολο αυτοθυσίας όσων αντιστεκόμενοι προασπίστηκαν το Προεδρικό Μέγαρο, το σύμβολο της νομιμότητας, τον χώρο, στον οποίο δόθηκε η πιο σκληρή  και αιματηρή αδελφοκτόνα μάχη στις 15 Ιουλίου του 1974".
 
Παράλληλα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "το μνημείο κρατώντας πλέον άσβεστη τη μνήμη και την αυτοθυσία τους, θα γίνεται ο φάρος που θα υπενθυμίζει, τόσο στις παρούσες όσο και τις μέλλουσες γενεές, πάντοτε το χρέος που μας άφησε παρακαταθήκη η θυσία τους, αλλά και το δίδαγμα της Ιστορίας που προκύπτει μέσα από εγκληματικές ενέργειες όπως το προδοτικό πραξικόπημα του 1974, και ιδιαίτερα του τραγικού συνεπακόλουθου, της τουρκικής εισβολής".
 
Σημείωσε ότι "διασφαλίσαμε -με την συμβολή όλων- την παραμονή μας σε αυτό τον τόπο, κατακτήσαμε τη θέση μας στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε δημιουργικό ρόλο στην περιοχή μας και αναλογιζόμενοι τη θυσία όλων των ηρώων του τόπου, είναι η ώρα που πρέπει να οικοδομήσουμε ακόμη πιο ισχυρά τα εσωτερικά μας τείχη, για θωράκιση της πατρίδας μας".
 
"Είναι η ώρα που, μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση, πρέπει να εγείρουμε ισχυρή την απάντηση μας σε όσους αναζητούν ρωγμές στην εθνική μας θέση", σημείωσε, τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέθεσε στεφάνι τόσο στο μνημείο όσο και στις στήλες με τα ονόματα όσων έπεσαν αντιστεκόμενοι στην ΕΟΚΑ Β’ προ του πραξικοπήματος, όσων έπεσαν κατά το πραξικόπημα και τους πεσόντες θύματα.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καταρτισμού και Τήρησης του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης, Γιώργος Λουκά, σε χαιρετισμό του, είπε οφειλόμενο χρέος έχει οδηγήσει τα βήματά μας στον ιερό αυτό χώρο για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο προορίζεται να δηλώνει την πρέπουσα τιμή προς την αντίσταση του ελληνισμού της Κύπρου προς την κάθε είδους καταπίεση και βία που εκδηλώθηκαν εις βάρους του από δικούς μας και ξένους.
 
Σε δικό του χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φυλακισμένων και Εξορισθέντων Ελλάδας 1967 – 1974, Βαγγέλης Φράγκος είπε ότι οφείλουμε να περιφρουρούμε τα κεκτημένα και να είμαστε σε επαγρύπνηση για τους σύγχρονους εχθρούς της δημοκρατίας.
 
Παρόντες ο Πρόεδρος της Βουλής, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, σωματείων, φορέων και συγγενείς των ηρώων.
 
Η εκδήλωση άρχισε με δέηση από τον Μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο.
 
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων. Αρχή με τους δολοφονηθέντες από την ΕΟΚΑ Β’ αντιστασιακούς πριν το πραξικόπημα, έπειτα με τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και τέλος με τους πεσόντες θύματα.
 
Στο χώρο της εκδήλωσης ποδηλάτες του σωματείου "Χαράλαμπος Πεττεμερίδης" έφεραν φλόγα από το Θρονί και τον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ και δρομείς του ιδίου σωματείου φλόγα από τα Φυλακισμένα Μνήματα και άναψαν δύο δάδες δεξιά κι αριστερά του μνημείου.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που ήταν σκεπασμένο με σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Μητροπολίτη Πάφου.
 
 Άγημα της Εθνικής Φρουράς απέτησε τιμές ενώ φιλαρμονική της Αστυνομίας παιάνιζε, μεταξύ άλλων, συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Λάγιου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο.

Προηγήθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη χορωδία του Δήμου Έγκωμης η οποία τραγούδησε τους μελοποιημένους από τον Μάριο Τόκα, στίχους του Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος έγραψε: "Να `τος, περνάει αλύγιστος, λαός της δικαιοσύνης, και πάει να σπείρει όλη τη γης με στάρι κι άστρα ειρήνης…"



Πηγή: http://ift.tt/2tA6qc3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος