Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ: Η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε αριθμούς

Share this:

«Η καταστροφή πολιτιστικών αγαθών, ανεξάρτητα σε ποιό λαό ανήκει, είναι καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της ανθρωπότητας». Αυτό αναφέρει το προοίμιο της διεθνούς σύμβασης της Χάγης του 1954 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες συρράξεις.

20 Ιουλίου 1974, η απαρχή ενός μακροχρόνιου δράματος με πολύπλευρες καταστροφές που επικύρωσε τη βαρβαρότητα του Αττίλα. Νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι αλλά και ο «βιασμός» της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου που κατάφερε να επιβιώσει στο πέρασμα αιώνων.

Επιδεικνύοντας ένα ατέρμονο μίσος λεηλάτησαν, βεβήλωσαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά εκκλησίες, μοναστήρια ενώ σχεδόν όλα τα ελληνοορθόδοξα νεκροταφεία έχουν συληθεί. Από τα χέρια των κατακτητών δε γλίτωσαν ούτε αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Έχουν γίνει παράνομες ανασκαφές και καλλιτεχνικοί θησαυροί έχουν κλαπεί από μουσεία, καθώς και ιδιωτικές συλλογές, κι έχουν πωληθεί στο εξωτερικό.

Η ασέβεια προς τον πολιτισμό σε αριθμούς

Σύμφωνα με στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και υπολογισμούς της Κυπριακής Αστυνομίας:

  • Περισσότερες από 500 Ελληνορθόδοξες εκκλησίες και ξωκλήσια καθώς και 17 μοναστήρια σε πόλεις και χωριά των κατεχομένων περιοχών έχουν λεηλατηθεί, γίνει επίτηδες αντικείμενα βανδαλισμού και σε μερικές περιπτώσεις κατεδαφιστεί.
    • περισσότερες από 133 εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια έχουν βεβηλωθεί,
    • 77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά,
    • 28 χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως αποθήκες, κοιτώνες ή νοσοκομεία,
    • 13 χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή αχυρώνες.
  • Άγνωστο πού βρίσκονται τα εκκλησιαστικά κειμήλια αυτών των ναών, περιλαμβανομένων άνω των 15,000 φορητών εικόνων.
  • Άνω από 60,000 αρχαία αντικείμενα έχουν παράνομα μεταφερθεί σε ξένες χώρες σ’ όλο τον κόσμο από το 1974. Οι πιο σημαντικές και ανεκτίμητες εικόνες περιήλθαν στην κατοχή οίκων δημοπρασίας και πωλήθηκαν παράνομα από εμπόρους τέχνης στο εξωτερικό.
  • Λόγω της τουρκικής εισβολής, όλες οι νόμιμες αρχαιολογικές αποστολές στις επαρχίες Αμμοχώστου, Κερύνειας και Μόρφου είχαν διακοπεί.
  • Υπάρχουν αναφορές ότι όλα τα αντικείμενα που εκτίθεντο σε μουσεία στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και όλο το μη καταχωρημένο υλικό στις αποθήκες ξένων αρχαιολογικών αποστολών επίσης λεηλατήθηκαν κι εξήχθησαν παράνομα στο εξωτερικό.

Χρόνια τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία δίδει αγώνα για να επιστραφούν στο νησί οι εκατοντάδες εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και διάφορα αρχαιολογικά κειμήλια που έχουν φύγει από την Κύπρο. Κάποιες από τις «μάχες» δικαιώθηκαν ενώ επιχειρείται και η μερική επούλωση μίας άλλης «πληγής», της συντήρησης και αναστήλωσης εκκλησιών και μοναστηριών.

Παρόλα αυτά η εικόνα που αντικρίζει κανείς στα κατεχόμενα μέρη παραμένει αποκαρδιωτική και τα σημάδια του «βιασμού» είναι ορατά…

Παραθέτουμε χάρτη με κάποιους από τους ναούς/ μοναστήρια/ αρχαιολογικούς χώρους που «παραδόθηκαν» στα χέρια του κατακτητή

Για μεγέθυνση του ΧΑΡΤΗ και ευκολότερη Περιήγηση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Πηγές: Τμήμα Αρχαιοτήτων / Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου / Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων / Υπουργείο Εξωτερικών / «Φιλελεύθερος» / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΤΠ

The post ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ: Η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε αριθμούς appeared first on Cyprus Times.



Πηγή: http://ift.tt/2uLFmvx

July 20, 2017 at 11:25AM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος