Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Συστάσεις αρμοδίων εναντίον του καύσωνα

Share this:

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ συστήνεται αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως, αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων, προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής, καθώς και αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχει υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

Παράλληλα, συστήνεται όπως οι πολίτες προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους.

Συστήνεται η πρόσληψη άφθονων υγρών ,κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, η αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα,  με περιορισμό των λιπαρών.

Την ίδια ώρα καλό θα είναι οι πολίτες να κάνουν συχνά ντους.

Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται όλα τα άτομα άνω των 65 ετών,  όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.α., όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους  παίρνουν φάρμακα για  τα χρόνια νοσήματα τους, άτομα με αναπηρίες, βρέφη και μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνονται ο δυνατός πονοκέφαλος, η ατονία, το αίσθημα καταβολή, η τάση για λιποθυμία, η πτώση αρτηριακής πίεσης, η ναυτία, οι εμετοί, η ταχυπαλμία.

Η αυξημένη θερμοκρασία σώματος, οι σπασμοί, οι εμετοί, οι διάρροιες, η διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, η απουσία εφίδρωσης, πιθανό έμφραγμα μυοκαρδίου, αποτελούν κλινικές εκδηλώσεις θερμοπληξίας.

Μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση θερμικής εξάντλησης


Σε περίπτωση υποψίας ότι κάποιος υποφέρει από θερμική εξάντληση θα πρέπει αυτός ή αυτή να ξεκουραστεί σε ένα δροσερό μέρος, ιδανικά σε ένα δωμάτιο με κλιματισμό ή αν αυτό δεν είναι δυνατό σε ένα σκιερό μέρος, να πιει υγρά όπως νερό ή ένα αναψυκτικό ποτό. Να λαμβάνει υγρά σταδιακά μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Δεν θα πρέπει το άτομο αυτό να καταναλώσει ποτά με αλκοόλ ή καφεΐνη, διότι μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της αφυδάτωσης.

Συστήνεται επίσης να χρησιμοποιείται δροσερό νερό, όχι όμως κρύο, στο δέρμα του.

Εάν είναι εφικτό, θα πρέπει να κάνει ένα δροσερό ντους ή μπάνιο, αλλιώς, να φορέσει μια μπλούζα που έχει βραχεί με δροσερό νερό.

Τα ρούχα του θα πρέπει να είναι χαλαρά και θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αναπνέει ελεύθερα.             

Εάν το άτομο είναι ξαπλωμένο σε κρεβάτι, αφού αφαιρεθούν τα ρούχα του μπορεί να σκεπαστεί με βρεγμένο με δροσερό νερό σεντόνι και να ενεργοποιηθεί ανεμιστήρας προς την κατεύθυνση του.

Το βρεγμένο σεντόνι πρέπει να ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα μέχρι η θερμοκρασία στόματος μετρηθεί θερμοκρασία στόματος κάτω από 37, 2 βαθμούς Κελσίου.

Συστήνεται επίσης όπως κληθεί ασθενοφόρο στο 112.

Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα για μικρά παιδιά και βρέφη


Παράλληλα, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας προτρέπουν τους γονείς με μικρά παιδιά ή/και βρέφη να φροντίζουν για την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων προστασίας των παιδιών/βρεφών από τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται ανά περιόδους:

Συστήνεται η «αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως κυρίως μεταξύ των ωρών 11 π.μ. - 4 μ.μ. και αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής με τη χρήση καπέλου, ομπρέλας».

Η αποφυγή εντόνου παιγνιδιού και άσκησης, ιδιαίτερα σε μέρη που καταγράφεται υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

Συστήνεται επίσης «ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των παιδιών. Συστήνεται η πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, και άφθονων λαχανικών και φρούτων, με περιορισμό των λιπαρών».

Τα παιδιά πρέπει να κάνουν συχνά χλιαρά ντους.

Συνιστάται «η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής».

«Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης», προστίθεται.

Σε τέτοιες περιπτώσεις «καλό είναι τα παιδιά/βρέφη να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση ή το παιγνίδι, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Καλούνται οι πολίτες να μην αφήνουν «ποτέ βρέφη/παιδιά στο αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει επικίνδυνα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, ακόμα κι αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά».

Πηγή: ΓΤΠ



Πηγή: http://ift.tt/2tAdWEq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος