Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Στ.Μαλάς: Ο ΠτΔ παλινδρομεί και ακροβατεί στο Κυπριακό

Share this:

«Ανεξάρτητη υποψηφιότητα η οποία θα αγκαλιάζει πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους», ετοιμάζεται να καταθέσει ο Σταύρος Μαλάς, όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του στις Τομές στα Γεγονότα.

Σε μια εμφάνιση εφ' όλης της ύλης ο υποψήφιος που προκρίνει η Κ.Ε του ΑΚΕΛ, ως το άτομο που θα στηρίξει στις Προεδρικές Εκλογές του 2018, άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με το Κυπριακό, την Οικονομία, τη Διακυβέρνηση αλλά και τα χαρακτηριστικά όσων θα επιλεγούν να τον πλαισιώσουν στην Κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογής.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Μαλά, «είναι απόλυτο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διεκδικήσει τις Προεδρικές Εκλογές, όπως επίσης ρόλο και λόγο στην πολιτική σκηνή». «Κριτήριο», τόνισε, «δε θα πρέπει να είναι η περίοδος απουσίας του». Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τα χρόνια απουσίας του από την πολιτική σκηνή, επεσήμανε ότι πάντα είχε άποψη και τη δημοσιοποιούσε με κάθε ευκαιρία τα χρόνια αυτά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι κριτήριο θα πρέπει να είναι η πολιτική αξιοπιστία του καθενός.

 Δεν θεωρεί τον εαυτό του ως δεύτερη ή ακόμα και τρίτη επιλογή του ΑΚΕΛ καθώς η επιλογή, όπως λέει, δεν επιβάλλεται από την ηγεσία, είναι μια σύνθετη επιλογή στην οποία συμμετέχουν και οι πολίτες. Η βάση, όπως είπε, ανάγκασε το ΑΚΕΛ να στραφεί στη δική του υποψηφιότητα, κάτι που θεωρεί ως απόλυτα υγιές.

Στον κίνδυνο να θεωρηθεί η υποψηφιότητά του ως επανάληψη των εκλογών του 2013, ο κ. Μαλάς επισημαίνει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης διεκδίκησε 4 φορές την προεδρία ενώ ο κ. Λιλλήκας είναι για ακόμα μια φορά υποψήφιος. «Στην πολιτική διαδικασία για να μπορεί να επαναδιεκδικήσεις πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Δεν θα πρέπει να καταθέτεις μετοχές του παρελθόντος που δεν έχουν σήμερα αξία. Κύριο συστατικό η αξιοπιστία και η ειλικρίνεια»

Κυπριακό

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, το κύριο πρόβλημα στο Κυπριακό για την ε/κ πλευρά, είναι η αδυναμία στο να καταφέρει να πείσει. «Δεν είναι το πλαίσιο λύσης το πρόβλημα», επεσήμανε με νόημα.

«Η τουρκική αδιαλλαξία ευθύνεται για τη μη λύση, ξεκαθαρίζει, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι, «η επιμονή της Τουρκίας στη διατήρηση εγγυήσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». 

Δεν θεωρεί αρκετό ωστόσο το να επιρρίπτει κανείς στην Τουρκία ευθύνη την οποία ωστόσο δεν θα συμμερίζεται ο διεθνής παράγοντας.  

«Θα πρέπει να μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τουρκική αδιαλλαξία ως εργαλείο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε πραγματικό κόστος στην Τουρκία». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, το καταφέραμε μια μόνο φορά, με την ένταξή μας στην ΕΕ.

«Βασικός πυλώνας της πολιτικής στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι η σταθερότητα και η επιμονή στο να επιζητείς τη λύση. Θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίσει συμμάχους και να πείθει ότι δεν παλινδρομεί, δεν ακροβατεί».

Κατηγόρησε μάλιστα ευθέως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι το τελευταίο διάστημα δεν πείθει, γιατί ακριβώς ακροβατεί και παλινδρομεί από τις θέσεις του, γεγονός που δημιουργεί αίσθημα αναξιοπιστίας στο διεθνή παράγοντα.  

Οικονομική φιλοσοφία

Θα ακολουθήσει όπως είπε ένα σύνθετο οικονομικό μοντέλο με σύνθετες πολιτικές όχι όμως φιλελεύθερες.

Ως γνώμονα θα έχει «μια σύγχρονη κεντροαριστερή πολιτική στη βάση σύγχρονου σοσιαλιστικού προγράμματος». Όπως υποστηρίζει, είναι ενάντια στην ευκαιριακή ανάπτυξη, πιστεύει στην αξιοποίηση του ανθρώπου και είναι λάτρης της καινοτομίας, της επένδυσης στην έρευνα, την επιστήμη την παιδεία, τη μόρφωση. Πιστεύει όπως λέει στις κοινωνίες που δημιουργούν πανεπιστήμια-ατμομηχανές οικονομικής πολιτικής. Αυτές οι οικονομίες έχουν επιβιώσει από την κρίση, τόνισε. 

Κάνει λόγο για αποτελεσματικό κράτος, δεν αρνείται τον εκσυγχρονισμό, το δικαίωμα των ημικρατικών οργανισμών να κάνουν συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα αν χρειαστεί, αλλά δεν υιοθετεί τις πολιτικές "μαύρο-άσπρο", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. "Δεν μπορεί το κράτος να μπαίνει σε μια ταμειακή και καθαρά λογιστική προσέγγιση στα ζητήματα αυτά". 

Θα αξιοποιήσει στην Κυβέρνηση άτομα που θα είναι πρωτίστως ικανά, ειλικρινείς και με επαρκή γνώση, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πάρει λίστες από το ΑΚΕΛ.

Καλεί τους πολίτες να κοιτάξουν πέρα από πολιτικές βιτρίνες, να παραμερίσουν τον τυχοδιωκτισμό και να διακρίνουν τις σωστές πολιτικές που εδράζονται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και να ψηφίσουν με το κριτήριο αυτό.



Πηγή: http://ift.tt/2uRXuTz

July 24, 2017 at 10:10PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος