Του Γιάννη Αντωνίου
Η ανατολή της νέας χρονιάς βρίσκει την Κύπρο σε προεκλογική περίοδο σε μια εκλογική μάχη με αρκετό ενδιαφέρον και αρκετά ανοικτά μέτωπα: Κυπριακό, ενέργεια και οικονομία είναι η τριάδα των θεμάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Μαρτίου 2018.
Στο Κυπριακό τα πράγματα βρίσκονται σε ένα ελεγχόμενο αδιέξοδο μετά το άδοξο τέλος της προσπάθειας στο Κρανς Μοντάνα. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να αφήσουν τόση δουλειά να πάει χαμένη και σίγουρα μετά τις αλλαγές θα δρομολογήσουν την επανέναρξη της διαδικασίας. Ήδη φροντίζουν να διαμηνύουν προς όλους ότι δεν ευνοούν ιδέες για αλλαγή της βάση των συνομιλιών ή του πλαισίου μέσα στο οποίο διεξάγεται ο διάλογος. Υποδεικνύουν μάλιστα ότι όλα εναπόκεινται στη βούληση των δύο πλευρών, αφήνοντας έτσι να αιωρείται η απειλή ότι τυχόν αλλαγή της βάση της διαδικασίας και τερματισμός της αρχής περί «κυπριακής ιδιοκτησίας» μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και για τις δύο πλευρές.
Ψηλά στην ατζέντα της νέας χρονιάς είναι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Η Λευκωσία αναμένει ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να επαναφέρει τη σκιά της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω από την οριοθετημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Για τη Λευκωσία η καλύτερη απάντηση και ασπίδα είναι η παρουσία και η δραστηριοποίηση των ξένων εταιρειών στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας τόσο με τη δέσμευση με παράνομη NAVTEX περιοχής βορειοανατολικά της Κύπρου μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018, όσο και μετά την πρόσφατη αγορά εξέδρας και γεωτρύπανου) την οποία δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, είναι δεδομένα τα οποία προμηνύουν μια περίοδο έντονων πολιτικών και διπλωματικών διεργασιών.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων στις αδειοδοτημένες, όπως αναφέρει, περιοχές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών για τα οποία το ψευδοκράτος έχει δώσει «άδεια» για έρευνα στην Ανώνυμη Πετρελαϊκή Εταιρεία Τουρκίας (ΤΡΑΟ).
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Τουρκία η οποία από την αρχή μέχρι σήμερα προέβη στις απαραίτητες προειδοποιήσεις ενάντια στα ανεύθυνα βήματα της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη δική της υφαλοκρηπίδα όσο και να συνεχίσει τη στήριξή της στην τ/κ πλευρά». Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» των κατεχομένων επανέφερε την τουρκική αξίωση για διακοπή των ερευνών στην ΑΟΖ μέχρι να λυθεί το Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «έχει ίσα και νόμιμα δικαιώματα στο φυσικό αέριο, που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ».
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο είναι το θέμα της οικονομίας, η οποία βρίσκεται μεν σε πορεία σταθεροποίησης αλλά παραμένει αντιμέτωπη με πολλαπλά προβλήματα, με κυριότερο εξ αυτών τη μάστιγα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος. Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών (αλλά και στα χέρια του νέου Προέδρου) οι οποίες προσπαθούν να την εξουδετερώσουν αναζητώντας πιο δραστικές λύσεις. Τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν μέχρι τώρα δεν αποδεικνύονται αρκετά αποτελεσματικά και όλα δείχνουν ότι μέσα στη νέα χρονιά θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα που διακυβεύει όχι μόνο το μέλλον των τραπεζών αλλά συνιστά απειλή και για τα οικονομικά του κράτους. Επιπλέον αυτών οι πιέσεις προς τις τράπεζες αυξάνονται συνεχώς με τις αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ ένα άλλο στοιχείο που αυξάνει την πίεση είναι το νέο διεθνές λογιστικό πρότυπο (IFRS9), που τίθεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο και υποχρεώνει τις τράπεζες να περιλαμβάνουν σημαντικές προβλέψεις ακόμη και για τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Το Brexit είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση για την κυπριακή οικονομία και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης με το καλημέρα της νέας κυβέρνησης, η οποία δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη και με πολλαπλές άλλες προκλήσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επίσης, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών δεν αποκλείεται να δρομολογήσει ανακατατάξεις στον κομματικό χάρτη σε περίπτωση που ο αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο για κάποιον από τους υποψήφιους λειτουργήσει ως αιτία ή ως αφορμή για εσωκομματικές ανακατατάξεις. Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και σύμπηξη πολιτικών συμμαχιών μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για τη συνέχεια.
The post Η καυτή πολιτική και οικονομική ατζέντα του 2018 appeared first on Cyprus Times.
Πηγή: Cyprus Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου