Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Διάγγελμα ΠτΔ: Στην τουρκική πλευρά οι ευθύνες για το Κρανς Μοντανά

Share this:



Βέβαιος ότι οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό θα επαναρχίσουν, παρουσιάζεται στο διάγγελμα του για την επέτειο της ανακήρυξης και εγκαθίδρυσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Η διαδικασία του Κυπριακού θα επαναληφθεί και εμείς θα είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε με το ίδιο σθένος και την ίδια δημιουργικότητα. Προς τούτο, μετέφερα στον κ. Γκουτιέρες την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς όπως επαναρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το πλαίσιό του, αλλά και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.» είπε.

Σε σχέση με το Κραν Μοντανά, την κορύφωση όπως είπε των προσπαθειών δύο χρονών ο πρόεδρος απέδωσε το αδιέξοδο στην τουρκική αδιαλλαξία.

«Παρά τη δική μας αποφασιστικότητα, η τουρκική θέση παρέμεινε αναλλοίωτη. Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και τις επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις για θετική ανταπόκριση στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, η Τουρκία υιοθέτησε μια άκαμπτη στάση, εμμένοντας στη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεως των επεμβατικών δικαιωμάτων αλλά και στη μόνιμη παραμονή στρατευμάτων.»

Στο σημείο αυτό και αφού κατέταξε στα θετικά τόσο την συζήτηση για πρώτη φορά του ζητήματος της κατάργησης των Συνθηκών Εγγυήσεως, στη παρουσία μάλιστα και της Τουρκίας, όσο και τις σχετικές αναφορές στο πλαίσιο 6 σημείων του ΓΓ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε και στην κριτική που δέχεται εκ των έσω για τους χειρισμούς του.

«Δεν θα ήθελα να δώσω έδαφος για αντιπαραθέσεις και πιστός στην θέση μου για ενότητα της πολιτικής ηγεσίας θα σημειώσω απλώς πως ούτε με ακραίες θέσεις θα πετύχουμε τους στόχους μας αλλ’ ούτε και επιβαρύνοντας τη δική μας πλευρά για το αδιέξοδο, θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή.» ανέφερε.

Η αναφορά στο κυπριακό έκλεισε με νέα έκκληση προς την Τουρκία και τους τ/κ να αντιληφθούν πως μια αποδεκτή συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και να μην δημιουργεί νικητές και ηττημένους.

Σε σχέση με τα της Οικονομίας, σημείωσε πως τα τελευταία δύο χρόνια με τη στήριξη όλων, της κοινωνίας, του επιχειρηματικού κόσμου, των εργαζομένων αλλά και των κομμάτων, η κυβέρνηση του κατόρθωσε όχι μόνο να διασώσει τη χώρα, αλλά και δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και προόδου.

«Επαναφέραμε την οικονομία σε ανάπτυξη καταγράφοντας το 2017 έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Τα στοιχεία για τα επόμενα χρόνια μας επιτρέπουν να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι πως θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που με τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε τροχοδρομήσει θα μας δώσουν την δυνατότητα να αναδιοργανώσουμε τις δομές του κράτους μας.»

Στόχος κατέληξε είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα υπηρετεί μέσα από την ανάπτυξη τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες και τους νέους που δέχθηκαν, όπως σημείωσε, το σοβαρότερο πλήγμα στην διάρκεια της κρίσης. 

Με την ευκαιρία της 57ης επετείου της κυπριακής Ανεξαρτησίας, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απέστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στο προεδρικό. Ξεχωρίζουν αυτά των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, και της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «Η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε ανέκαθεν ένας σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες της να επανενώσει το νησί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.»

"Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, που βασίζονται σε παραδοσιακή φιλία και πνευματική εγγύτητα, αναπτύσσονται κατά τρόπο εποικοδομητικό. Θα ήθελα, επίσης, να επαναβεβαιώσω τη συνεπή πολιτική της Ρωσίας για τη στήριξη των προσπαθειών της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να πετύχει μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος." είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. 

Τέλος στο δικό του μήνυμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισημαίνει πως ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά ακρογωνιαίο λίθο και κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. 



Πηγή: ant1iwo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος