Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Το Δίκαιο της Δύναμης…

Share this:



Εδώ και χρόνια επαναλαμβάνει η Τουρκία ότι «η Κύπρος εξέλιπε». Επαναλαμβάνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει. Ένα ανύπαρκτο Κράτος (λέγει η Άγκυρα) δεν μπορεί να έχει Οικονομική Ζώνη. Και συνεπώς τα όσα η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και πράττει σχετικώς, για την Τουρκία δεν ισχύουν. Ισχύουν, εντούτοις, για την Ευρώπη, για τα Ηνωμένα Έθνη, για το Διεθνές Δίκαιο, λέγει η πλευρά μας. Απαντά η Τουρκία: Σημασία έχει τι λέγω εγώ, γιατί εγώ έχω τη ΔΥΝΑΜΗ τοπικώς να επιβάλω το… Δίκαιο…

Η Τουρκία, λέγουν μερικοί σοβαροί αναλυτές (εντός και εκτός Κύπρου), έχει πολλά προβλήματα. Θέλει να κάμει εξαγωγή των εσωτερικών εντάσεών της. Προσπαθεί να απειλεί και να εκβιάζει και να αναπτύσσει παλληκαρισμούς στην εξωτερική της πολιτική, για να αντιμετωπίζει τα εσωτερικά της προβλήματα και, ίσως, τις στρατιωτικές αποτυχίες της στη Συρία. Αυτή είναι μια βολική και πρόχειρη ανάλυση. Γιατί; Γιατί στηρίζεται σε ευσεβοποθική εκτίμηση.

Αν υπάρχουν τέτοιες ελπίδες, είναι αβάσιμες… Το θέμα είναι απλό στην εφιαλτικότητά του. Η Τουρκία, αν αποτύχει στη Συρία, στους Κούρδους κ.λπ, τότε θα είναι πιο επικίνδυνη στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Αν επιτύχει, αν νικήσει, αν καταφέρει να συστρατεύσει και τους Ρώσους και τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους στα συμφέροντά της, τότε η επεκτατική της μανία θα πολλαπλασιασθεί.

Επαναλαμβάνουμε την εκτίμησή μας: Η Τουρκία κατονομάζει τι θέλει. Θέλει την Κύπρο ολόκληρη και θαλάσσιο έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλει τη Δυτική Θράκη και θέλει το μισό Αιγαίο. Έμπρακτα η Τουρκία αποδεικνύει το Might is Right. Το Δίκαιο ανήκει στον Ισχυρό. Ισχυρή, λέγει, είναι η ίδια στην περιοχή. Συνεπώς αυτή αποφασίζει και αυτή μπορεί «επί του εδάφους και επί της θαλάσσης» να υλοποιεί τις πολιτικές της και τα… δίκαιά της.

Είναι η τελευταία ώρα Αθήνα και Λευκωσία να δουν πώς θα σταματήσουν την Τουρκική Στρατηγική «επί του εδάφους και επί της θαλάσσης». Όχι με αναξιόπιστες, αν όχι ανόητες, σχετικές δηλώσεις και επικλήσεις φιλικών «συμμαχικών» φραστικών συμπαραστάσεων. Είναι ίσως η τελευταία ώρα να σχεδιασθεί πειστικά, γρήγορα, αποφασιστικά, η αποτροπή, η ματαίωση, η μη εκδήλωση της νέας τουρκικής «εξόρμησης». Αν υπάρχουν Σύμμαχοι, να είναι και να φαίνονται. Αν δεν υπάρχουν, να ευρεθούν. Αν ούτε υπάρχουν, ούτε μπορούν να ανευρεθούν, τότε τουλάχιστον ας μην ευτελίζονται με κούφιες και άνευ ψηλαφητού αντικρίσματος δηλώσεις οι πολιτικοί ηγέτες των Ελλήνων.



Πηγή: SigmaLive Στήλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΚΥΠΡΟΣ : Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΛΕΪΟΦ : ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » 2η Κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ » ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ » Κύπρος