Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Απογοητεύσεις 2017–Προσδοκίες 2018: Ας είμαστε πανέτοιμοι, με δόρυ την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας     

Share this:



Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος

Αναμφίβολα, τo 2017 άφησε πίσω του τραυματικές αναμνήσεις με τα πλείστα νοικοκυριά σε δεινή οικονομική κατάσταση, τους θεσμούς βαθύτατα τραυματισμένους και το Κυπριακό σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ωστόσο, κάπου-κάπου ξεπρόβαλαν ακτίδες φωτός στις οποίες η κοινωνία εναποθέτει τις ελπίδες της για οικοδόμηση ενός ελπιδοφόρου αύριο. 

Απογοητεύσεις                                                                                                                   

– Πέντε χρόνια μετά την οικονομική τραγωδία, οι ένοχοι και οι συνένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι κλονίζοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτειακούς θεσμούς.

– Η αδυναμία της Πολιτείας και των κομμάτων να συμβάλουν καταλυτικά στην αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής αλλά και της εξυγίανσης του δημόσιου βίου αποτελεί μαύρη κηλίδα για το πολιτικό σύστημα.                                                                                         – Η δεσπόζουσα θέση του Κυπριακού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στον μαύρο κατάλογο αξιοπιστίας στην Ευρώπη, μας προσβάλλει ως ευρωπαϊκή χώρα, ως κοινωνία και ως λαό.                                                                                                               – Η ατελείωτη αποκάλυψη σκανδάλων κάθε λογής και η σθεναρή αντίσταση της διαπλεκόμενης σχέσης οικονομικών κερδοσκόπων – πολιτικών καιροσκόπων, συνιστά μαύρη πτυχή του πολιτικού μας πολιτισμού.

– Η συνεχιζόμενη αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων στο κυπριακό ζήτημα, απογοητεύει τον λαό σκορπώντας θλίψη και οργή.

– Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος από τη νεολαία αποτελεί όνειδος για μια κοινωνία που θέλει να αποκαλείται προηγμένη.

– Η αδυναμία ή απροθυμία ορθολογιστικής επίλυσης του φλέγοντος θέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που υπονομεύει  σοβαρά τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναλαμπές – Προσδοκίες

– Όαση μέσα στην κυπριακή έρημο θεωρείται η επίμονη στάση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη να βγάλει χωρίς φόβο τα κάθε λογής άπλυτα στη φόρα. Οι πολίτες απαιτούν όπως θωρακισθεί και ενισχυθεί ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή προκειμένου να καθαρίσει τον Στάβλο του Αυγεία και να φυσήξει καθαρός αέρας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

– Επανίδρυση του κράτους με εδραίωση της ισοπολιτείας, της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης σε μία σύγχρονη ευνομούμενη δημοκρατία, ενισχύοντας σημαντικά την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στο αξιακό σύστημα.

– Η εκδηλούμενη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας θα πρέπει να τύχει της δέουσας αξιοποίησης για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας ιδίως για τη νέα γενιά την οποία πάση θυσία πρέπει να κρατήσουμε μακριά από τη μετανάστευση.

– Τιμωρία των ενόχων της οικονομικής τραγωδίας και επιστροφή των κλεμμένων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

– Επίλυση του καυτού θέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με λελογισμένη προστασία της πρώτης κατοικίας και αποφυγή θυματοποίησης νοικοκυριών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, οι οποίες φέρουν τεράστια ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση.

– Υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για να ενεργοποιηθούν οι νέοι στην Πολιτική, ως μοναδική συνταγή για εμπλοκή τους στα κοινά με ζήλο και ανιδιοτέλεια θέτοντας την αγάπη προς την πατρίδα υπεράνω της προσήλωσης στο κόμμα.

– Εξυγίανση του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος ώστε να προωθούνται τα ντόπια ταλέντα, να δημιουργηθεί αξιόλογη εθνική ομάδα και να διαδραματίσει το δημοφιλέστερο άθλημα σημαίνοντα ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και πρόοδο.

– Εδραίωση μόνιμων συνθηκών ειλικρινούς  συνεννόησης Κύπρου – Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα με τη χάραξη πανεθνικής γραμμής στο Κυπριακό και στα ζωτικά θέματα του Ελληνισμού αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τον παράγοντα Ευρώπη. Καλούνται οι πολιτικοί αρχηγοί να σκεφθούν Ελληνικά και να συσκεφθούν εθνικά καθορίζοντας ξεκάθαρη εθνική στρατηγική για αντιμετώπιση της τουρκικής θρασύτητας, η οποία θα εντείνεται ολοένα και περισσότερο ενόψει των επικίνδυνων αδιεξόδων που προκαλεί η νεοοθωμανική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι βέβαιον ότι το 2018 θα επισυμβούν κατακλυσμιαίες γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ας είμαστε λοιπόν πανέτοιμοι, με δόρυ μας την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ιδιότητά της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προτάξουμε με πειστικότητα τα Δίκαιά μας στη διεθνή πολιτική σκηνή, διαμηνύοντας πως μπορούμε να αποτελέσουμε αξιόπιστο πόλο σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή.

*Δημοσιογράφος



Πηγή: apopseis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος